- Ohjelmat toimivat kukin oman lainsäädäntönsä pohjalta ja eri ohjelmilla on omat kriteerinsä hakukelpoisista hankkeista ja toimijoista. Ohjelmilla ei ole yhtenäisiä hakuaikoja. Avoimet haut ilmoitetaan aina kunkin ohjelman omilla sivuilla. Useilta komission pääosaostoilta on mahdollista tilata sähköinen uutiskirje, joissa hauista myös kerrotaan.
Kaikki rahoituskauden 2014-2020 ohjelmat löytyvät komission budjettipääosaston sivuilta: Multiannual Financial Framework-European Commission
Additional tools Show programmes from Asylum, Migration and Integration Fund Common Foreign and Security Policy Aims: The role of the EU's foreign and security policy is to preserve peace and strengthen international security; to promote international cooperation; and to develop and consolidate democracy, the rule of law and respect for human rights and fundamental freedoms. More information: EU External Action website Customs, Taxation and Fight against Fraud Aims: Customs and taxation: the Customs 2020 programme supports the functioning and modernisation of the Customs Union.- Komissio on koonnut EU-rahoituksen perustietopaketin helpottamaan rahoitusmahdollisuuksien hahmottamista. Tietopaketissa on ohjeita pienyrityksille, kansalaisjärjestöille, tutkijoille, maatalousyrittäjille, viranomaisille, nuorisolle ja muille ryhmille, jotka voivat hakea EU-rahoitusta. Perustietojen ohessa on linkkejä sivustoille, joilla kerrotaan kauden 2014–2020 rahoitusmahdollisuuksista.
EU-rahoituksen perustietopaketti - Talousarvio - European Commission
EU-rahoituksen perustietopaketti - EU-rahoituksen perustietopaketti- EU-rahoitus on monimuotoista, sillä ohjelmia on erilaisia ja niitä hallinnoivat monet tahot. Jäsenmaat hallinnoivat suurinta osaa varoista. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennerahastojen varat. Loput ohjelmista hallinnoidaan komissiossa ja EU:n virastoissa. Lähes kaikkiin hankkeisiin vaaditaan myös omaa rahoitusta. Komission ja virastojen hallinnoimien ohjelmien kieli on englanti, mutta usealla ohjelmalla on Suomessa neuvontapiste, josta saa tarvittaessa apua.
EU-rahoituksessaon kaksi päätyyppiä:
- Hankekohtaisetavustukset (grants), joita haetaan ehdotuspyyntöjen (call for proposal) perusteella. Myös muita mahdollisuuksia on. Rahoitustyyppi kerrotaan aina hakuilmoituksessa.
-Palveluja, tavaroita tai rakennusurakoita koskevat julkiset hankinnat (public contracts), joita EU:n toimielimet tarvitsevat toiminnassaan tai joita tarvitaan EU:n ohjelmien toteuttamiseksi. Näistä mahdollisuuksista lisätietoa: EUROPA - EU:n toimielinten - Julkiset hankintasopimukset
Overview of rules and guidelines on public procurement in the EU and direct access to tender notices and business opportunitiesMitä EU-rahoituksella on saatu aikaan?
Lisätietoa EU-hankkeista maittain EU-rahoitus –sivun alalaidan kartan kauttaEU-rahoitus
Rahoituksen hallinnoinnissa noudatetaan täsmällisiä sääntöjä, joilla varmistetaan, että varojen käyttö on tarkkaan valvottua, avointa ja vastuullista. EU:n rahoitus on hyvin monimuotoista, sillä ohjelmia on useita erilaisia, ja niitä hallinnoivat monet eri tahot. EU:n jäsenmaat hallinnoivat yli 76 prosenttia EU:n talousarviovaroista. Tällaisia varoja ovat esimerkiksi rakennerahastojen varat.- ja budjettipääosaston EU-budjetti maassani –sivustolta :
- Tiedotuskampanja Työtä sinun hyväksesi kertoo hankkeista jäsenmaissa:
Rahoitusohjelmat 2014-2020
- Euroopan rakenne- ja investointirahastot (ERI-rahastot)
ERI-rahastoja ovat Euroopan aluekehitysrahasto ja Euroopan sosiaalirahasto (eli rakennerahastot), koheesiorahasto, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto sekä Euroopan meri- ja kalatalousrahasto. Näistä koheesiorahasto ei ole käytössä Suomessa. ERI-rahastojen yhteiset säännökset: - EUR-Lex - 32013R1303 - EN - EUR-LexEuroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta
- Rakennerahastot
Suomessa on toiminnassa kaksi rakennerahastoa eli Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Suomessa niiden varoista puolet tulee EU:lta ja puolet on Suomen omaa julkista rahoitusta. Suomeen on kohdennettu vuosille 2014-2020 yhteensä noin 1,3 miljardia euroa ja julkinen rahoitus on samanverran. Valtion osuus on 75 % ja kuntien ja muiden toimijoiden 25 %. Yhteensä varoja on siis 2,6 miljardia seitsemälle vuodelle.
Kukin jäsenmaa on tehnyt rakennerahasto-ohjelman, jonka komissio hyväksyy. Suomen rakennerahasto-ohjelmassa "Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020" on viisi toimintalinjaa ja 13 erityistavoitetta. Toimintalinjat ovat:
1) PK-yritystenkilpailukyky (EAKR)
2 ) Uuden tiedon ja osaamisen hyödyntäminen (EAKR)
3) Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (ESR)
4) Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (ESR)
5) Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta (ESR)
Kaikkien hankkeiden tulee sopia toimintalinjojen alle ja toteuttaa rakennerahasto-ohjelmaa. Muunlainen toiminta ei ole mahdollista ohjelman rahoituksella. Rakennerahasto-ohjelma, hakuohjeet ja paljon muuta tietoa on koottu rakennerahastoportaaliin. Hakeminen tapahtuu sivuilta löytyvän EURA 2014–järjestelmän kautta. Etusivu - Rakennerahasto
Hallitus hyväksyi 30.4.2014 uudet alueiden kehittämiseen ja EU:n rakennerahastotoimintaan ohjelmakaudella 2014-2020 sovellettavat asetukset. Asetukset tulevat voimaan 1.5.2014. Päätöksen myötä...- Pääsääntöisesti aluekehitysrahastoa hallinnoidaan Suomessa maakuntien liitoissa:
- ja Euroopan sosiaalirahastoa ELY-keskuksissa:
EU-rahoitus - ELY-keskus
Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikalla tasapainoitetaan jäsenvaltioiden alueellisia eroja ja lievennetään niiden rakenneongelmia. Alue- ja rakennepolitiikka perustuu EU:n rahastoista myönnettävään tukeen, johon aina liitetään myös kansallista rahoitusta. ELY-keskus on merkittävä EU-rahoituksen myöntäjä ja alueen kehittäjä. Alueellisille EU-rahoitussivuille pääsee valitsemalla oikealta ylhäältä Valitse alue -kohdasta halutun alueen.- Esimerkiksi Uudenmaan alueen toimijoita neuvoo Uudenmaan liiton EU-palvelu:
Uudenmaan liiton EU-palvelu
Huhtikuun puolivälissä 2014 aloittanut Uudenmaan liiton EU-palvelu tarjoaa EU-hankkeiden valmistelijoille monenlaista apua ja neuvoja sekä rahoitusta. Tavoitteena on lisätä Uudellemaalle saatavaa EU-rahoitusta. Tuemme alueen toimijoita EU-hankkeen valmistelussa ja kartoitamme sopivia hankekumppaneita niin kotimaasta kuin Euroopasta. Myönnämme Uusimaa-ohjelman mukaisten, alueelle merkittävien EU-hankkeiden valmisteluun maakunnan kehittämisrahaa.- Maakuntien EU-toimistot Brysselissä ajavat alueidensa etua ja tiedottavat EU-asioista: