Embed

 1. ALBERT SIERRA REGUERA
 2. - Què implica per al patrimoni artístic que es destrossi una obra i acabi tenint més valor l'error que l'original?

  El cas de l'Ecce Homo realment... és molt singular. A mi em costa molt valorar-lo des del punt de vista estricte del patrimoni, perquè em resulta tan graciós i atractiu que no ho puc mirar seriosament.

  El quadre sobre el que va actuar la senyora... és normalet. Una pintura de Crist com n'hi ha a milers. Té però un component interessant i és que no és realment una obra d'art, sinó una obra de devoció.

  Molt del patrimoni cultural que conservem a Europa té origen religiós o militar. Aquests dos origens tenen una vida actual... com a mínim disminuïda. Els considerem patrimoni de tots perquè en el seu moment van suposar un esforç i una qüalitat artística, arquitectònica... o perquè són reflex d'un passat o d'un esdeveniment històric.

  Però no tot el patrimoni religiós ha canviat de funció i ha deixat de ser religiós per ser cultural només. Les esglésies segueixen fent missa i tenint els seus sants i ídols. La Mare de Déu de Montserrat no és negra. Però a veure qui és el valent que li treu el negre ara i la deixa blanca...

  Aquesta senyora ho pintava no per art sinó per conservació i devoció a una figura, a la figura de Crist.

  Intervencions sobre el patrimoni polèmiques en tenim a carretades. El mateix Jujol, ajudant de Gaudí va fer una barbaritat extrema sobre els bancs de la Catedral de Palma, i els va omplir de les seves pintures, ara tan valorades. Va ser un escàndol i el van parar.

  Si l'obra de sota hagués estat bona.... ejem... Bé de fet molts retaules del Pirineu estan repintats per aficionats que els volien mantenir i n'hi ha alguns d'horribles.

  - L'Ecce Homo de Cecília Giménez es pot considerar art, o patrimoni artístic?

  Ejem... estic molt temptat a dir que si. Artístic ben bé no ho és... però cultural si. Protegir-lo legalment i tot això? Home no cal exagerar. D'aquí a un parell d'anys no passarà de ser una anècdota. Però ha estat portada a mitjans de tot el món. 

  - Quines condicions ha de tenir un fenomen perquè sigui tan viral i tingui tanta repercussió mediàtica?

  Jo crec que el que ho ha fet famós és la sorpresa. Que va més enllà del que ningú no es podia imaginar. Parteix d'una imatge universalment coneguda, el rostre de Crist i en fa una interpretació tan desastrosament desastrosa que va més enllà de l'error per ser absolutament còmic. És com el capítol de Mr. Bean a la Biblioteca...
 3. Però de veritat!!!

  És universal, és sorprenent, va més enllà de l'imaginable i és totalment còmic. No es pot demanar més.

 4. LUCÍA MALLOL ARIAS
 5. - Realment vau contractar Cecilia Giménez o va ser una campanya de màrqueting?

  Cada any, totes les companyies de publicitat llancem campanyes especials en època nadalenca per donar-nos a conèixer. Per nosaltres, allò que ella va fer amb l'Ecce Homo va ser la major campanya de màrqueting de l'any, i vam decidir que seria un bon reclam per promocionar-nos. Vam contactar amb ella i vam signar un contracte. També vam considerar que comptar amb ella podria ser una manera d'humanitzar-la, d'apropar-la al públic d'una altra manera.

  - El Twitter també li portaveu vosaltres?

  Sí, formava part del contracte. Vam utilitzar un compte amb el seu nom mentre va durar la nostra campanya i després el vam deixar inactiu.
Like
Share

Share

Facebook
Google+