Muhammad Ali - en av de största

Den tidigare världsmästaren i boxning Muhammad Ali har gått bort, 74 år gammal. Under 60-talet blev han världskänd som en röst för de svarta i USA, för medborgarrättsrörelsen och för Islam. Trots sin vassa tunga vann han också många motståndares hjärtan. Ekot har samlat reaktionerna.

Embed

 1. av Aminata Grut
 2. Trefaldige boxningsvärldsmästaren Muhammed Ali blev känd över hela världen, kanske främst tack vare sina politiska åsikter, sin humor, sitt självförtroende och sin förmåga att tala både om social rättvisa, vithetsnormer och boxning så att vanligt folk förstod och tidningarna kunde citera. Han var mästare inte bara på att boxas utan också på att leverera poetiska oneliners.
 3. Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik rapporterade från USA i Ekots nyhetssändningar.
 4. I Ekots direktsändning på webben berättade flera gäster om politiken, sporten och om sina egna minnen av den frispråkige världsmästaren.
 5. Som aktiv boxare gick Muhammad Ali 61 matcher och vann 56 av dem. Ekot har sammanfattat de viktigaste matcherna HÄR. Hela listan, på engelska, hittar du HÄR. Och en video med de tio mest uppmärksammade knockouterna kan du se HÄR.
 6. Radiosporten har samlat reaktioner från sportprofiler, om mannen som gjorde boxningen till en populär världssport.
 7. Muhammad Ali har också varit en förebild för ungdomar och svarta över hela världen även utanför boxningen. Musiker, artister, många har inspirerats av hans kaxighet, hans politiska ställningstaganden och hans sätt att leka med orden. I ett tidigare program i Sveriges Radios P1 Stil berättade prisbelönade rapparen Silvana Imam att hon ser honom som en förebild. Lyssna HÄR.
 8. Under sin mest radikala period då han gick med i Nation of Islam, var öppet kritisk mot både USA:s inrikespolitik och utrikespolitik och vägrade delta i Vietnamkriget, fråntogs Muhammad Ali sina titlar - OS-guldet och världsmästarstatusen - och fick inte boxas i hemlandet under tre och ett halvt år. Han fick inte heller lämna USA. Istället försörjde han sig på att hålla föreläsningar, framför allt vid olika universitet.
 9. När den långa rättsprocessen var över kunde Muhammad Ali börja boxas igen och i den berömda matchen mot George Foreman i Kinshasa 1974 vann han tillbaka världsmästartiteln i tungvikt.
 10. Muhammad Ali fick ta emot enormt mycket stryk i ett stort antal tunga matcher, särskilt under slutet av 70-talet och det utlöste symtom på parkinsons sjukdom. 1984 var karriären över.
 11. 1996 genomförde han hedersuppdraget att tända den olympiska elden, vid OS i Atlanta.
 12. Parkinsons sjukdom hindrade Muhammad Ali från att tala som förut och han blev därmed mindre kontroversiell. Men han var lika kompromisslös som förut.
 13. När han till slut gick med på att få en egen stjärna vid Hollywood Walk of Fame, var det på ett villkor: att den inte fick placeras på marken. Ingen skulle få trampa på namnet Muhammad, förklarade Ali.
Like
Share

Share

Facebook
Google+