As seen onFavicon for http://frikultur.dkfrikultur.dk

Besked fra Fyrstinden

Mens venstrefløjen smelter kollektivt ned, og Enhedslisten, større end nogensinde, kigger sig fortvivlet om i ruinerne, står Margrethe Vestager som den taktiske og strategiske vinder af dagsordenen i dansk politik.

Embed

 1. »Historisk« og »bred« er de plusord, den Radikale leder Margrethe Vestager helst ser knyttet til den skatteaftale, regeringen sammen med Venstre og de Konservative fik forhandlet plads, på bekostning af en aftale med regeringens parlamentariske grundlag.
 2. Leoparddrengen, der selv stemte radikalt ved sidste valg, mener ikke den Radikale leder har noget at være stolt af:

  »Vestager forekommer mig mere og mere som en machiavellisk fyrste, hvilket hun vist er stolt af at dømme efter de få timer det tog Politiken at få aktindsigt i hendes sms'er med Venstre.«
 3. Netop sms'erne mellem Vestager og Claus Hjorth, har været en kilde til undren, specifikt over hvordan det kunne lade sig gøre at få aktindsigt i dem på blot to og en halv time.
 4. I Berlingske spekulerer Thomas Larsen over, om Enhedslisten tør gøre alvor af truslen om ikke at stemme for finansloven i efteråret og således bringe regeringen i mindretal. Han tror ikke det vil komme så vidt:

  »Det interessante er, at ingen kan forudse Enhedslistens reaktion, og det næste bliver derfor alene en påstand fra min side: Retorikken vil være skinger, og truslerne vil være bastante, men jeg tror fortsat ikke på, at Johanne Schmidt-Nielsen vil trække stikket til regeringen.«
 5. Den primære grund til at Enhedslisten modvilligt skulle holde hånden under regeringen hedder Pia Kjærsgaard. En væltet SSFR-regering betyder, at magten ryger tilbage til VKO. Men hvor passer Vestager ind i denne ligning?

  Der er god grund til at tro, at der efter et evt. valg i efteråret vil kunne dannes en rent liberal regering med Venstre i spidsen, båret af Liberal Alliance og de Radikales mandater. Taberne vil i denne konstellation være et decimeret socialdemokratisk og folkesocialistisk regeringsprojekt.

  På ydersiden af venstrefløjen bliver der argumenteret for, at det faktisk er et ønskværdigt scenarie. Først og fremmest vil det betyde, at Dansk Folkeparti forbliver udenfor indflydelse. For det andet vil Enhedslisten stå tilbage som det eneste venstrefløjsparti, der præsenterer en sammenhængende politik overfor sine vælgere. For det tredje vil det tvinge de midtersøgende venstrefløjspartier til at innovere eller forgå. Således vil en ny venstrefløj med en ny politik kunne opstå fra asken af den siddende regerings politiske nedsmeltning.
 6. Vestager vil uanset udfaldet stå som den egentlige vinder af spillet dansk politik, både taktisk og strategisk. Taktisk, fordi hun konkret har fået sin politik igennem med en »bred« og »historisk« skatteaftale. Strategisk, fordi hun samtidig har sat en definitiv kurs for dansk politiks fremtid, uanset om den nuværende regering overlever, eller om en ny, liberal regering træder til, båret af Radikale mandater.
Like
Share

Share

Facebook
Google+