Η μόδα του διαδικτυακού ντοκιμαντέρ

Συνοδευτικά links του άρθρου της Le Monde diplomatique

Embed

 1. 2005. Η Πόλη των νεκρών, το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ.
 2. Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Αλεξάντρ Μπρασέ, ίδρυσε το πρακτορείο Upian.
 3. Το πρώτο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε την οθόνη χωρισμένη στα δύο, εν είδει συνόρου: από τη μια η Παλαιστίνη, από την άλλη το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο μηνών, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου του 2008, κάθε μέρα εμφανίζονταν μικρής διάρκειας βίντεο, σε πραγματικό χρόνο, στην ιστοσελίδα του καναλιού Arte. Μετά την αρχική μετάδοσή τους, τα βίντεο παρέμειναν στην ιστοσελίδα και οι χρήστες του Διαδικτύου τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία, κάνοντας κλικ πάνω τους προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόσωπο ή μια θεματική ενότητα.
 4. Το ταξίδι στην άκρη του άνθρακα (στα γαλλικά) έγινε η αφορμή για τη δημιουργία του λογισμικού Klynt
 5. Το λογισμικό Klynt
 6. Ένα ντοκιμαντέρ που υιοθετεί τη φόρμα του θέματός του. Οι ίδιες οι έννοιες της αρχής και του τέλους γίνονται ασαφείς (στα γαλλικά).
 7. Βιοχάκερ, οι πολυτεχνίτες του DNA. Ο χρήστης επιλέγει τους ομιλητές, κάνοντας κλικ πάνω στο πρόσωπό τους για να τους δώσει τον λόγο, και αντιπαραβάλλει επιστημονικές απόψεις και ηθικές κρίσεις προκειμένου να διαμορφώσει ο ίδιος τις απαντήσεις στα ερωτήματά του.
 8. Ορισμένοι σκηνοθέτες εξερευνούν ακόμα πιο βαθιά τις δυνατότητες της διαδραστικότητας: ειδικότερα, με τη χρήση της «παιγνιοποίησης» (gamification)
 9. Το 2013, η σελίδα με τις περισσότερες επισκέψεις στον ιστότοπο των «New York Times» ήταν ένα κουίζ με εικοσιπέντε ερωτήσεις σχετικές με τη σχέση μεταξύ του τρόπου που οι άνθρωποι συζητούν για την επικαιρότητα και της τοπικής προέλευσής τους
 10. Με το Prison Valley του 2010, ο δημοσιογράφος Νταβίντ Ντιφρέν καθιερώθηκε ως αρχηγός του παιχνιδιού.
 11. Fort McMoney, ένα «διαδικτυακό ντοκιμαντέρ με ήρωα εσένα» Γυρίστηκε στο Φορτ ΜακΜάρρεϋ της Αλμπέρτα, μια καναδική πόλη που ξεφύτρωσε σαν μανιτάρι πάνω στα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Ο μαύρος χρυσός περιέχεται σε εκτάσεις με πετρελαιοφόρο άμμο και, παρ’ όλο που η εξαγωγή του προκαλεί οικολογική καταστροφή, οι μεγάλες εταιρείες τον εκμεταλλεύονται χωρίς ενδοιασμούς. Το Fort McMoney σού προσφέρει την επιλογή να επισκεφθείς τόσο το δημαρχείο όσο και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, που ξεχειλίζουν από αστέγους.
 12. Σε δύο χρόνια περισσότεροι από 900 χιλιάδες χρήστες είδαν την συνέντευξη μιας γυναίκας, μέλους μιας συμμορίας στη Γουατεμάλα, με τίτλο «Άλμα» των Μικουέλ Ντιγουίβερ-Πλάν και Ιζαμπέλ Φουζέρ
 13. Η δημοτικότητα ενός διαδικτυακού ντοκιμαντέρ δεν μετριέται με αριθμούς. 50 χιλιάδες επισκέπτες για το «Le Grand Incendie» (στα γαλλικά) δεν είναι και άσχημα, δεδομένης της δυσκολίας του θέματος που αγγίζει τα όρια του ταμπού (οι αυτοπυρπολήσεις στη Γαλλία)
1
Share

Share

Facebook
Google+