As seen onFavicon for http://m.facebook.comm.facebook.com

SVT Dox: Sockerfilmen

En kritisk genomgång av "dokumentären" Sockerfilmen...

Embed

 1. Söndag 21 februari visar SVT den australiensiska dokumentärfilmen "Sockerfilmen" (The Sugar Film).
 2. Filmen presenteras som en kritisk granskning av hur mycket socker vi får i oss och vad det gör med våra kroppar och sinnen. Vad som följer här är en kritisk granskning av det som påstås i filmen.
 3. Men först bör vi notera att det inte finns någon som hävdar att det är bra att överkonsumera socker. Eller någonting annat! Som med så mycket annat runt omkring oss är det dosen som gör giftet, så också med sockret. Men däremot är det inte det gift som man utmålar det i debatten eller i den här filmen.
 4. Till en början...

 5. I början av filmen presenterar Damon Gameau det "team" som han satt ihop det här experimentet (som tagit i stort sett hela upplägget från Supersize Me från 2009 2004).
 6. Den första "experten" är David Gillespie, författare till boken “Sweet Poison - why sugar makes us fat”. Han hävdar också att sockerberoende finns (liknar det vid tobak). Även du kan bli botad från denna åkomma. Men det är först när du blir medlem (32.95 AUD/år). Kom ihåg, det är inte alltid fult att tjäna pengar...
 7. David describes himself as a recovering corporate lawyer, co-founder of a successful software company and consultant to the IT industry
 8. Den andra experten är Sharon Johnston. SVTs textning presenterar henne som naturläkare, men hennes "formella" titel är naturopat.
 9. Hon erbjuder en mängd tjänster i sin roll som naturopat och dietist. Bland annat testet ALCAT som dömts ut som verkningslöst och inapproriate av Australiensiska myndigheter.
 10. När "experterna" diskuterar vad som borde vara en nivå som ska matcha genomsnittskonsumtion av socker räknar man med att Damon ska trycka i sig 40 teskedar socker (2 dl), om dagen.
 11. Problemet är att den siffran är alldeles för hög. I Australien får man i sig lite drygt 24 teskedar socker om dagen.
 12. Med den här dieten får Damon i sig lite drygt 950 kalorier, bara av sockret. Kanske inte så konstigt att han kommer att gå upp i vikt?
 13. När jag började ta tidsangivelsen också...

 14. 12:50: Stackars Stephen Fry dras in, där han på vers få proklamera något om att fruktos kan vara boven i dramat med påståenden som "många forskare är eniga".
 15. Nej, forskare är rätt eniga att fruktos inte är bättre eller sämre när det kommer till fetma eller viktuppgång, det hänger mer ihop med kalorierna än sockertypen.
 16. 18:25: Dr Schwarz påstår att fruktos kopplas till viktöktning. Nej, det gör det inte av studier som dessa.
 17. 19:00: Dags att väga in sig. Vänta, kallade han söta drycker och sötade fruktyoghurt för "nyttiga"? Japp, det gjorde han. Suck.
Like
Share

Share

Facebook
Google+