As seen onFavicon for http://connecta.nlconnecta.nl

Zonder diversiteit geen innovatie. En zonder innovatie geen groei.

Embed

 1. In deze dagen met soms tenenkrommende discussies over vluchtelingen is het mooi om terug te kijken naar de CMC conferentie. Fons Trompenaars sprak over diversiteit als voorwaarde voor innovatie. Hij is schrijver van het in 15 talen vertaalde boek ‘Riding the Waves of Culture’ . Fons nam ons tijdens de internationale consultancy conferentie mee op reis. Zijn verhaal ging over diversiteit, creativiteit, innovatie en leiderschap.
 2. Moraal van zijn verhaal: 'Bi-polar thinking is useless'! 'Leadership = integrating opposites'.'Creativity = diversity'
 3. Volgens Trompenaars zijn dus diversiteit, inclusie en leiderschap nodig om innovatie mogelijk te maken. Het gaat om werken vanuit een nieuw paradigma: het combineren van tegenovergestelden. Het leven is vol dilemma's. In een dilemma staan twee waarden tegenover elkaar. Het gaat er om een creatieve aanpak te vinden die beide waarden in zich heeft.

 4. Natuurlijk presenteerde hij zijn alom bekende Trompenaars dilemma. Je zit bij je beste vriend in de auto en hij rijdt 20 km te hard. Even later botst hij een voetganger omver. Jij bent de enige ooggetuige en je vriend vraagt je te getuigen. Wat doe je?
  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat sommige nationaliteiten eerlijkheid boven alles stellen. Andere nationaliteiten stellen juist de relatie met de vriend centraal. Betekent dit dat cultuurverschillen onoverbrugbaar zijn?
 5. Nee zegt Trompenaars, dat is dus beperkt denken.
 6. Hij vroeg ons om oplossingen te vinden die beide waarden (eerlijkheid én relatie) in zich hebben. Dus niet kiezen, geen of/of denken maar het integreren van waarden. Er werden een paar creatieve oplossingen genoemd. Eerlijk zijn én je vriend in de gevangenis opzoeken. Zelf niets zeggen én je vriend dringend adviseren om de waarheid te spreken ('connect your friend with the truth').
 7. Hetzelfde geldt volgens Trompenaars voor innovatie. De meest succesvolle manier om te innoveren is creativiteit met aanpassingsvermogen te verzoenen. De beste definitie van innovatie, aldus Trompenaars, is: To innovate is to combine values, Not easily joined, Therefore scarce, Therefore profitable.
 8. Als je werkt in een divers team is het voordeel dat er constant tegengestelde waarden zichtbaar worden in het team. Als jullie er in slagen tegengestelde waarden écht met elkaar te combineren heb je iets unieks te pakken. En dus innoveer je en loop je voorop.

 9. Geïnteresseerd in de hele lezing van Trompenaars? Hier kun je die bekijken.
 10. Fons Trompenaars at the International Consultancy Conference 2015
Like
Share

Share

Facebook
Google+