Haina scurta si groasa

Sub domnia lui Henri al IlI-lea femeile erau adeptele vertugadin-ului si balenelor, iar decolteurile reincepeau sa se largeasca - putem spune chiar ca ele n-au fost niciodata mai vaste. Bustul era strans intr-o armatura solida, iar umerii puteau fi descoperiti oricat de mult.

bymoda3704 Views
Embed

  1. Totusi, in ciuda inventarii materialelor care imita blanurile, se pare ca atractia omului pentru blanurile naturale nu poate fi oprita asa de usor. Pielea. in urma proceselor de tabacire si argasire, pielea animala poate fi folosita in vestimentatie.  in general, hainele drapate si largi se poarta in tarile cu climat cald, iar hainele ajustate in regiunile reci. Legata de transformarile economice, istoria costumului e legata si de evolutia conditiilor sociale, evolutia conditiilor modului de viata si evolutia ideilor politice (adoptarea hainelor europene in fostele colonii, de exemplu).

    Sub domnia lui Henri al IlI-lea femeile erau adeptele vertugadin-ului si balenelor, iar decolteurile reincepeau sa se largeasca - putem spune chiar ca ele n-au fost niciodata mai vaste. Bustul era strans intr-o armatura solida, iar umerii puteau fi descoperiti oricat de mult. La fel va proceda, in secolul nostru, Chris- tian Dior cu corsajele pe care le va crea. in spatele capului se purta o colereta in evantai, numita in mod curent Medicis, deoarece ea era purtata adesea de catre sotia lui Henri al IV-lea, asa cum se observa si in portretele ei; totusi, ea nu a fost inventata de Maria de Medicis. in cautarea frumusetii, care ramane telul esential al costumului, omul poate face noi descoperiri.Se pare ca tinutele lejere castiga teren. Astfel, in 1993 vedeta verii a fost faimosul tricou de rugby care s-a transformat in imbracaminte de oras.

     Nu vom vorbi nici despre Mariuzza Mandelli, creatoarea Casei Krizia. Ea a avut ciudata idee de a da hainelor aspectul fructelor (mere, capsuni, struguri) si a debutat in 1964 cu o colectie prezentata la Palazzo Pitti, pentru care a obtinut Premiul Criticilor de Moda.La noi se fac remarcate casele de moda Levintza si Janine Fashioil Design.  Tot atunci s-a luat obiceiul de a-i imbraca pe copii in alb. Pentru baietasi a fost inventat un costum a la matelote, compus dintr-o vesta supla si un pantalon larg, cu o centura innodata. Aceasta tinuta n-a durat si la inceputul secolului al XlX-lea s-a revenit la pantaloni stramti de drap sau de velur si la o haina scurta si groasa, innasturata pana sus, in culori inchise.

     Femeile care isi riscau pielea in noile vehicule imbracau lungi mantale cache-poussiere, purtau ochelari si isi ascundeau marile lor palarii sub voaluri lungi, din plonge, in nuante deschise, care erau innodate sub barbie (fig. 46). Vorbind despre aceste imense voaluri, ne amintim inevitabil de sfarsitul tragic al Isadorei Duncan, petrecut la 14 septembrie 1927, la Nisa.   Sunt mode pe care nu trebuie sa le urmam niciodata." Iar in 1844, monseniorul Gousset le indica confesorilor sa faca tot ceea ce pot fie pentru a impiedeca incetatenirea modelor indecente, fie pentru a le face sa dispara. Desi incorsetarile vestimentare ale Bisericii Catolice au fost uneori dramatice, trebuie sa recunoastem ca acest interes pentru vesmant nu e apanajul catolicismului.
Like
Share

Share

Facebook
Google+