Web 2.0 in de klas - 3 oktober 2012

Verslag van de workshop Web 2.0 in de klas op het Wolfert Lyceum door Frans Droog (@FransDroog)

Embed

 1. Net voor de vakantie nog aangemeld als activiteit bij The Crowd: Web 2.0 in de klas, 3 oktober op het Wolfert Lyceum. Door een aantal mensen via het sociale medium twitter verspreidt en meteen al een enthousiaste inschrijving van een aantal deelnemers van de buurschool in Bergschenhoek, het Melanchton. Zij wilden graag kennismaken met de web 2.0 tools en ook zien of het geschikt zou zijn voor een studiedag op hun eigen school later in het schooljaar.Verder bleef het eerst even rustig met de inschrijvingen en ontving ik wel een aantal 'misschienen' maar bleek voor een aantal vooral de afstand toch lastig. Een goede greep om meer bekendheid te geven aan de workshop bleek het direct via email aanschrijven van de docenten van de andere scholen die onderdeel uitmaken van de Wolfert van Borselen scholengroep: het Wolfert Dalton, Wolfert Tweetalig en het Wolfert Pro. Een duidelijke tip voor andere The Crowd activiteiten.
  Uiteindelijk waren er zo'n 20 deelnemers aanwezig.
 2. The_Crowd_Mark_vd_Ende_2012-08-06_1452
  The_Crowd_Mark_vd_Ende_2012-08-06_1452
 3. Bij het uitvoeren van de workshop werd de presentator geholpen door twee van zijn leerlingen. Deze leerlingen hadden in het voorafgaande schooljaar zelf een vergelijkbare workshop in een wat uitgebreidere vorm gevolgd in het kader van het Daltonuren programma "Verdieping-Verbreding-Verbetering". Ik kan het erg aanraden om leerlingen in te zetten bij workshops omdat op die manier een goed beeld ontstaat hoe het nu echt in de praktijk toegaat in de klas en hoe zij het ervaren. Op vragen hierover van de deelnemers gaven mijn leerlingen direct, open en eerlijk en gelukkig voor mij ook positief antwoord. Frank en Friso: bedankt!
 4. Frank en Friso web20indeklas
  Frank en Friso web20indeklas
 5. De opzet van de avond was als volgt: introductie tot een tiental web 2.0 toepassingen via een presentatie, zelf aan de slag, korte pauze met lichte maaltijd (met dank aan het Wolfert Lyceum) en interactie, zelf aan de slag, korte evaluatie. Helaas weigerde bijna aan het eind van de presentatie over de tools het SMARTboard even mee te werken en moest de presentator vanachter zijn computer verder.....
 6. Tijdens het actieve gedeelte van de workshop was iedereen zo druk bezig dat er niet meer werd getweet en er ook geen foto's meer werden gemaakt. Helemaal prima. Alleen voor het maken van dit verslag wat jammer. Of, eigenlijk natuurlijk niet!Gelukkig had één van de deelnemers wel opnames gemaakt met zijn iPad en de Notability app, en heeft hij deze met mij en een deelnemer die op het laatste moment niet aanwezig kon zijn kunnen delen. Dank Dico.
 7. Als laatste onderdeel van de workshop kwamen de deelnemers nog even kort elkaar voor een korte evaluatie. Op de vraag of er iemand was die deze avond géén geschikte tool had gevonden bleef het stil en gingen er geen vingers in de lucht....Op de vraag of er mensen waren die kennis hadden gemaakt met een tool die ze ook daadwerkelijk op school of in de klas zouden gaan gebruiken gingen alle vingers de lucht in!Mooi om zelf te zien vond ik weer de momenten van samenwerking die ik regelmatig zie op de activiteiten van The Crowd. Zo besloten de collega's van het Wolfert Dalton om een gezamenlijke Symbaloo op te starten om hun favoriete website efficiënt te kunnen delen. Ook mooi vond ik het opgaan van sommige deelnemers in een toepassing. Het zien van de ontdekking van Thinglink en Voki en de creatieve wijze waarop dit meteen werd gebruikt door deze deelnemers was echt een hartverwarmend moment en een bonus voor mij.
 8. Een mooi resultaat van het organiseren van deze workshop was het verzoek van een aantal geïnteresseerden, voor wie die afstand naar het Wolfert Lyceum wat te groot was, om ook in de buurt van Eindhoven deze workshop te verzorgen. Zo gezegd zo gedaan. The Crowd komt naar U toe!Inmiddels is de datum van de activiteit Web 2.0 in de klas daar vastgesteld op 26 november op hetAntoon Schellenscollege. Zegt het voort!
 9. En wat is mooier als deelnemer aan The Crowd om te horen dat je het goed doet? Onderstaande tweet, over de presentatie van The Crowd op het AOB congres op 29 september, kwam toevallig binnen de dag na de workshop :)
Like
Share

Share

Facebook
Google+