Om nya Facebook

Min summering av facebooknyheterna, med hjälp av mina tweets under kvällen.

Embed

 1. Vi sitter just nu på Twitter och gnäller kollektivt över att ingen
  kan skriva något kort om Facebooks nya funktioner. Något enkelt, något
  summerande.

  För de släpptes ikväll.

  Och jag kan det då verkligen inte. Kom med andan i halsen och såg hälften.

  Men
  eftersom ingen annan verkar ta tag i det så gör jag ett försök. Jag ska
  ändå strax sätta mig ner och försöka fördjupa mig i det, för att få
  iväg en text till TU imorgon och det här kan bli en bra uppvärmning.

  Så. Mark Zuckerberg intog scenen som en Steve Jobs. Samma vankande på scenen, samma superlativ - till och med en kopia på Steve Jobs "but theres one more thing":

 2. Han tjötade om Timeline. Ett nytt utseende för våra profiler som inte har något "läs mer", utan gör ett automatiskt urval från vår historik - ända tillbaka till den dagen vi först började använda Facebook.
  På så sätt behöver vi aldrig mer trycka på "older posts", Facebook har helt enkelt valt ut vad som är viktigt bakåt i vår historik och gjort ett slags automatgenererad livsberättelse om dig.
  Roligast var när Zuckerberg försökte förklara hur alltihop funkar genom scrollning.
 3. Jag tyckte också att det var rätt intressant att se hur Facebook valde att profilera honom. Personfokuset och hur han också försöker komma bort från den stiffa pöjk som The social network försökte sätta honom i. I redovisningen av sitt eget liv valde han tex att visa upp den flickvän han har i dag - samma som han hade när Facebook började, något som Facebook-filmen försöker ljuga om.
 4. Zuckerberg sa flera saker. Men den stora grejen är att man försöker göra sig allt mer till ett eget internet. Och att få de användare som vant sig vid ett trevligt, slutet internetcommunity att söka sig utåt. Eller som Zuckerberg själv sa:
 5. Själv är jag inte helt överväldigad av nya funktionen Timeline. Jag är inte säker på att vi vill förklara för omvärlden hur vårt dåvarande jag var. Att vi vill stå för det - visa upp vem vi var för fyra år sedan. Vi är mest stolta och bekväma med den vi är i dag, den vi är på väg att bli, den person vi kan forma - än den vi inte kan bli av med.
  Jag ser därför timeline mer som en kul feature, ett slags fotoalbum - inget som kommer att revolutionera.


  Revolutionera gjorde då Spotifys Daniel Ek när han kom upp på scen.

 6. Det har snackats länge och mycket om Spotifys samarbete. Men det är sjukt stort att svenska Spotify får ta plats på Facebooks scen när Facebook lanserar sin största och mest banbrytande förändring sedan de startade.
 7. Och sedan måste jag bara få påpeka detta:
 8. Allt det här lanseras inom kort för allmänheten.
 9. Vilket såklart innebär att samtliga webbchefer antingen blir kallsvettiga - vem blir först med en facebookapp för nyheter? - eller att det kliar i fingrarna.
 10. Och till sist:
Like
Share

Share

Facebook
Google+