As seen onFavicon for http://m.facebook.comm.facebook.com

Om det låter för bra för att vara sant – kan det ändå vara sant?

Jag undrar om det kan vara så att en sån här härlig sociala medier-story om mello-artisten Rickard Söderberg egentligen är en fejk. För jag prenumerar nämligen på tanken om att "om det låter för bra för att vara sant är det ofta det."

Embed

 1. Det började med detta. En skärmdump från artisten Rickard Söderberg, @GayTenor, en person som vid många tillfällen har tagit en modig och bra stans mot såväl homofobi och rasism som mot andra idiotiska företeelser. Enligt skärmdumpen nedan har han blivit adresserad av ett ägg-troll, som han har valt att anonymisera i skärmdumpen, och haft följande konversation med. En konversation som han "vinner" genom smart användande av schlagertexter. Vilken ju så här i Mellotider är både smart och mäktigt. Sedan skriver han i texten till skärmdumpen: "Man kan alltid ha lite roligt m trollen innan man blockar o raderar dem…".

  Vi tittar i detalj på den här konversationen lite senare.
 2. Men först ska vi prata om varför vi ska titta på den här konversationen lite mer i detalj. För min del helt enkelt för att jag inte tror på att det här är en äkta konversation, eller snarare, att jag inte tror att det där kontot som Söderberg konverserar med finns för någon annan anledning än att ha just den här konversationen.
 3. Så, låt oss titta på vad jag reagerade på i själva konversationen – och så ska vi titta på lite mer datamässiga spår senare.

  Om man tittar på den här konversationen så kommer ett första uttalande, som i sig inte låter som något speciellt avvikande från den ström av bajs som en offentlig person med starkt patos som Söderberg får uppleva varje dag. Även om tonen i tweeten är märkligt städad och lillgammal, lite tillrättalagd till och med, så är det inget man skulle studsa till på i första läget.

  (Ledsen att jag inte kan lägga in tweetsen här, men vi pratar mer om det senare.)
 4. Trollet:
  "Vi kan inte ta emot en massa mörkt folk med religioner och sånt som tar våra jobb och sånt. Vi har inte råd med en massa främlingar här!"

  Söderberg svarar:
  "Främling vad döljer du för mej, i dina mörka ögon. En svag nyans, av ljus nånstans. Men ändå. En främling…"

  En minut senare svarar trollet:
  "Vad menar du? Det var inte svar på min fråga! Vem tror du att du är egentligen?"

  En minut efter det svarar Söderberg:
  "Vem är du? Vem är jag? Kan vi få kontakt nu, genom hjärtats telegrafi…?"

  Ytterligare en minut (det här är avrundade siffror) svarar trollet:
  "Va fan håller du på med? Lägg av med allt kärleksdravel och skärp dej!"

  Nu svarar Söderberg efter någonstans mellan 16 och 45 sekunder:
  "Kärleken är evig när vi är tillsammans. Ingenting är större än det här. Drömmen om dig är sann. För alltid tillsammans."

  26 sekunder senare svarar trollet:
  "håll köften bööööög!"

  18 sekunder senare tar Söderberg den här skärmdumpen.
 5. Jag är lite skeptiskt lagd. Så några saker sticker ut, som de säger:
  1. Det var otroligt vilken tur han hade med formuleringar som gick att koppla några av de mest kända schlagerlåtarna i historien till.
  2. Jävlar, vilket tempo i konversationen. Inte speciellt många sekunder till att läsa, tänka, skriva och publicera där.
  3. Vilken, i sammanhanget städad ton trollet har.
 6. Så i sammanfattning ställer jag mig frågan, gör påståendet, som ni såg tidigare: Om att jag misstänker att det här är fejk. För till saken hör nämligen också följande: Ingen av dessa tweets finns kvar, vare sig trollets eller Söderbergs. Så ett tag där undrar jag om det är totalfejk – men så skulle inte jag orkestrera en sån här sak om jag skulle göra den. Och jag är inte särskilt smart – så om någon annan har gjort en sån här sak skulle de väl också använda ett riktigt konto för att skicka de här tweetsen. Men något konto kan inte hittas för en vanlig dödlig. Och några försöker. Bland annat Jack Werner, @kwasbeb, Viralgranskaren själv.
 7. Även Hans G Andersson på SVT kollar:
 8. Men så finns det människor som har lite bättre (och läskigare…) verktyg. Nämligen undersökningsföretaget Novus. Deras chef Torbjörn Sjöström återkommer med följande:
 9. Aha! Där har vi tweeten – och trollets signatur. Då kollar vi den profilen. Men oj, den är raderad. Hela profilen är borta. Vad märkligt. Men Sjöström är inte klar, han hittar mer i sitt speciella verktyg.
 10. Och nu har vi helt plötsligt twitterkontot @MirMal80's hela twitterhistoria lagd framför oss. Det första hen gjorde var att skriva den första tweeten till Söderberg. De andra tweetsen hen skrev var det andra svaren ovan – och sedan avslutades hela twitterkarriären med ett "jag hatar twitter" och sedan droppade han micken och lights out. Det var en mäktig twitterkarriär över ungefär fem minuter – där han blev schlagerägd av Söderberg på ett helt oöverträffat sätt.

  Så otroligt bekvämt. För det är nämligen precis så här man skulle fejka en sån här story om man skulle göra den. (Fast man skulle inte avsluta kontot direkt utan fortsätta löstrolla lite andra profiler, i ärlighetens namn.) För det här erbjuder nämligen vem som helst möjligheten att säga: "Så här var det." På frågor som: "Men Rickard, varför valde du att interagera med det här trollet och hade du verkligen inget annat för dig så där tre dagar innan mello?" kan man alltid svara "Därför, jag bara gjorde det." Det är egentligen vattentätt – och ganska lätt att försvara.

  Såvida man inte tror att någon annan har möjligheten att kolla storyn. För om man tror det finns nog bara en utväg – och det är att inte svara på frågor om huruvida det här stämmer eller inte. Men enligt utsago är Söderberg en person som svarar på frågor och är lätt att interagera med på Twitter.
 11. Så säger journalisten Anders Frick. Jag hade tidigare skickat följande tweet.
 12. Det gick obesvarat, i stort sett needless to say.
 13. Så Anders Frick försöker också få svar på frågan. Han får ett svar. Men inte på den egentliga frågan.
 14. Han refererar till att tweetsen inte finns kvar – inte om de var påhittade i syfte att skapa just den här konversationen. Så jag frågar igen.
1
Share

Share

Facebook
Google+