#VermutCalders

Petita peça d'una sèrie d'actes en homenatge a Pere Calders -però també a Aveŀlí Artís-Gener i Joan Sales-, que, el 27 d'octubre de 2012 es van celebrar a l'Hospitalet de Llobregat i a Mataró, dins del marc de la commemoració dels 100 anys del naixement de tots tres autors.

Embed

 1. Com molts ja sabreu, @llegimipiulem és un projecte en xarxa i de la xarxa, que hi va sorgir espontàniament ara ja fa més de dos anys, amb la trobada de @judithvives, @npini i jo mateixa, un projecte que parteix d'una iniciativa similar en el món anglosaxó i que en el nostre cas s'ha concretat a donar de llegir obres de literatura catalana, fer-ne tertúlia a Twitter, i com més va més al llarg del territori 2.0.
  En aquest període hem llegit i escrit molt, hem rebut premis i atencions que ens honoren i que agraïm sentidament.
 2. Hem organitzat actes i participat en trobades amb lectors com aquests, #scthospitalet, #sctmataro i aquest #VermutCalders que ens va reunir a La Traca, al bell mig del barri valencià de Benimaclet.
 3. Així, a València, un bon grapat de persones vam enfilar cap a la llibreria per compartir el nostre estimadíssim Calders
 4. Fins i tot, homenots ben il·lustres!
 5. I qui, comprensiblement, no va poder ser-hi, se'n dolia i amb raó...
 6. O ja s'ho feia per tindre'n notícia!
 7. Ara bé, com que
 8. abans de començar -o de continuar endavant- teníem molt a agrair. I ho vam voler fer...
 9. d'aquesta manera:

  Aquesta trobada respón a una festa compartida, a la qual ens ha convidat el Fran Ruvir des del Centre de Normalització Lingüística de L'Hospitalet de Llobregat, i a la qual ens hem afegit des de Mataró  i València. Tenim, doncs, novament molt a agrair en aquest sentit, al Fran Ruvir i el CNL, és clar, per engresacar-nos-hi, a l'Ajuntament de Mataró, per la coŀlaboració en l'organització de la jornada, bessona d'aquesta, que s'hi celebra; i a la doctora Laura Borràs, comissària de la celebració de l'Any literari Sales, Calders, Tísner per convidar-nos a participar dels actes del centenari des de les nostres tertúlies i per acceptar la nostra proposta de compartir aquesta matinal al Maresme, on ara mateix hi deu parlar de la literatura d'aquests grans escriptors de la nostra literatura.

  De tornada a L'Horta, des de @llegimipiulem, volem agrair encaridament a La Traca no solament l'organització d'aquest fantàstic vermut, sinó també l'acompanyament i la coŀlaboració llibreteres durant tot aquest temps.
  Novament, agraïm la vostra participació, ara i ací, i  la de molts de vosaltres en la tertúlia sobre "Cròniques de la veritat oculta" del passat mes de setembre.
  Gràcies a tots.

  Finalment, abans de servar silenci  i escoltar àvidament els nostres convidats, volem agrair la lectura proteïca i engrescadora que van compartir amb nosaltres durant les setmanes que vam (re)llegir Calders a tres persones.
  En primer lloc, a Carme Gregori, especialista en l'autor, que malgrat haver vogut ser hui amb nosaltres no ho ha pogut fer per motius personals. Són moltes les aportacions de Gregori sobre la literatura caldersiana, des del gran estudi al tuit; vos recomanem, això sí, en un punt intermedi, per exemple, la seua darrera aportació sobre la ironia de Calders, que podeu llegir en el darrer número de L'Avenç.
  I, segonament i per descomptat, a David Marote i a Moisés Llopis, elxà el primer, ontinyentí el segon, gran lectors de Calders, de qui tot seguit en compartiran la pròpia lectura.


 10. David Marote, va cursar estudis de filosofia a les Universitat de València i Universitat de Barcelona i es va especialitzar en estètica i teoria del llenguatge. Ha treballat com a conservador d'art i ara ho fa de llibreter a La Traca i d'editor a Letra Salvaje, un projecte editorial basat en l'economia social amb una estructura associativa.
  La seua tria, L'arbre domèstic.
 11. Abans, però, de fer l'aprofundida anàlisi amb què ens va regalar, va parlar, en nom de La Traca, de la simbiosi entre @llegimipiulem i la llibreria; de com ens havíem descobert joies mútuament i va posar com exemple la descoberta que van fer d'editorials com ara Labreu i TRIAllibres, gràcies a les nostres tertúlies, i ens va fer recordar la troballa de #lagatera a causa d'una recomanació a la llibreria.
 12. Quant a aqueixa anàlisi que comentàvem, Marote ens va seduir de bell començament amb les relacions entre literatura i filosofia: "Si els filòsofs lligen literatura -i ho fan- molts s'ho callen. Hi ha molta influència de Kafka, Borges, -i Calders juga en aquesta divisió- en algunes línies filosòfiques, però això no s'estudia.
  Va relacionar també la literatura caldersiana amb tot de conceptes filosòfics coma ara les dues grans teories de la veritat, aquella de caràcter fonamentalista, amb origen en Parmènides; i aquella altra de caràcter coherentista, que prové d'Haràclit. I, a més, amb diferents corrents de pensament amb protagonistes com ara Heidegger i els relats del món.
  I ens va fer veure com en L'arbre domèstic hi ha un enfrontament de diferents mirades sobre la idea de veritat, una col·lisió  d'aquestes a propòsit de la dialèctica entre veritat i poder.

Like
Share

Share

Facebook
Google+