Presentatie 'Over de grens'

'Over de grens. De vluchtelingencrisis als reality test' is twee keer gepresenteerd. Op 8 juni stond het boek centraal tijdens een expertbijeenkomst op Instituut Clingendael en op 16 juni werd het aan het grote publiek gepresenteerd in het Humanity House in Den Haag. Een verslag in tweets.

Embed

 1. In het boek worden bijdragen van experts en politici afgewisseld met fotoreportages van Werry Crone. Deze prachtige foto's worden vanzelfsprekend gebruikt bij de aankondiging van het boek.
 2. De bijeenkomst op Clingendael volgt de schakels van de migratieketen zoals dat ook in het boek gebeurt. Van de oorlog in Syrie, via de migratieroutes en het Europees migratiebeleid naar de integratie van statushouders in de Nederlandse samenleving. Clingendael-directeur en redacteur van het boek Monika Sie is dagvoorzitter en opent de conferentie.
 3. Kati Piri (PvdA Europees Parlement), Stefan Lehne (Carnegie Europe) en Ana Uzelac (Clingendael) gaan in op het Europees asiel- en migratiebeleid.
 4. René Cuperus (WBS), Michael Broening (Friedrich Ebert Stiftung) en Rabin Baldewsingh (locoburgemeester van Den Haag) spreken over de uitdagingen rondom de integratie van statushouders.
 5. Redacteur Annelies Pilon overhandigt het eerste exemplaar aan Fadel Wrrak die zij interviewde voor het boek.
 6. Tijdens de bijeenkomst spreekt ook GroenLinks Kamerlid Bram van Ojik, eerder speciaal gezant migratie op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij blijkt, anders dan zijn politiek leider, deals zoals met Turkije niet af te wijzen. Een week later pikt de politiek redacteur van NRC dit op.
 7. Tot zover Clingendael, op naar Humanity House:
 8. De sprekers bereiden zich alvast goed voor op hun bijdrage aan de panels. Zoals GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini. 's Avonds wordt bekend dat de formatie voor de tweede keer is afgebroken op het thema migratie.
 9. De dag van de publiekspresentatie begint met een opinieartikel van de hand van Lodewijk Asscher en vier auteurs van het boek (René Cuperus, Mark, Elchardus, Han Entzinger en Cyrille Fijnaut) in De Volkskrant over valse keuzes en solidariteit in het vluchtelingendebat.
 10. Een paar uur later schrijft de politiek redacteur van De Volkskrant waarom Lodewijk Asscher juist vandaag met dit stuk komt: bij de WBS verschijnt 'Over de grens. De vluchtelingencrisis als reality test'
 11. Ook Jasper van Dijk (SP Tweede Kamerlid en woordvoerder migratie en integratie) doet mee aan de bijeenkomst. Evenals Giselle Schellekens (SPARK en PvdA-gemeenteraadslid in Nijmegen).
Like
Share

Share

Facebook
Google+