"En castellà també, si us plau"

Recull de piulades, articles, blogs... al voltant del debat iniciat per Eduard Voltas amb el seu article "En castellà també, si us plau", publicat el febrer de 2012 al diari Ara. Hemeroteca parcial (per personal) i també forçosament provisional. Si hi trobeu a faltar res aviseu, que ho valoré...

Embed

 1. Actualització 16.6.2013

 2. Article 'marca de la casa' de Francesc Abad. No ho comparteixo tot (no caldria dir-ho, però per si de cas), però que conté idees molt interessants a favor de la cooficialitat: la de la 'pèrdua de drets adquirits' i la d'aquest concepte força: "L'actual Nació catalana, tot i que sigui hereva, per voluntat de ser, d'aquella Nació que resistia heroïcament l'Onze de Setembre del 1714, és molt diferent en la seva estructura. Aquests 300 anys no han esborrat en cap cas la nostra voluntat de ser, però en canvi sí que han modificat el com som."
 3. Article de Carme Junyent: "Tenint en compte aquests aspectes —que l’oficialitat no és garantia de res, que el bilingüisme és en ell mateix una amenaça, que la política lingüística convencional no té èxit i que la comunicació no és real si no hi ha intercanvi—, quina dinàmica de les llengües s’hauria de desenvolupar en una Catalunya independent?"
 4. Actualització puntual 9.6.2013

 5. M'agrada el testimoni de la Carmen Pérez, ja em costa més (jo sí que crec que el castellà ha de tenir algun estatus d'oficialitat) fer-ne una teoria sociolingüística a partir del seu cas. Me'l prenc, això sí, com una aportació valuosa, enraonada i sentida a un debat molt complex però molt necessari, i que en part podeu anar desengrunant en aquest llarg #storify.

  El seu apunt a Vilaweb ha despertat de nou el debat amb algunes aportacions molt valuoses com les d'Eduard Voltas o Albert Rossich (les quals comparteixo especialment) o Andreu Barnils (que em sembla molt i molt interessant). Les afegeixo igualment.
 6. La resposta d'Eduard Voltas
 7. La resposta a la resposta, d'Andreu Barnils
 8. Article d'Albert Rossich
 9. Actualització puntual 12/13 de maig 2013

 10. Torna l'estimulant polèmica amb aquesta entrevista del 324 a Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural: "Casals també es va mostrar partidària que el català fos l'única llengua oficial en una Catalunya independent. "Dos idiomes oficials en un mateix país és una mica estrany. Jo no reclamaria la cooficialitat del castellà", va assegurar. En tot cas, va recordar que el castellà forma part del "patrimoni cultural i lingüístic" de Catalunya. Sí que va lamentar l'ofensiva "orquestrada" que el govern espanyol està abanderant contra el català i va posar com a clar exemple d'aquest atac la nova llei de llengües a l'Aragó, on el català passa a denominar-se LAPAO."
 11. Algunes reaccions
Like
Share

Share

Facebook
Google+