La Costa Brava, on es mereix

Estratègies que podrien elevar la Costa Brava com a destinació turística mundial.

Embed

 1.      Introducció

 2. Imatge del camí de ronda entre Lloret de Mar i Tossa. 
 3. Actualment, la Costa Brava potser és considerada "un lloc més" de Catalunya o Espanya, però no cal oblidar que cap el 1960 va arribar a ser una destinació turística de primer ordre. I no només pels recursos físics que posseeix, sinó que també pel que suposava socialment. 

 4. "It's the end of the 50-year holiday romance. Decades of over-development have led to some of Spain's most popular resorts falling from favour with British tourists. Yet it was the Costa Brava which first sparked our enthusiasm for taking trips abroad." Aquest és l'encapçalament que va donar la BBC a l'article que parlava de la nostra costa, sota el títol "How the Costa Brava changed the world". 

 5. Seguint el model del "Cicle de vida" de Butler, la Costa Brava es troba en la fase d'estancament, a la qual li segueixen dues opcions bàsiques: el rejoveniment o el declivi (entre altres, aquestes són els dos extrems possibles). 
 6. Gestión de DestinosTurísticos 2.0 / 1-6-1 Ciclo de vida ...
  Gestión de DestinosTurísticos 2.0 / 1-6-1 Ciclo de vida ...
 7. És evident que s'han de prendre decisions per què la destinació no passi a la fase de declivi, ja que llavors es podria dir que és el "final" turístic d'aquesta regió, i aquestes decisions  formen part de les estratègies "post-estancament". N'hi ha cinc, i són les següents:

 8. 1    QUALITAT

  Un cop estem a la fase d'estancament, podem apostar per la qualitat: oferir bons productes/serveis a uns preus relativament baixos o, dit d'una altra manera, oferir més al client del que s'espera rebre. 

  La qualitat d'una destinació pot venir donada pel "long tail", ja que com més tipus de turisme tinguis, més oportunitats de fer coses tens. 


  Com bé podem veure en els tweets següents (que formen part d'una conversa) el long tail és un fenòmen en el que, si ajuntem tots els tipus de turisme d'una destinació, la poden fer més rica, ja que no només s'ha de considerar el gran turisme de "sol i platja". 

 9. Anteriorment hem vist certificacions de qualitat en general o mediambientals (EMAS), però un exemple de certificació diferent és el DTD (concedida per la Generalitat).

 10. Atenció al tweet de la Sorina: estic d'acord en què si volem canviar el tipus de turisme, hem de canviar els clients i una manera de fer-ho és canviant la qualitat.

 11. Personalment, crec que un altre exemple de gestionar malament la qualitat és amb el nom que donen als allotjaments. Si es vol un turisme de qualitat, penso que s'hauria d'evitar posar la paraula "festa" enlloc ja que es relaciona amb un tipus de turisme de poca qualitat (turisme de "borratxera"). Jo mai utilitzaria la "festa" si vui reflectir bona qualitat turística en la meva empresa.

  Tal com podem veure a la imatge, aquest edifici té un nom no gaire adequat. S'anomena "Festaar" i és un dels apartaments de l'Estartit. N'hi ha tres més en el mateix municipi: "FestaSol", "FestaStar" i "FestaPlatja", fet que degrada la perspectiva de qualitat del municipi que tenen els turistes. 
 12. 2     SOSTENIBILITAT

  Durant molt temps s'han estat construint infraestructures turístiques sense cap mena de control, fet que ara passa factura: costes estrepitosament degradades, plenes de gratacels (la gran majoria horribles), poca conservació de la naturalesa, etc. 
  Actualment, la sostenibilitat és un factor a tenir en compte i per això és considerada una possible estratègia de rehabilitació.
  En resposta al tweet de l'Andrés, s'hauria de canviar el turisme per tal que no segueixi passant el que sempre ha passat. 

 13. Aquesta estratègia no és que s'hagi utilitzat gaire fins ara (per no dir gens). Actualment, la sostenibilitat existeix gràcies al seu "no-ús" en el passat, ja que ara es necessita contrarrestar el mal fet en aquests últims anys. De fet, si sempre s'hagués actuat d'una manera racional amb el territori, probablement ara aquesta estratègia no tindria sentit. El vídeo que hi ha a continuació ens mostra la insostenibilitat i la destrucció del paisatge ocasionades anys enrere i que ara toca remediar per no seguir-ho empitjorant. 
 14. Costa Brava 100 anys, l'altra cara
 15. 3     RESIDENCIALISME

  Aquesta estratègia consisteix en convertir una ciutat purament turística (sense serveis locals, encarada només per turistes) en una zona residencial.
  Això és possible a partir de la connexió de la ciutat en un mateix punt més "actiu", creant zones íntegrament per peatons o creant els serveis no-turístics anteriorment esmentats (com ara escoles, farmàcies, hospitals, policia, etc).
  De fet i tal com podem veure als links de sota, la vianalització és una estratègia adoptada per moltes localitats, entre elles Arteixo (A Coruña) Jaén o Madrid:

Like
Share

Share

Facebook
Google+