Prikkelarme kermis

Bij een prikkelarme kermis wordt aandacht besteed aan het verminderen van voornamelijk audiovisuele prikkels zodat ook de mensen met een beperking waarbij audiovisuele prikkels een negatieve invloed kunnen hebben toch van de kermis kunnen genieten.

Embed

 1. Wat voorafging aan Kermis...ssst, de prikkelarme kermis in Hasselt

 2. In 2012 las ik voor het eerst over een prikkelarme kermis in Nederland en besloot dit op 3/10/2012 gelijk te delen op Facebook in een poging de Hasseltse politiek net zo enthousiast te maken. Hier werd niet direct gehoor aan gegeven dus besloot ik het een jaar later, in aanloop naar de kermis, grootser aan te pakken met een open brief aan het schepencollege. Dit met de steun van Jongsocialisten Hasselt.

  Die brief kun je hier vinden
 3. Wat volgde was een persartikel en een interessant gesprek met schepen Gerald Corthouts. Hij zag wel brood in deze prikkelarme kermis en beloofde mij te contacteren.
 4. De Dwars door Hasselt kwam, de Jeneverfeesten passeerde en we vervielen in de winterfeesten met Winterland. En geen communicatie over de kermis. De rommelmarkten lieten ons merken dat het seizoen weer begonnen was, samen met de muziekterrassen en de Hasselt danst en zingt momenten.

  En toen was er dat moment: na wat gepuzzel met agenda's kwam het er dan toch van en zaten we samen. Wat is dat dan? Zo'n prikkelarme kermis? Wat verwacht jij daar dan van? Hoeveel mensen denk je dat er gaan komen? Wie moeten we nog verwittigen? En langzaamaan begon ik te geloven dat het echt ging gebeuren.

  En jahoor, vrijdag 5 september was er de persconferentie. Met artikelen en positieve reacties als resultaat.
 5. Maar niet enkel de Belgische pers heeft erover geschreven, een blogger in Haarlem heeft het opgepikt, een paramedisch centrum in Maasmechelen heeft het gedeeld, er zijn mensen die reclame hebben gemaakt in hun vriendenkring, collega's hebben aangesproken...
 6. -
 7. 22 september 2014, Kermis...ssst

 8. Toen was het 22 september een uur of 17, ik haastte mij naar het Kolonel Dusartplein. Het was een beetje regenachtig en ik liep door de Badderijstraat.Wat een stilte, als ik niet beter had geweten had ik nooit geraden dat kermis was. Zo stil, geen lichten, geen lawaai.
 9. Vanaf de kant van de bibliotheek liepen ouders met kinderen die net tot aan de knie kwamen met veel enthousiasme naar de kermis. En op de kermis zelf liep ik te genieten. Het publiek was gigantisch divers. Ouders met kleine kinderen, senioren, jongeren die het blijkbaar niet erg vonden dat de muziek stillerstond, maar uiteraard ook mensen, jongeren en kinderen met funtiebeperkingen.En ik zag mensen genieten. Ik heb nog nooit zo weinig kinderen horen huilen, de oren van de politiehond stonden rechtop in plaats van in de nek. De schepen? De schepen zegt volgend jaar weer. En ik? Ik geniet nog even na, gisteren, vandaag en morgen...
 10. -
 11. De reacties na Kermis...ssst - Prikkelarme kermis Hasselt

 12. Zowel pers, belangengroepen en natuurlijk vrienden lieten hun waardering blijken over deze avond.
Like
Share

Share

Facebook
Google+