As seen onFavicon for http://www.facebook.comfacebook.com

Patiënt Veiligheid bootcamp

Vier gamebedrijven duiken een week lang in het complexe, maar boeiende onderwerp "patiëntveiligheid". Van de buitenwereld afgesloten, onder begeleiding van Dutch Game Garden, artsen en geneeskundestudenten, ontwikkelen zij gameconcepten om de veiligheid van patiënten in het ziekenhuis te verbeteren.

Embed

 1. Wat is patiëntveiligheid?

 2. Ziekenhuizen krijgen met steeds meer eisen te maken op het gebied van patiëntveiligheid. Patiëntveiligheid gaat om het zo veel mogelijk voorkomen van onbedoelde, vermijdbare schade aan patiënten in het ziekenhuis. Schade die bijvoorbeeld  optreedt door gebrekkige communicatie, onervarenheid met bepaalde situaties in het ziekenhuis of stress in de operatiekamer. De kosten hiervan worden geschat op zo’n 167 miljoen euro per jaar.


  Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, Dutch Game Garden, TNO en de Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) werken samen om door middel van serious gaming zowel teamwork als individuele vaardigheden van artsen en ander zorgpersoneel te trainen, en op die manier patiëntveiligheid te verbeteren.
 3. Het magazine voor geneeskundestudenten Arts in Spé besteedde een tijdje terug aandacht aan serious games in de medische wereld. Lees het artikel hieronder voor een introductie:
 4. Arts en promovendus Maurits Graafland heeft onderzoek verricht onder specialisten in het AMC om te ontdekken welke professionele activiteiten en handelingen het belangrijkste zijn in hun specialisme en waar de meeste fouten worden gemaakt. Zijn verdere promotieonderzoek gaat dieper in op het trainen via toegepaste- of serious games.  Voor deze week zijn twee van deze activiteiten uitgekozen; de beademingsprocedure en galblaasoperatie
 5. Foto boven: Maurits Graafland
 6. Bootcamp?

 7. Dutch Game Garden benaderde vier professionele gamebedrijven met de vraag of zij concepten wilden ontwikkelen waarin deze zaken aan de orde komen. Daarvoor hebben we het ‘bootcamp’ bedacht, een week lange intensieve ontwerpsessie op een externe locatie.
 8. Even voorstellen: de deelnemende gamebedrijven:

 9. Ieder bedrijf heeft zich voor aanvang grondig ingelezen en kreeg tijdens het bootcamp advies van medici. Verder hebben ze alle vier veel ervaring met toegepaste games voor een specifiek publiek. De bedrijven kregen ondersteuning van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogeschool Eindhoven.
 10. Van links naar rechts: Ard Jacobs (TU/e), Yannis Bolman & Niels Aust
 11. vlnr: Samar Louwe, Joram Rafalowicz & Bram Verhoeven (Fontys)
 12. vlnr: Jonathan van Woelderen (Fontys), Remi van Loenen, Tim Laning & Jan-Jaap Sevens
 13. vnlr: Jaïn van Nigtevegt, Andrax van den Bogaard (Fontys), Lex van den Berg & Roy-Nathan de Groot
2
Share

Share

Facebook
Google+