Hur tillverkas bilar?

Från datordesign till försäljarens utställningslokal tar processen att skapa en bil flera år, men att bygga en bil tar endast ett antal timmar. Genom produktionslinjens kapacitet lämnar hundratusentals bilar en enda fabrik varje år.

Embed

 1. Biltillverkningsprocessen är väldigt komplex och en av de största utmaningarna är logistik, från bilreservdelar till fordonsdistribution. Här beskriver vi de stora stegen, såväl som hur biltillverkare arbetar för att producera tusentals bilar allt snabbare varje år.

  Designcenter
  Processen börjar på designcenter, där designers och ingenjörer arbetar. För många tillverkare är dessa center placerade i bilmärkets hemland, men vissa tillverkare har center runt om i världen. Dessa hanterar inte bara design, utan också väldigt komplexa frågor gällande material och processens automation.

  Logistik
  En av de största utmaningarna i bilproduktionsprocessen har alltid varit och kommer alltid att vara logistiken, det vill säga frågor som har att göra med transporteringen av bilar. Allting produceras inte på samma plats, eller ens i samma land. Bilar som är menade att säljas i ett specifikt land kan produceras i fabriker utomlands.

  Logistik hanterar också transporteringen av bilreservdelar och avlämning av fordon till försäljare. På grund av detta har biltillverkare logistikcenter vars uppgift är att förvara och distribuera.

  Dessa är placerade i tillverkningsländerna och kan ibland agera som regionalcenter, såsom Ford Europa. Många amerikanska tillverkare har europeiska grenar. Men idag skapar biltillverkare partnerskap och ”köper” varandra: Renault-Nissan, Chevrolet-Daewoo… Det är det enda sättet att växa.

  Produktionslinjen

  En biltillverkningsfabrik producerar ofta en specifik modell med en enda linje dedikerad till en enda bil. Exempelvis producerar en av Mercedes Frances produktionsplatser Smart. Biltillverkningsfabriker är enorma komplex med monteringsbanden i spetsen. I denna del av biltillverkningen monterar man samman de olika delarna.

  Varje tillverkare har sina styrkor och svagheter i produktionsprocessen. Toyota är en av de mest välkända. De var de första som använde ett produktionssystem där fordon producerades utefter efterfrågan. Detta tillåter företagen att realisera viktiga besparingar eftersom lagret är mycket tommare än i klassiska produktionslinjer.

  Även om nyöppnade fabriker utomlands genererar spänning i länderna där bilarna produceras är effekten motsatt för varje individuell fabrik; det är alltid en intressant nyhet. I praktiken är biltillverkares produktionsfabriker stora arbetsgivare, då det krävs hundratals om inte tusentals arbetare i en enda fabrik.
Like
Share

Share

Facebook
Google+