"La creació d'un PLE per la docència".

Cada dia es fa més evident que l'aprenentatge pels docents dura tota la vida, i també ho és que el coneixement augmenta de forma exponencial en qualsevol camp. Per això és important trobar formes de gestionar el nostre propi coneixement. El PLE és una d'elles.

 1. Un PLE és un projecte personal d'aprenentatge amb els recursos disponibles a la xarxa i que cadascú munta sobre el seu camp d'aprenentatge. El que te de bo és que aporta una planificació i control de la informació per a un mateix, però que es distribuïble a la xarxa de forma pública enriquint així el camp de coneixements entre pars.

  Segons David Álvarez una altra definició seria aquesta:

  "Entorn Personal d'Aprenentatge o PLE [acrònim de l'expressió original Personal Learning Environment] és una expressió que aproximadament des de la JISC/CETIS Conference de 2004 es ve utilitzant per referir-se al conjunt d'eines, serveis i connexions que emprem per aconseguir diverses metes vinculades a l'adquisició de noves competències"

  "Aprendre a través d'un *PLE permet dirigir el propi aprenentatge, tal com ocorre amb l'aprenentatge informal, connectant informació de diverses fonts, informació que arriba filtrada i comentada per la comunitat en la qual es participa".

 2. Aquí podeu ampliar aquesta informació d'en Álvarez.
 3. Tots els PLE's estan formats per una sèrie d'elements que el constitueixen: hi ha informació que pots recollir de diversos serveis de la xarxa, que serien els continguts del teu PLE, els quals els organitzàs a través d'altres eines, també a la xarxa, i els tornes a repartir de nou entre els teus seguidors a internet. Per tant, la feina per mantenir un PLE consisteix en buscar fonts d'informació de la qual obtenir el coneixement, organitzar-los en marcadors, emmagatzemar-los i tornar-los a distribuir una vegada que han estat processats per l'autor del PLE. Així tu vas aprenent més però a la vegada fas que altre gent aprengui. Si fas aquesta feina de forma habitual sobre el tema que normalment ets un especialista, i ho fas de forma continua, et pots convertir en un curador de continguts.

  L'autor del PLE normalment també sol ser un creador de continguts que distribueix informació a la web, tornant-se d'aquesta manera en font de continguts per altres persones que formaran el seu PLE. Per tant, en un PLE no es tracta nomes de ser un consumidor, sinó que és fonamental ser un prosumidor.
 4. Aquí es pot veure una infografia que intenta resumir aquesta informació:
 5. Les noticies recollides dels RSS, (a través d'un lector con Netvibes), dels serveis de microblogging, dels blogs, o de la informació als buscadors, o a les bases de dades científiques, a les revistes, etc., o també de serveis de continguts multimedia (Vimeo, Youtube, etc) son les principals fonts d'informació. Hi ha eines que permeten organitzar-la de forma ordenada i simple, com per exemple: marcadors socials (Diigo, Delicious, Scoop.It, etc), també es poden gestionar a través de serveis com: Pinterest o Evernote. Per donar sortida als nostres continguts tenim eines tipus blog (Blogger, Wordpress, Storify), però moltes de les mateixes que hem utilitzat per buscar i ordenar la informació poden enviar també la nostra de nou a la xarxa: Twitter, Facebook, Google +, etc.

  En el cas de que el nostre PLE sigui també investigador, a més de docent, són molt útils Mendeley (que permet recollir i organitzar informació bibliogràfica que pot ser compartida), Research Gate (que és per compartir informació i crear grups de treball, així com mostrar el teu perfil com investigador), o Academia. En cas de que vulguis tenir una visibilitat més enllà de lo acadèmic, es molt útil Linkedin. En totes elles també es pot compartir informació com consumidor i com prosumidor.

  És molt recomanable consultar les guies que es poden veure aquí a sota. La primera és una guia de recursos en internet per investigadors, i la segona és un mapa conceptual sobre la majora de recursos investigadors existents a la denominada "ciencia 2.0/3.0". Aquesta última es de consulta imprescindible per a tot investigador/a.
 6. Una vegada  construït  el PLE ha de fer-se visible. Hi han diverses aplicacions a la web per fer-ho. Jo utilitzo about.me, que és una plana web que recull tot el meu perfil digital a la web. Però hi ha altres, algunes més visuals que la que utilitzo jo, com per exemple SYMBALOO.
 7. En el següent vídeo es pot veure una entrevista a Jordi Adell sobre el que és un PLE.
 8. I en Canal Cita teniu un altra vídeo de major duració en la que el professor Adell i la professora Castañeda ens expliquen amb molt més detall com desenvolupar entorns personals d'aprenentatge.
 9. Aquest és un mòdul autoformatiu.
 10. Des d'aquí us podeu descarregar un e-book lliure de drets d'autor molt útil per ajudar-vos a muntar el vostre PLE.
 11. -----------------
 12. Este texto está -si no se indica lo contrario- bajo una licencia Reconocimiento- NoComercial-SinObraDerivada 3.0 España de Creative Commons. Puedes copiarlo, distribuirlo y comunicarlo públicamente siempre que cites su autor, no los utilices para fines comerciales y no hagas con ellos obra derivada. La licencia completa se puede consultar en       http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.es .
Read next page