#snömannen

Historien om mannen som hittades utmärglad i en översnöad bil på en skogsväg nära Umeå spred sig som en löpeld över världen. Hur hade han hamnat där? Var det sant att han överlevt på att äta snö? Hur kollade medierna storyn? Hur närgångna får vi vara? Publicistklubben bjöd in till diskussion.

Embed

 1. Det var Västerbottens-Kuriren som var först med historien. Reportern Bertil Wallin fick ett tips, rådgjorde med chefen, åkte till redaktionen och började skriva.

  Man räddad efter två månader i översnöad bil - åt snö

  så löd den första rubriken i artikeln som i webbversionen byggdes på under lördagen och söndagen. 


  "En 45-årig man hittades på fredagen vid liv strax utanför Umeå sedan han suttit insnöad i sin bil i minst två månader.

  Mannen, som kommer från Örebro-trakten, har sannolikt överlevt tack vare tillgång till snö som han ätit. Han påträffades en och en halv kilometer från E4:an mellan Umeå och Sävar.

  - Helt osannolikt att han lever, dels med tanke på att han inte haft någon mat, men också med tanke på att det ju varit rejält kallt under en period efter jul, säger en person som ingick i räddningsstyrkan."

 2. En fantastisk, otrolig historia om några skoteråkare som stannar till och  börjar undersöka en översnöad bil på en skogsväg - men ser genom rutan att någon rör sig därinne. En man som säger att han varit där sedan 19 december - och det är nu 17 februari - och överlevt på att äta snö.
 3. Sveriges Radio Västerbottens nyhetssändare Lennart Odhström intervjuar polisens vakthavande befäl Ebbe Nyberg. Vad mer kan vi göra för att kolla om storyn sann? Från sjukhuset är informationen om mannen och hans hälsotillstånd knapphändig. Ska vi skicka ut en reporter till bilen i snön? Hur får vi fatt i nån som var med vid räddningen? Vad vet vi om mannen, och ska vi berätta det? Kan det stämma att han varit i bilen två månader och överlevt på snö? Bara snö? Är historien rimlig, hur länge kan man klara sig utan mat? Varför fanns han i bilen, om han kört vilse, kört fast, varför tog han sig inte därifrån? I fler och fler medier, i kommentarer till artiklar, på Facebook och Twitter sprider sig historien - och frågorna.
 4. Publicistklubben bjuder in - Hur var det mannen i snön?

Like
Share

Share

Facebook
Google+