BOEM Paukeslag

Muziek is het thema van de Poëzieweek 2013 (vroeger Gedichtendag). 'Boem paukeslag' is een bekend gedicht in ritmische typografie van Paul van Ostaijen. Daarmee ook voorloper van concrete Nederlandse poëzie. Het is ook een klankgedicht, zoals 'Vera Janacopoulos' van Jan Engelman. Beleef beide hier:

Embed

 1. Len Dumont animeerde Van Ostaijens 'Boem paukeslag' op muziek van theatergroep Flint:
 2. Peter Bolten experimenteerde met elektronische muziek op basis van 'Boem paukeslag':
 3. Boem Paukeslag digitaal of analoog?
  Megan Hoogenboom schreef er een studie over:
 4. Acteur Tom van Bauwel en saxofonist Ben Sluijs toerden in 2012 met de klankpoëzie van Paul van Ostaijen. Hij roept en tiert, fluistert, jubelt....de muziek swingt, kronkelt of brult...:
 5. Ann Depauw maakte met haar kinderen van 'Boem paukeslag' een filmpje & het VTI Brugge beeldde in de les muzikale opvoeding het poëtische strijdtoneel uit:
 6. Nog een geanimeerde versie van 'Boem paukeslag', als bewegend beeld-gedicht:
 7. De mooiste muziekgedichten vind je in:
 8. En hier een interview over hoe beatboxers en rappers Van Ostaijens 'Boem paukeslag' en 'Bezette stad' beleefden, in het kader van "Brussel: Bezette stad/Ville Occupée":
 9. VERA JANACOPOULOS


  Een van de bekendste klankgedichten uit de twintigste-eeuwse Nederlandse literatuur (en fel omstreden) is 'Vera Janacopoulos' van Jan Engelman (1900-1972): Ambrosia, wat vloeit mij aan...
 10. Jan Engelman - Gedicht: 'Vera Janacopoulos'
 11. Lenny Kuhr zingt het beroemde gedicht:
 12. Lenny Kuhr - Ambrosia (Veronica)
 13. Het gedicht 'Vera Janacopoulos' veroorzaakte een heftige discussie tussen criticus Menno ter Braak en dichter Hendrik Marsman, dat in de literatuurgeschiedenis bekend werd als het vorm-of-vent-debat: gaat het in de poëzie wezenlijk om een autonome tekst of gaat het over de dichter achter het gedicht? Lees Paul Claes over de muziek van dit gedicht, in Ons Erfdeel (2006, nr. 2):
 14. En ook Fa Claes verduidelijkt zijn opvattingen over deze 'poésie pure':

 15. Maar wie was deze Vera Janacopoulos?


  Bekijk het handschrift van Jan Engelman in de KB op 'Het geheugen van Nederland':

 16. Een getuigenis over het ontdekken van het gedicht 'Vera Janacopoulos':

Like
Share

Share

Facebook
Google+