L'Ecce Homo, una pífia efímera però famosa

Cecilia Gómez, de 80 anys, va remodelar un quadre de l'església del seu poble. El resultat ha esdevingut un 'meme' que ha donat la volta al món.

Embed

 1. En ple segle XVII, la Reina Cristina de Suècia va dir que el secret de posar les persones en ridícul resideix en concedir talent a aquells que no en tenen. 

  Tres-cents vuitanta-set anys després, el fenomen de l'Ecce Homo és una mostra més de com, de vegades, s'enalteix l'error i el ridícul i es repeteix fins a incidir en la realitat. En aquest cas, va ser a través de la xarxa que d'una pífia se'n va fer objecte de culte.
 2. Tot va començar amb una simple notícia, d'aquestes que assalten les redaccions enmig de l'estiu en plena sequera d'informacions. Cecilia Giménez havia convertit el fresc de Jesús, l'Ecce Homo, en una espècie d'Ecce "Mono".

  A Delicious podreu trobar un recull d'algunes de les notícies que van sortir aquells dies, com aquesta que va emetre RTVE:
 3. Expertos intentarán restaurar el Ecce Homo "destrozado" por una anciana
 4. En aquesta notícia, Teresa García, la néta de l'autor del quadre original, declarava el següent: "Fins ara Cecilia només havia tocat el que és la túnica: el problema ha estat que aquesta vegada s'ha posat amb el cap, i és clar, ha destrossat el quadre". Les paraules de Teresa García i el seu to recorden a aquell vídeo –també viral– de la noia que, segons ella mateixa, l'havia "liat parda" en provocar una explosió. 
 5. Socorrista toxica - "LA HE LIAO PARDA"
 6. Què tenia aquest vídeo per córrer com la pòlvora fins arribar avui als 3 milions de visites a YouTube? Què té l'Ecce Homo per haver-se convertit en un fenomen del qual se n'han fet tantes paròdies? Per començar, posem-li nom. Quan un element de la xarxa es viralitza i es repeteix fins la sacietat tot fent-ne paròdia s'anomena meme.
 7. El terme "meme" el va dir per primera vegada Richard Dawkins, que el va definir com la unitat mínima de transmissió de l'herència cultural. Segons ell, quan es planta la llavor d'un meme fèrtil en el nostre cervell, literalment "el parasita i esdevé un vehicle per a la propagació del meme, de la mateixa manera que un virus parasita el mecanisme genètic del seu hoste". Dawkins va afegir que, igual que els gens, els memes es propaguen de cervell a cervell en un procés semblant a la imitació.

  Dawkins va posar-li nom a aquest concepte l'any 1976. Ara fins i tot ell en té de propis.
 8. Richard Dawkins en va fer la definició, però... quines condicions ha de tenir un fenomen per convertir-se en meme?  Segons l'historiador de l'art Albert Sierra, tots els memes reuneixen, com a mínim, una d'aquestes cinc condicions:
 9. (Podeu trobar la infografia completa a Infogram).

  Més coses sobre què són els memes es poden trobar  en  aquest article de Tom C. Avedano a El País. Avedano adverteix que "definir un meme és com explicar la gràcia d'un acudit", i tot i això, ell mateix els retrata amb quatre paraules ben senzilles: "xorrades d'internet que molen".

 10. INCIDÈNCIA EN LA REALITAT

  Hi ha memes que, malgrat la seva viralitat, no surten de la xarxa. N'hi ha d'altres que, en canvi, traspassen la pantalla i incideixen en la realitat. Aquest és el cas de l'Ecce Homo, del qual de seguida molta gent en va voler treure benefici.
 11. A l'església de Borja, per exemple, es va començar a cobrar un euro per entrar a veure l'obra que Cecilia Gómez havia remodelat.
 12. I no van ser els únics que volien fer-se amb un tall del pastís. De fet, el nou Ecce Homo va convertir-se en negoci per a molts:

  L'Ajuntament de la localitat...
 13. Una companyia aèria...
Like
Share

Share

Facebook
Google+