Digitalmomsdebatten 2009-2016

Böcker och tidningar har 6% moms för att främja journalistik, debatt och läsande –men exakt samma texter i digitalt format (e-böcker, ljudböcker, tidningar) beläggs med 25% moms. Då och då diskuteras vad man kan göra åt det. Här är en kort historik vi grävt fram från våren 2009 och framåt:

Embed

  1. Maj 2011: Riksdagen fattar principbeslut om att det ska vara samma moms på böcker oavsett format. Nu händer väl något?
  2. ...eller också inte.
  3. När Anders Borg fick frågan om varför det är lägre moms på ljudböcker (6 procent) än på e-böcker (25 procent) svarade finansministern:
    – Vi måste få in våra skatter. Då blir det så att man ibland har lite olikheter i skattesatserna. Men i grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat, sade Anders Borg.
  4. – Det är ofattbart att regeringen inte tar upp frågan. Det finns ett enhälligt riksdagsbeslut på det, dessutom är det väldigt konstigt att man straffskattar den enda delen av bokbranschen som växer. Troligtvis ett av de främsta hindren för att digitala böcker ska växa på allvar, säger Elibs vd Johan Greiff.
Like
Share

Share

Facebook
Google+