Vil 'dø for at leve'

I 60 dage har den palæstinensiske Khader Adnan nægtet at indtage føde i protest mod at være fængslet af de israelske myndigheder uden at få at vide hvorfor eller hvor længe.

Embed

 1. I 60 dage har den palæstinensiske Khader Adnan nægtet at indtage føde i protest mod at være fængslet af de israelske myndigheder uden at få at vide hvorfor eller hvor længe.

  Den 15. februar blev derfor udråbt som fælles sultestrejke-dag for at vise solidaritet.

   

  Khader Adnan blev arresteret den 17. december 2011. De israelske myndigheder har givet udtryk for mistanke til terrorvirksomhed, da Adnan er tidligere talsmand for Islamisk Jihad, der af Israel karakteriseres som en terrororganisation. Men ingen officielle anklager er blevet fremsat. Adnan har derfor sultestrejket siden sin arrestation som protest mod den voldelige måde arrestationen foregik på og de ydmygende forhørsmetoder efterfølgende.

 2. I sidste uge appelerede Adnans advokater til den israelske højesteret for at løfte den fire måneders såkaldte 'administrateive forvarring'. Men mandag meldte retten ud, at de Adnan skulle forblive i forvarring perioden uden at de ville fortælle årsagen til, at han bliver tilbageholdt.

  Adnans støtter tvivler på den 33-årige bager fra byen Jenin i den nordlige del af Vestbredden vil overleve meget længere uden mad. 

 3. På billedet ses Khader Adnan i retten torsdag i sidste uge.
 4. Læger fra den israelske organisation 'Physicians for Human Rights - Israel' tilså onsdag Adnan, der er lænket til en hospitalsseng i Salfet, Glilæa. Organisationen udsendte efterfølgende en pressemeddelse, hvor de gav udtryk for, at Adnans tilstand er kritisk, og at han er 'i umiddelbar fare for at dø'.
 5. Adnans kone, døtre og far fik onsdag lov at besøge ham på Rebecca Ziv Hospital i det nordlige Israel. Ifølge nyhedsbureauet AFP var Adnans kone, Randa, bekymret for, om hendes mand ville overleve. Men selv om han var meget svag, var han ved godt mod og "vil ikke ende sin sultestrejke, uden at fremme sin sag," sagde hun.
 6. Solidarity with Prisoner Khader Adnan, Ziv Hospital, Safed, Israel, 15.2.2012
  Solidarity with Prisoner Khader Adnan, Ziv Hospital, Safed, Israel, 15.2.2012
 7. Adnan er tilbageholdt under 'administrativ forvarring' - en israelsk lov, som betyder, at anholdte kan holdes fængslet på ubestemt tid uden rettegang eller officielle anklager. Ifølge den israelske menneskrettighedsorganisation B'Tselem er over 300 palæstinensere tilbageholdt under samme forhold.
 8. Selvom Khaleds sag primært har vakt opmærksomhed blandt menneskerettighedsforkæmpere og almindelige mennesker verden over, som har udtrykt deres solidaritet gennem tweets og online videoer, har nu også de større mediehuse – efter hård kamp fra lokale unge palæstinensiske aktivister – fået øje på sagen. Men for sent, mener Adnans støtter, der frygter at hans krop snart vil bukke under for manglen på næring. De kritiserer især den regionale mediegigant Al Jazeera for overlagt at ignorere historien.
 9. Hundreds of Palestinians join hunger strike
 10. Demonstrationer til støtte for Adnan har fundet sted flere steder på Vestbredden og i Israel. Og online blev tusindvis af tweets med #KhaderAdnan og #dyingtolive sendt spredt verden over for at skabe opmærksomhed om Adnans 60 dage lange sultestrejke, der vurderes at være den den længste blandt palæstinensiske fanger.
 11. Solidarity with Prisoner Khader Adnan, Tel Aviv, Israel, 14.2.2012
 12. Hvor længe, sultestrejkeren kan klare sig, er uvist. Men Adnan er blevet symbolet på en ikke-voldelig kamp mod arrestationer og tilbageholdelser uden legitim årsag under loven om 'administrativ forvarring'. Og i solidaritet har en voksende gruppe af palæstinensere valgt at følge hans fodspor i en stor fælles sultestrejke.
Like
Share

Share

Facebook
Google+