Palæstinensiske aktivister 'tweeter' sig til pressens opmærksomhed

Frustrerede over mangel på mediedækning af den sultestrejkende palæstinenser, Khader Adnan, har hans støtter valgt at ty til alternative metoder for at fange journalisters opmærksomhed.

Embed

 1. Efter at have sultestrejket i 64 dage uden synderlig medieopmærkrsomhed, indtog historien om Khader Adnan både lokale, regionale og ikke mindst internationale medier i denne uge. I høj grad efter en gruppe palæstinensiske unge  satte gang i en intens Twitter-kampagne under hashtagget #CoverKhader.
 2. Særligt hen over weekenden tog kampagnen til og førte lørdag til, at "CoverKhader trendede (på trods af hvor svært det er at lægge sig ud med emner som #mostsexiestslowjams eller Justin Bieber).
 3. Adnans støtter valgte at tage det et skridt videre og satte i weekenden desuden gang i en sand storm af tweets rettet specifikt mod lokalt baserede journalister og de store internationale mediehuse.
 4. NY Times korrespondent Nick Kristof stod særligt for skud - og der var ingen overbærenhed at spore selv da det viste sig, at den amerikanske journalist var på 'hemmelig' mission i Sudan.
 5. I løbet af ugen, havde opmærksomheden blandt aktivisterne især været på Al Jazeera, der blev kritiseret for at ignorere sagen. En palæstinensisk blogger kimede redaktionen i Ramallah ned for at få et svar på, hvorfor Adnans situation ikke var en historie for den arabiske mediegigant.
 6. Selvom Al Jazeera ifølge bloggeren brugte begrundelsen, at 'der bare var vigtigere historier at dække', blev Adnans sultestrejke pludselig til top-news både hos Al Jazeera English TV og deres hjemmeside.
 7. Men også store vestlige medier som britiske The Independent og bloggere på amerikanske Huffington Post og NY Times fik pludselig øje på den palæstinensiske mand, der blev fængslet d. 17. dercember og siden har været holdt i 'administrativ forvarring' uden af få at vide hvorfor. I protest har Adnan nægtet at indtage føde siden hans arrestation og har nu den sørgelige rekord, at være den palæstinensiske fange, der har sultestrejket i længst tid. Læger, der har tilset ham, vurderer hans tilstand som værende kritisk, og internationale aktører fra FN, blandt andet FN's særlige udsendte vedrørende menneskerettighedssituationen i de palæstinensiske områder, har appelleret til Israel om at løslade Adnan (i øvrigt en meddelelse, der også først blev sendt ud i denne uge). Og også EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton opfordrede lørdag Israel til at 'sikre' Adnans helbred.
 8. Ugens - og især weekenedens - Twitter-aktion viste sig at være overraskende effektiv. Og selvom det tog to måneder, valgte mange journalister og mediehuse - fra USA til Sydafrika og endda Israel - tilsyneladende at lytte til opfordringerne fra mikro-bloggerne.
 9. - Skrev journalist på det sydafrikanske nyhedssite the Daily Maverick. Og selv israelske Jerusalem Post bragte en kritisk historie om det 'skamfulde' i at holde en mand i varetægt uden rettergang.
 10. Læs mere om Khader Adnan:
 11. Læs mere om Twitter-kampagnen for Khader Adnan:
Like
Share

Share

Facebook
Google+