#Alegeri2014: Ziua turului doi

Pe 16 noiembrie vom fi prin secții de votare, prin oraș și apoi pe la sediile candidaților. Adunăm aici ce punem pe Facebook, Twitter și Instagram sau primim de la colaboratori și prieteni, adică lucrurile pe care le aflăm, oamenii cu care stăm de vorbă și tot ce ni se mai pare interesant.

 1. ● Elena Dobre de la Paris, despre cum n-a reușit să voteze după peste 10 ore de stat la coadă: “La ora 20:10, 10-15 metri de poarta ambasadei (si cam 150 de oameni distanta) am pierdut lupta cu frigul. Deci n-am votat. Dupa 10:30 de stat la coada. Cum a fost? Primele ore au fost chiar faine.

  la 9:30 ne-am asezat la coada. Cum eram nemancati - eu, Vlad si Cristiana (amica mea) ne-am distribuit rolurile. Eu si Cristiana am ramas si-am tinut randul, Vlad s-a dus dupa cafea si croissante. In fata mea a stat multa vreme o gasca de studente (ele au cedat pe la 14). Norocul romanilor din Paris doritori sa-si exprime dreptul la vot a venit si datorita unei cladiri aflate in renovare - "dotata" cu 4 bai ecologice. Au fost utile si supra-utilizate.

  Undeva spre 17:00 se auzeau huiduieli puternice din spatele cozii, apoi se impingea. Se vorbea intre noi ca sunt niste baieti platiti sa faca asta. Nu stiu ce sa zic. Ce stiu e asa - ca dupa ce am stat cam vreo 2 ore pe coltul acela, s-a spart ""gasca" de oameni simpatici cu care am tot inaintat pas cu pas de dimineata incoace. Au aparut multe fete noi, mai galagioase si puse pe scandal. Se inainta ciudat, la un moment dat erau langa mine oameni care spuneau ca sunt de la ora 11:00. Ar fi trebuit sa fie mai in spate nu? Sau, poate nu stiu eu cum e cu datul din coate.

  Una peste alta, imediat dupa ce am dat coltul (imediat dupa cele vreo 2 ore, I mean) am vazut "agitatorii". Erau pe trotuarul de vis-a-vis, si nimen dintre cei care stateau la coada nu prea intelegea din ce motiv scandau. Si din ce in ce mai tare, intre noi se schimbau fetele, galagia mai mare, scandarile mai active.

  in ultimele ore de stat la coada am avansat ~30 de metri. Dupa cateva rafale de ploaie, gecile noastre s-au incarcat cu apa, ne era frig, iar eu am inceput sa am frisoane. M-am uitat in jurul meu, nu mai recunosteam lumea, m-am uitat in fata - si-a murit speranta cred. M-am si speriat un pic vazand cum vin din ce in ce mai multi jandarmi. Am stabilit cu Cristiana ca nu vom fi la ora 21 in fata ambasadei. Am facut un calcul si ne-am masurat sansele. Am plecat de-acolo la 20:10, cu un Vlad deznadajduit si nervos ca am fost atat de aproape."
 2. ● Alexandra Proca din California: "Am votat in California, la sectia nr 268, in orasul Hayward. Sectia de votare de aici de la Casa Romana deserveste zona golfului San Francisco. Am stat la coada aproximativ 10 min, iar tot procesul de votare a luat 2 min. Am avut formularul partial completat de acasa.

  Procesul manual de inscriere a fiecarui votant pe liste e destul minutios si obositor pentru membrii sectiei de votare. Se completeazs toate datele din pasaport sau buletin cu picil. Inteleg de ce la sectile din Europa nu au pututface fata logistic la afluxul de alegatori. Am mai votat intrecut la Casa Romana, dar niciodata nu am vazut atitia oameni. Printre votanti era o familie care traieste in Romania si un alegator care s-a mutat in zona de cinci zile."
 3. ● Mona Nicoară, de la New York: "Iată cum e la New York: Am reușit să votez după patru ore de coadă. În spatele meu mai erau oameni la coadă, cam tot preț de patru ore. De votat s-a votat în ritm mai alert ca la turul întâi, când au fost doar trei, și uneori doi, oameni în comisie.

  Acum erau șapte membri în comisia de vot, suficiente ștampile, loc mai mult (au schimbat sala în care se votează cu una mai mare) - dar era lume mult, mult mai multă la coadă. Cât am fost eu acolo, coada era cam de patru ori mai mare decât acum două săptămâni, iar până la ora 13:00 deja votaseră mai mulți decât votaseră toată ziua la primul tur. Atmosfera era veselă - lume cu mici pancarte de protest anti-coadă pe ici, pe colo; am făcut vânzare locurilor din jur care aveau ceai, șosete, pixuri pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere etc. Toată lumea pe telefoane mobile să afle știri și bancuri din România și din diasporă.

  Când s-a anunțat rezultatul exit poll-ului de la ora 21 la București, a fost o mică veselie mocnită, dar n-a plecat nicicare de la coadă."
 4. ● Camelia Bucioveanu de la Barcelona: "Am ajuns azi la Consulatul Romaniei din Barcelona la ora 10.30, cam pe la cat ajung si la munca, de obicei. Consulatul e cocotat in varful unui deal, asa ca panta ascendenta mi-a dat voie sa vad sirul indian de cum am cotit pe strada. Coada se intindea pe aprope 200 de metri. Multi romani, potoliti, s-au asezat calm, cate trei, cate trei, ocupand trotuarul. Aveam sa astept 5 ore ca sa pot pune stampila. Ore in care am discutat cu cei din jur de la politica si imobiliare, cluburi si baruri din Regie pana la Caritas (unul dintre colegii de coada a recunoscut 'n-am mai vazut atatia romani la cozi de la Caritas incoace').

  Cand am plecat, coada se intindea pe 247 de pasi, numarati, in timp ce treceam cu mana ridicata pentru a filma. Am ramas totusi conectata la retele sociale pana spre seara. Eram curioasa sa aflu cat de lunge sirul, cati mai au rabdare si ce incidente pot aparea. Incidente nu au fost. Politia barceloneze a aparut, au pus garduri in jurul votantilor si a ajutat la buna desfasurare a intrarii in sectie. Spre inchiderea urnelor, o prietena scria pe Facebook: '4 ore de stat in picioare ! Dar am ascultat imnul cantat la acordeon in fata Consulatului, asa ca a meritat!'"
 5. ● La 23:05, Victor Ponta l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victorie.
 6. ● Oana, de la proteste:
 7. Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
  Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
 8. ● Bogdana Butnar, despre cum s-a votat la Londra: "Am ajuns la ICR Londra la 9 dimineata, optimisti ca stam putin dar ajungem sigur (in urma cu doua saptamani ajunseseram la 5 dupa masa si la 9 cand au inchis usile mai aveam pe putin 2 ore de stat).

  Primele 3-4 ore au trecut repede pentru ca parea ca avansam si oamenii erau veseli si vorbareti. Se glumea pe marginea vadului pe care il facusera sutele de romani veniti la vot pentru cafenelele din zona. Lumea venea cu cafele in plus si impartea prin multime, eu am luat niste prajiturele de la o cofetarie si le-am impartit cu vecinii de coada. Pe la 2 pm insa devenise apasator. Stateam deja in picioare de ore bune, avansand cativa centimetri la fiecare 20-30 de minute, si se facuse frig, pe margine se imparteau formulare si ni se tot atragea atentia sa NU gresim pentru ca incetinim procesul daca recompletam inauntru, singurul gand era sa mai trecem de un colt (ICR este pe coltul unui scuar de cladiri cu latura de aproape 500m, ca sa ajungem sa votam noi a trebuit sa parcurgem trei laturi si sa depasim doua colturi).

  Toata lumea vorbea despre un copac, cel de la care mai ai in jur de 1 ora de asteptat. Ca sa iti dai seama, copacul ala era la maxim 10 m de intrare. Pe la 16 a trecut sa ne salute si dna Monica Macovei si mi-au dat lacrimile cand mi-am dat seama ce micuta si slaba este. Pe la 17 se facuse deja intuneric si am avut intelegerea "luminitei de la capatul tunelului" cand am inceput sa vedem printre umbrele becul din holul ICR-ului. Era aproape ireal, in fata si in spate numai umeri si capete inghesuite, privind catre acelasi loc si undeva departe, aproape intangibil, holul uscat si aproape gol al centrului de votare.

  Deja ploua marunt si din cand in cand oamenii scandau 'Jos Ponta'. Tot pe la 17 a venit o masina care a deschis usile si a dat la maxim "noi suntem romani" si oamenii au navalit in jurul ei ca sa cante si sa filmeze. Catre final am intrat in panica, am inceput sa fac calcule in cap si numarand pe degete oamenii din jur. Era clar ca mii de oameni din spatele nostru nu mai aveau cum sa ajunga sa voteze. Mi-era rusine ca ii imping pe cei din fata mea ca sa apuc sa intru si in acelasi timp ma pufnea plansul cand ma uitam in spate si oamenii de la 20 de m de mine zambeau si faceau cu mana. Am votat aproape in ceata, de graba, de emotie, de stres sa nu gresesc si cand am iesit in strada m-am simtit mai usoara."
 9. [Scrisoare din Clinceni]


  De Gabriel Dobre

  Ilfovul este pe primul loc la prezență în această duminică, cu 73,66%. La secția 141 din Clinceni, una din cele trei secții din comuna ilfoveană, prezența a fost de 70,89%, cu 19% dintre voturi pe listele suplimentare. Secția începuse ziua cu aproximativ 200 de formulare pentru declarația necesară votării pe listele suplimentare, iar în jur de ora 18:30, după ce s-au terminat, a mai primit o suplimentare de 50.

  Pe parcursul zilei, am văzut cel puțin două mașini mici parcând în repetate rânduri în fața secției de votare. Am anunțat jandarmul care asigură paza, i-am dat unul dintre numere, iar acesta l-a anunțat pe președintele secției. Mașina n-a mai apărut.

  Același lucru l-a observat în timpul zilei și Mona Vasile, observator la secția 142, din incinta liceului din Clinceni, din partea asociației Centrul pentru Resurse Civice. „Au fost numai mașini mici, nu autocare”, spune ea. Vasile spune și că la o distanță de mai puțin de 500 de metri de secție, pe parcursul zilei, s-au adunat mai multe grupuri de oameni. „Non-spot au fost oameni afară”. A semnalat prezența mașinilor, dând și două dintre numerele de îmatriculare, președintelui de secție. La ora 14:00 a sunat la 112 pentru a semnala o posibilă infracțiune de turism electoral.

  Agentul Cristea Robert Adrian a ajuns la secție în cinci minute și după o oră în care a discutat cu președintele, jandarmul și oamenii din fața secției de votare și a completat mai multe procese verbale, a decis că sesizarea nu are temei și i-a aplicat o sancțiune de 300 de lei pentru abuzarea numărului de urgență. „O să contest în instanță”, spune Vasile, care pe lângă sesizarea privind posibiliul turism electoral și adunarea oamenilor la mai puțin de 500 de metri de secție a mai făcut o sesizare președintelui secției despre un bărbat cu domiciliul în străinătate care n-a fost lăsat să voteze cu pașaportul, deși legea spune că se poate (bărbatul a revenit și a reușit să voteze).

  Președintele secției, Laurențiu Zincă, spune că nu crede că a fost vorba de turism electoral. „Cred că introducerea declarațiilor pe proprie răspundere elimină acest pericol, pentru că omul semnează și i se poate verifica scrisul mai târziu.”
  „În plus, să vă spun un lucru: și eu la alegerile din 2012, trebuia să îmi duc la vot familia”, spune Zincă. „Nu puteam să îi pun pe toți în mașină, așa că întâi am făcut un drum cu bunicul și bunica, apoi cu mama și tata și apoi cu soția și fiica. Ăsta e turism electoral?”

  Zincă spune că secția pe care o conduce nu e una ușoară, cu mulți votanți pe lista permanentă (aproape 2000) și cu categorii sociale diferite, și, care pentru că e în centrul comunei, e una foarte solicitată și de oamenii care sunt în trecere. „Acum avem cu 30% mai mulți votanți decât în primul tur”.

  Mona Vasile nu știe dacă sesizarea sa a avut însă vreun impact asupra ritmului de vot. „Au venit mai puțin și mai prudent”, spune ea, „dar tot au mai venit”.
 10. ● Luiza Puiu de la Viena: "Am fost cam la 8 jumatate la Institutul Cultural Roman din Viena. Coada se formase dinainte de deschiderea secției la ora 7. Când am ajuns eu, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă cațăr pe o schelă și să fotografiez șirul de oameni. Din cauza panoramei imaginea e rotundă, de fapt strada e dreaptă. Colțul străzii nu e inclus, și dupa colț mai fiind o grămadă de oameni. Noroc cu trupa de colegi studenți care mi-a ținut și la acest tur locul ca să pot face poze și merge și la cealaltă secție, o sută de metri mai departe la Ambasada României. Am văzut mulți oameni tineri, studenți dar și muncitori, care toți spuneau că sunt împotriva lui Ponta.

  Făceau chiar glumițe ca toaleta ecologică amplasată pe strada ar fi și ea o cabină de vot, cea pentru Ponta. Membrii unei biserici baptiste românești din Viena împărțeau ceai de dimineața. Mulți copii am văzut. Și mulți voluntari foarte harnici care repetau de sute ori aceleși informații și se agitau pentru fiecare votant. Am văzut și o doamnă care și-a dat declarația la verificat spunând ca i-a scris-o altcineva, ea neștiind să scrie. Când am ajuns la rând să votez, după 3 ore jumate ore a mers repejor - 1.500 de oameni votaseră deja la ora 1."
 11. ● Prezența la vot la 21:30, conform BEC, 61,57%.
 12. ● Alexandrina, de la Iași:
 13. Mobile Uploads - Alexandrina Dinga | Facebook
  Mobile Uploads - Alexandrina Dinga | Facebook
 14. ● Corin Toporaș de la Toronto: "Ziua a inceput bine. Cand am facut ochi, sectia de votare de la consulatul roman din Toronto si o prietena care votase deja si-a pus deja un selfie cu doamna consul pe Facebook. Am ajuns acolo pe la 11:00 am, coada de cateva sute de oameni pe trotuar. Holul de la etajul 11 al cladirii unde e consulatul era ticsit. Pe 2/11, am votat in 8 minute (pe la 2 pm). S-a dus baba cu colacii... Dupa vreo ora si ceva de asteptare, in care am avansat cativa metri, am decis sa urmam indicatiile anuntului care spunea că persoanele cu dizabilități, vârstnicii și familiile cu copii au prioritate. (Eram cu fiul nostru de 5 ani). Înauntru, lumea isi pierduse rabdarea. Spiritele erau incinse. Un comitet (anti)revolutionar a decis ca la fiecare 10 alegatori 'normali' (cuvintele lor) sa intre unul din cei listati in anunt. In fine, dupa inca vreo o ora am votat. La iesire, coada se lungise. 500 de oameni pe putin."
 15. ● Ani Sandu de la ACL:
 16. Iohannis: "Dragi români, ați fost niște eroi astăzi." Cere prelungirea votului. #alegeri2014
  Iohannis: "Dragi români, ați fost niște eroi astăzi." Cere prelungirea votului. #alegeri2014
 17. ● Exit-poll-ul de la Digi (IRES) spune 50,9% Iohannis și 49,1% Ponta. La A3 exit-poll-ul spune 50,9% Ponta și 49,1% Iohannis. La TVR (Avangarde) Iohannis. 51,5% - Ponta 48,5% (Avangarde). Realitatea TV (Agenția de Rating Politic) - Ponta 50%- Iohannis 50%.
 18. ● De la Barcelona, Carmen Bulac: "Am stat patru ore jumate la coadă în frig, dar a fost ok, a trecut timpul repede, am mai vorbit cu oamenii de pe acolo, am dat ture de coadă ca să nu îngheț. Parcă mai greu trece timpul acum, când aștept rezultatele. Frica de Ponta a motivat mii de oameni în Barcelona, nici eu nu mă așteptam la atâtea ore, data trecută am stat 20 de minute, dar acum au fost enorm de mulți. Când am plecat, coada era și ma mare și mă tem că vor rămâne sute de oameni fără să voteze."
 19. ● La ACL se pregătesc declarații:
 20. ● Adrian și Andreea transmit din Sacramento: „Aici este o dimineata foarte placuta de noiembrie, care seamana cu cea de la primul tur. Atunci au votat 177 de persoane, ceea ce ma face sa cred ca astazi, chiar in conditiile unei participari sporite, nu vor exista absolut deloc problemele pe care le vedem pe la sectiile din Europa. Noi am votat pe la 7:30 am. La turul 1, inaintea noastra votasera 4 persoane, astazi, 5.

  Poate este interesant de stiut ca sectia de votare de aici s-a infiintat in urma solicitarii pe care a transmis-o comunitatea de aici (din jurul Romanian Community Center of Sacramento) catre MAE. Cei pe care i-am intalnit astazi in sectie mi-au spus ca asa ar fi putut si trebuit sa faca romanii de peste tot din SUA pentru a avea sectii de votare (in Colorado, spre exemplu, unde traiesc destul de multi romani, nu exista nici o sectie). Mai toata lumea pe aici spune ca in Sacramento traiesc, in prezent, aproximativ 30.000 de romani. De aceea, numarul de aprox. 200 de votanti pare ridicol. Explicatia insa, consta in faptul ca marea majoritate a romanilor de aici sunt veniti de mult timp (sunt cetateni americani), le-au expirat actele romanesti si nu s-au preocupat sa si le reinnoiasca. Si unii dintre ei regreta lucrul asta doar cand se mai apropie niste alegeri.

  Biroul electoral al sectiei de votare de aici este format dintr-o presedinta, care lucreaza la misiunea permanenta a ONU din New York si care a fost trimisa aici de MAE (si la turul 1 si acum) si inca vreo 4-5 membri – toti provenind din comunitatea romaneasca de aici. Se cunosc foarte bine intre ei si, intamplator, ii cunoastem si noi."
 21. ● Mirela Oprea a votat astăzi în Italia:
 22. ● Luiza Vasiliu a rezistat eroic azi în Iepurești:
 23. ● Ani Sandu e la sediul PNL, unde tocmai a sosit Iohannis:
 24. A ajuns și candidatul. "Toate bune pân-aicea."
  A ajuns și candidatul. "Toate bune pân-aicea."
 25. ● Oana Sandu e la sediul PSD:
 26. Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
  Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
 27. ● Un tată, reporter la vot:
 28. ● La acest prezidențiale, Răzvan a votat pentru prima oară. Anca Iosif a stat de vorbă cu el:

  Răzvan Cirlugea, elev în a doişpea la Colegiul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, a votat, în seara asta, pentru a doua oară în viaţă. Un tip înalt, şaten şi cu zâmbet mare care va da bacul la fizică, Răzvan l-a ales pe William Brînză în primul tur – i s-a părut simpatic şi i-a plăcut că a folosit la un moment dat expresia „un fascicul din viziunea mea". Azi, spune el, a votat ca să scape de faţa lui Victor Ponta, pe care n-o mai suportă pe toate afişele din Militari.

  A urmărit campania între cele două tururi, nici n-avea cum altfel la cât de plin îi era feedul de Facebook de postări despre alegeri. L-a enervat comportamentul prim-ministrului la dezbaterea cu Iohannis, l-au deranjat şi icoanele cu Arsenie Boca folosite în campania USL şi felul în care Ponta s-a folosit de imaginea Simonei Halep.

  Deşi l-a ales, nu e încă mulţumit nici de Iohannis. „E moale şi dă impresia că poate fi controlat. Nu ştiu ce să zic. Am votat mai mult anti-Ponta." Spune că nu au existat discuţii în contradictoriu cu părinţii lui în ce priveşte votul din al doilea tur, doar cu un unchi a renunţat să se certe, pentru că şi-a dat seama că nu are rost.

  Oricine va fi noul preşedinte, Răzvan şi-ar dori să scadă rata şomajului. El va da la Automatică şi vrea să inventeze aplicaţii de succes, precum jocul Circle, pe care toţi colegii lui de clasă îl joacă pe telefon. I-ar plăcea să-şi poată crea o afacere şi să-şi întemeieze o familie aici, nu în altă parte.
 29. ● În Los Angeles, lucrurile merg bine, spune Ramona Todoca: "9:00am. 10 oameni la coada, 10 în sala de semnături, nu am așteptat mai mult de 2 minute. Foarte curat, respectuos și profesionist."
 30. ● La 19:25, prezența la vot, conform BEC: 58,62%.
 31. ● Ciprian Morar din San Francisco: "Am ajuns în secția de votare 'Casa Română' din San Francisco, care de fapt e în Hayward - la vreo 40km depărtare, foarte greu accesibil cu transportul în comun, la 2 ore. Injectat cu răbdare și un iPad plin de filme am avut surpriza să nu avem de stat la coadă și să fim primiți cu caldură și cafea de niște oameni minunați. Însa bucuria îmi e umbrită - inima îmi e alaturi de prietenii din Europa."
 32. ● Ioana Uricaru, din Boston: "Am votat la Boston, în secția de la MIT pe care o recomand - am venit la 11 dimineața și am stat la coada doar 5 minute. Mă pregatisem cu mâncare la pachet - doua mere Golden Russet, cu gust de gutuie, de la mine din Vermont - si cu ultimul Vanity Fair, cu Angelina pe coperta, dar n-a fost nevoie.

  În timp ce stăteam la rând am primit un mesaj de la un coleg de catedră: 'congratulations for making this effort to vote'. Și mai zicea apoi ceva de felul 'as vrea să fie și americanii la fel de responsabili'. E al doilea motiv pentru care mă invidiază un american, celălalt fiind faptul ca fac filme românești. În jurul meu sunt multe familii cu copii mici cărora părinții le explică cum e cu votul. Am o străfulgerare de memorie - Piața Universității, 1990, treizeci de zile de sit-in. Democrația e în continuare scumpă, dar parca totuși am progresat."
 33. ● Anca Fronescu, de la Haga:
 34. Anca Fronescu - Mobile Uploads | Facebook
  Anca Fronescu - Mobile Uploads | Facebook
 35. Iepurele Mizantrop, despre ziua de azi
 36. Digi24 - Biroul Electoral Central a furnizat ...
  Digi24 - Biroul Electoral Central a furnizat ...
 37. ● Cătălin Georgescu e la Universitate, unde încep să iasă oameni.
 38. Curând, prognoza meteo din centrul Bucureștiului.
La Universitate-i parțial noros. (poză via Raluca Buzea) http://t.co/fWQawqQ8s8
  Curând, prognoza meteo din centrul Bucureștiului. La Universitate-i parțial noros. (poză via Raluca Buzea) pic.twitter.com/fWQawqQ8s8
 39. ● De la cozile din Europa, la cozile din SUA. Mona Nicoară e la New York:
 40. ● Ani Sandu a ajuns la sediul PNL:
 41. Ani Sandu - Ani Sandu's Photos | Facebook
  Ani Sandu - Ani Sandu's Photos | Facebook
 42. ● Oana s-a întors la PMP, unde a fost și în turul I. Era pustiu:
 43. Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
  Oana Sandu - Oana Sandu's Photos | Facebook
 44. ● Ioana Moldovan și Gabi Dobre de la Clinceni:
 45. ● Andrei Pungovschi, din Județul Călărași:
 46. ● Monica Macovei, la coadă la vot în Londra:
 47. Monica Luisa Macovei, la coadă la vot în Londra:
  Monica Luisa Macovei, la coadă la vot în Londra:
 48. ● Mădălina Iacob, din Regie: "La secția de votare nr. 1205, UCECOM, din Regie, s-a format o coadă până la poartă. O femeie de la primărie le împarte studenților câte o declarație tip pe care să o completeze cu „adresa din buletin” și îi atenționează pe fiecare: semnați doar în fața președintelui din sală când puneți ștampila, nu semnați acum! Din sala de votare iese un supraveghetor care oîntreabă de ce nu îi îndrumă pe studenți spre alte secții din Regie.

  „Mergeți la două stații, mai sunt în Giulești, pe Iuliu Maniu, faceți în plus doar o plimbare și mergeți la AFI când terminați. La noi e plin de dimineață și alții stau degeaba”

  „Ne plătiți dumneavoastră RATB-ul până acolo?”, strigă un băiat din mijlocul cozii.

  „Patru pot să duc eu cu mașina personală”, sare în ajutor o colegă.

  Un student mai gălăgios care striga #puiemonta esteatenționat de polițistul de la intrare (care tocmai terminase o convorbire princare a stabilit să iasă la un șpriț mâine cu prietenii): „Ce guriță ai, domnule vorbăreț, eu credeam că noi moldovenii nu suntem așa.”
 49. ● Lina Vdovîi, de la Chișinău:
 50. Lina Vdovîi - Instagram Photos | Facebook
  Lina Vdovîi - Instagram Photos | Facebook
 51. ● O estimare a lui Barbu Mateescu de la Sociollogica.
 52. ● Simina a pornit să urmărească urna mobilă. A ajuns cu ea la spitalul Fundeni și totul a mers bine... până a ajuns să întrebe de medicamente.
 53. La Paris e cam așa, ne scrie Monica: „Stau de două ore. Am înaintat binișor. E nașpa că plouă. Udrea e și ea la coadă, am depășit-o. Mă gândesc că dacă e și ea o să ajung să votez. Mi-am luat balerini simpatici și nu-mi simt picioarele de frig. Măcar nu mă plouă, că o doamnă avocat îmi ține umbrela. Toți urlă Jos Ponta. E ca la protest.”
 54. ● Câteva gânduri de la Laura Ștefănuț, care documentează ziua alegerilor pentru televiziunea germană ARD.
 55. Laura Ștefănuț - Mobile Uploads | Facebook
  Laura Ștefănuț - Mobile Uploads | Facebook
 56. ● BEC estimează că la 16:20 prezența la vot a fost de 44,03% (aproape 8 milioane de români). În turul I, la aceeași oră, votaseră 35%.
 57. ● Portrete de la votul din Londra. Fotografii de Adriana Neagoe. Interviuri de Laura Onița.
 58. ● Victor Ponta continuă s-o caute pe Oana.
 59. Oana Sandu - Mobile Uploads | Facebook
  Oana Sandu - Mobile Uploads | Facebook
 60. ● Adrian Lungu travesează orașul și se oprește să observe și ultimul vot al lui Băsescu în calitate de președinte.
 61. ● Miruna, de la Bruxelles: "Am plănuit în grupul de prieteni români să ajungem la vot în turul 2 de la 7 dimineața, când se deschideau secțiile. În cele din urmă am convenit că și 8 e ok și ulterior am regretat - la 7 am fi stat la coadă circa 40 de minute, la 8 am stat puțin peste 3 ore. Am stat împreună 9 oameni - 7 români care locuim în Bruxelles și un set de părinți aflați în vizită. Atmosfera a fost foarte civilizată, oamenii își împărțeau formulare, verificau pe Facebook timpii de așteptare și informau deopotrivă necunoscuți și prieteni, se împărțeau cafele și mâncare și cineva venise chiar și cu umbrele să le distribuie la coadă în caz că ar fi plouat. (A burnițat doar, nesemnificativ).

  Am auzit câteva înjurături la adresa lui Ponta, mai ales când s-a aflat la coadă că la Munchen PSD și-ar fi retras reprezentanții din comisiile de votare ca să fie mai puține ștampile disponibile. Am apreciat că Reprezentanța Permanentă a României a pus la dispoziție toate informațiile, actualizate permanent, a oferit acces la rețeaua lor de wifi Alegeri (parola: președinte) și că au organizat o coadă paralelă, ca să permită accesul mai rapid în secție al oamenilor cu copii mici (și cereau pentru fiecare astfel de persoană acordul celor care așteptau). Aș fi stat oricât, nu mai țin minte de când nu mi s-a mai părut atât de important să votez. Respect și curaj celor care încă stau la coadă. Și un zâmbet micului bistro italienesc aflat vizavi de coadă, care a înțeles oportunitatea de business și a ținut deschis de la 7 dimineața, cu tricolorul românesc în geam."
 62. ● Urna mobilă în județul Călărași:
 63. În satul Podu Pitarului, jud. Călărași, merg cu
  În satul Podu Pitarului, jud. Călărași, merg cu
 64. ● Casa Jurnalistului strâng și ei povești de la vot, din țară și din străinătate:
 65. ● Cosmin și Elena sunt la Corcova:
 66. Pe ulița principală din Corcova se plimbă un ...
  Pe ulița principală din Corcova se plimbă un ...
 67. ● Andrei Pungovschi și Mircea Reștea sunt azi cu aparatele pe cei doi candidați:
 68. Ponta și Iohannis în ziua votului -- fotografii
  Ponta și Iohannis în ziua votului -- fotografii
 69. ● Telefonul cu care se raportează datele de prezență la vot. E un sistem nou, folosit în premieră în acest an.
 70. "Așa arată telefonul special cu care președinții
  "Așa arată telefonul special cu care președinții
 71. ● Oana Sandu a avut o relație virtuală destul de ocupată cu Victor Ponta în perioada electorală. A încercat să obțină un tricou roșu - și n-a reușit - iar acum jumătate de oră a primit următorul mesaj.
 72. Oana Sandu - Timeline Photos | Facebook
  Oana Sandu - Timeline Photos | Facebook
 73. ● Conform BEC, prezența la vot la ora 13 e de 27,10% (aproape cinci milioane de oameni).
 74. ● Coadă de la vot în Barcelona (filmată de Camelia Bucioveanu, care spune că e deja mai mare coada) și în Berlin (filmată de Alexandra Ioan).
 75. ● Să facem o pauză de lectură și să citim despre influența Biserii Ortodoxe în politica românească. Un text de Simina Mistreanu.
 76. ● Anca Fronescu e la Haga, unde până acum au votat în jur de 600 de oameni.
 77. ● Laura Onița, la Londra:
 78. Laura Oniţa - Mobile Uploads | Facebook
  Laura Oniţa - Mobile Uploads | Facebook
 79. ● Ana Adi, din Anglia:
 80. Ana Adi, din Anglia: "Sunt lângă Portsmouth, la
  Ana Adi, din Anglia: "Sunt lângă Portsmouth, la
 81. ● George Cojocariu din Tokyo: “Nu era mai nimeni când am ajuns eu. Mai era o doamnă înaintea mea — în Tokyo erau doar 3 urne. Eu am ajuns la ambasada in jurul ore 14-15 și chiar nu era mai nimeni ca să pre-întâmpin dificultăți de acolo am printat formularul.”
 82. ● Vlad Andriescu de la Adevărul monitorizează și el votul din diasporă.
 83. ● Între timp, la Berlin:
 84. ● Strângem și alte povești din data de 16 noiembrie, unele fără legătură cu votul de astăzi - le găsiți aici.
 85. ● Magda Bărăscu, din Copenhaga: "Am mers la vot cu o colegă de liceu și cu puștiul ei de 10 luni. Mi-a spus că dacă n-aș fi fost eu, n-ar fi mers. N-am stat la coadă azi cum n-am stat nici în turul întâi pentru că m-am trezit de dimineață și la 9 eram în ambasadă. Lângă mine la completat declarația pe propria răspundere era un domn cu părul alb care trăiește in Danemarca de 27 de ani și spunea că niciodată nu s-a simțit mai motivat să voteze ca azi. La momentul votului cred că eram vreo 10 persoane care ne completam declarațiile și votam. Ne-am făcut un selfie la ieșire din ambasadă în poza unor necunoscute întâlnite acolo care ne-au spus că poate vrem să arătăm celor de-acasă care nu ne lasă să votăm că am reușit."
 86. ● Conform centralizatorului BEC, până la ora 10 au votat peste 1 milion jumate de persoane, adică 8,51% (mai mult decât în primul tur).
 87. ● Pe întreaga durată a campaniei, o echipă de patru super-fotografi au ținut un jurnal vizual pe alegeri.decatorevista.ro. Iată ultimele galerii postate înainte de ziua turului doi:
 88. ● Ce moștenește președintele:
 89. Decât o Revistă - Timeline Photos | Facebook
  Decât o Revistă - Timeline Photos | Facebook
 90. ● Prietenul nostru Tavi, de la secția din Teiul Doamnei:
 91. ● Primul român care a votat -- aseară în Noua Zeelandă -- e ceva o celebritate virtuală. Fotografia lui a strâns aproape 20 de mii de like-uri și peste 14 mii de share-uri.
 92. iOS Photos - Dan Coroian-Vlad | Facebook
  iOS Photos - Dan Coroian-Vlad | Facebook
 93. ● Luiza Vasiliu, de la Dilema Veche și Casa Jurnalistului stă cu ochii pe vot la Iepurești. Îi poți urmări relatările pe Facebook.
 94. ● Bună dimineața. Biroul nostru de la Cluj ne ajută cu o hartă pentru localnicii care încă nu și-au identificat secția în care vor să voteze.