Hoe maak je vrede interessant?

  1. Op de 2e dag van de @CMCconference bracht ik samen met zo'n 30 andere consultants een bezoek aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Nog nooit geweest, zo'n bijzondere plek in ons eigen land
  2. Het idee dat je vrede zou kunnen bereiken door conferenties te houden en het internationale recht te gebruiken, in plaats van oorlog te voeren, was destijds zeer innovatief. Het kwam nota bene van de laatste Russische Tsaar, vlak voor de 1e Wereld Oorlog.
  3. Het Internationaal Strafhof, gevestigd in het Vredespaleis (betaald door Andrew Carnegie, de Bill Gates van 1920) is niet alleen een strafhof maar ook een kenniscentrum.
  4. Ook de Hugo de Groot collectie (een grote collectie international juridische literatuur) is hier bewaard. Het verhaal van Hugo de Groot en zijn boekenkist werd ter plekke nog eens verteld.... dat gaf een 'o ja' gevoel (geschiedenis les op de lagere school :-))
  5. Interessant was ook het gesprek Erik de Baedts, Algemeen Directeur van de Carnegie Stichting. Hij vroeg aan ons, 30 internationale consultants, hoe je het idee van 'peace through law and arbitrage' een beter podium zou kunnen geven.
  6. Gelukkig leverde dat meteen veel ideeën op, zoals samenwerking met gaming platforms. Die leren immers op dit moment aan alle gamende kinderen dat vrede saai is. Een jonge deelnemer verwoordde het als volgt: 'in een game betekent vrede dat de vijand verslagen en het spel afgelopen is. Dus dat is niet sexy'. Hoe verander je dat?
  7. Later kwam ik op Internet de organisatie 'Games for Peace' tegen. Er is hoop dus!
Read next page