As seen onFavicon for http://google.comgoogle.com

Theaterfestival De Boulevard 2017: Spelen Maar!

Donderdag 3 augustus is het weer begonnen: Theaterfestival De Boulevard in Den Bosch! Je ziet de tentjes op De Parade maar op allerlei plekken in de stad is veel meer aan de hand. Omroep Brabant-kunstredacteur Peter Pim Windhorst dwaalt door Den Bosch en vertelt wat hij daar vindt.

Embed

 1. DAG 10

 2. Het is (bijna) voorbij maar eerst nog een enthousiast verhaal over ZEVENTIEN

 3. Zeventien is een voorstelling waarin vijf jonge moslima's hun verhaal vertellen. Als blanke Nederlander heb je de neiging om die vijf meiden op één hoop te vegen: allemaal moslima's. En ze hebben natuurlijk ook dingen samen, zoals hun verbazing over die ándere Nederlanders ("Er zijn mensen die niet eens weten wat roti is," giechel, giechel). Maar Zeventien, een voorstelling van de Bredase Eva Line de Boer laat vooral zien dat vijf moslima's vijf eigen verhalen hebben en dat ze zich niet op een hoop láten vegen.
 4. Wie hoort hoe de voorstelling in elkaar zit, kan z'n bedenkingen hebben. De meiden vertellen hun verhaal aan de hand van een grote doos die ze zelf hebben ingericht. Het zijn een soort rolcontainers waarmee ze over het toneel rijden. Tussen hun verhalen door hoor je geluidsopnamen van gesprekken die tijdens de repetities zijn gevoerd. Kortom, er is veel aan de hand. Maar in Zeventien valt het allemaal mooi in elkaar, ook omdat de vijf moslima's, ondanks het feit dat ze niet allemaal professionele actrices zijn, stevig op het podium staan en het durven om tijd en ruimte op te eisen.
 5. Een van de meiden vertelt dat ze meer aandacht wil voor moslimmeisjes; bij de grote feesten in haar gemeenschap staan die nu vaak op de tweede plaats. Terwijl ze het vertelt wordt haar rolcontainer omgedraaid en zie je drie van haar mede-actrices in het blauw-zilveren uniform dat jongetjes tijdens besnijdenisfeesten dragen. Een ander vertelt hoe ze uiteindelijk op de toneelacademie in Maastricht terecht kwam door haar grote liefde voor Bollywoodfilms.
 6. Het zijn verhalen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Maar wat ze bindt is de ervaring om op sommige momenten buitengesloten te worden. Ze zijn Nederlanders maar toch niet en vaak moeten ze veel uitleggen om vooroordelen te ontkrachten. In Zeventien doen ze dat ook weer... op een hele mooie manier!
 7. Op Theaterfestival Boulevard is Zeventien al uitverkocht. Maar de meiden gaan op tour door Nederland. Wie de kans krijgt: kíjken!
 8. De laatste dag en dan op naar Europa

 9. Het is alweer bijna voorbij. Zondagavond om 23 uur is De Boulevard 2017 afgelopen. In de loop van maandag gaat de organisatie bekend maken hoe veel kaartjes er verkocht zijn. Maar ik kan nu wel al zeggen dat ik 't een mooi festival vond. Ik heb meer dan twintig voorstellingen gezien en het overgrote deel was de moeite meer dan waard. Misschien de mooiste ervaring was wel dat je opeens met zo veel mensen over theater kon praten. Soms had ik aan een paar woorden genoeg om te begrijpen over welke voorstelling mensen het hadden en nooit vond iemand het dan gek als je je er mee bemoeide.
 10. Het is ook wat Viktorien van Hulst, de directeur van het festival, te horen krijgt van buitenlandse bezoekers. "Ik ben trots op ons publiek,"zegt ze tijdens een kort telefoongesprek. "Ze zijn gulzig, ze willen veel zien en ze willen erover praten." En ik moet dan denken aan die paar keer dat ik met de bus naar een voorstelling ging en de enorme herrie in zo'n bus op de terugweg naar de Parade als iedereen druk was om zo'n voorstelling hardop te verwerken.
 11. Volgend jaar is er weer een Boulevard, van 2 tot 12 augustus. Viktorien haar droom voor die aflevering? Eerst houdt ze de vraag af. er moet nog geëvalueerd. Maar dan: "Ik wil De Boulevard een plaats geven tussen andere Europese festivals. Wat we hier aan gaan bieden, moet zich wat kwaliteit en relevantie kunnen meten met wat er verder in Europa te zien is."
 12. En dat klinkt als een goed plan.

 13. Wat twitteren de boulevardbezoekers?


 14. DAG 9: DANS, DANS EN DANS

Like
Share

Share

Facebook
Google+