Peter Diamandis: Van een wereld in crisis naar een wereld in overvloed

Donderdag 21 november was Peter Diamandis, de oprichter van oa de Singularity University, naar Nederland gehaald door Yuri van Geest en Deloitte. Zelf mocht ik die dag bij twee sessies aanwezig zijn. Hieronder alvast een impressie:

 1. Wie is Peter Diamandis volgens NIeuwsuur:

  Invloedrijk

  Onlangs werd Diamandis door Massachusetts Institute of Technology (MIT) uitgeroepen tot één van de vijftien meest invloedrijke denkers ter wereld. Het dreigende tekort aan fossiele brandstoffen, het wereldwijde gebrek aan schoon water, het wereldvoedselprobleem, het zal allemaal worden opgelost. Niet over honderd jaar, maar in de nabije toekomst.

 2. Ook RTL-Z had een interview met Diamandis
 3. Het VPRO programma Tegenlicht geeft een breder inzicht in zijn gedachtegoed:

  Terwijl de wereld in crisis is, is één man positiever dan ooit. Zijn naam is Peter Diamandis, en hij is ervan overtuigd dat we de komende decennia alle grote problemen in de wereld kunnen oplossen. Razendsnelle ontwikkelingen in technologie maken het mogelijk te voorzien in de behoefte aan water, voedsel, onderwijs en gezondheidszorg van alle negen miljard mensen die onze wereld over twintig jaar zullen bevolken.

  Diamandis, schrijver van het boek ‘Abundance’, verkondigt zijn ideeën op de door hemzelf en de bekende futuroloog Ray Kurzweil opgerichte ‘ Singularity University’, midden in Silicon Valley. Uit de hele wereld trekt de universiteit bezoekers die zich willen voorbereiden op een wereld van ongekende technische mogelijkheden.
  De ideeën van Peter Diamandis gaan verder dan specifieke technologische oplossingen. Hij ziet een wereld opdoemen waarin technologische ontwikkelingen in een steeds hoger tempo zullen verlopen. Zoals op het gebied van gezondheidszorg, waar het gebruik van data en smartphones het mogelijk maken om iemands gezondheid niet af te toe te monitoren, maar constant. De gevolgen daarvan zijn voor velen nog nauwelijks te overzien.
 4. Mooi artikel in NRC
 5. Screen Shot 2013-11-27 at 19.16.17.png
  Screen Shot 2013-11-27 at 19.16.17.png
 6. De dinsdag na deze inspirerende dag zat Yuri al bij FastMovingTargets
 7. Yuri van Geest over de singularity, exponentiële groei en veel mer

 8. Donderdag 21 december was de ochtendsessie met de partners van Deloitte in de Maastoren in Rotterdam de thuishaven van Deloitte. En ik mocht daarbij zijn. Deloitte is partner geworden van de Singularity University.  Een impressie:
 9. Deze video maakt duidelijk wat ze bij de Singularity University doen:
 10. Firestarter Files 004: Inventing the Future at Singularity University
 11. Peter Diamandis legt het verschil uit tussen lineair en exponentieel 
 12. Kodak had geen zicht op de exponentiële groei van technologie. Ze waren niet verbonden met de buitenwereld...
 13. En Kodak zal niet de enige zijn. Het Kodak moment krijgt zo een hele andere lading
 14. De kracht van de convergerende technologie en wetenschap. De technologie groeit exponentieel, als al die gebieden ook nog eens samenkomen dan krijg je een exponentiële groei binnen de exponentiële groei. Dit gebeurt ook nog eens op een verbonden manier waardoor kennis voor iedereen, overal en altijd toegankelijk is.
Read next page