Spreekwoorden uit Meester Jaap

Een spontane twitteropdracht

Embed

  1. Ik begon de dag, zoals vrijwel altijd, in de kring. Vandaag besloot ik om te beginnen met het voorlezen van een verhaaltje. Ik pakte een boek van Meester Jaap uit de klas en las voor. Na het eerste verhaaltje, wilden de kinderen er nog wel eentje horen, en zo begon ik aan 'Meester Jaap en de dansende muizen.'
  2. Het verhaal speelt zich zoals altijd af in de klas van Meester Jaap. Hij moet even weg en natuurlijk ontstaat er rumoer. Als Meester Jaap weer terugkomt zegt hij: 'Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel!'. Meester Jaap vraagt aan zijn klas of ze dat spreekwoord kennen, en dat is de aanleiding voor allerlei spreekwoorden die worden genoemd. Ik las het verhaal voor aan mijn kinderen (klein groepje vandaag, kind uit groep 8, kind uit groep 4 en een kind uit groep 3) en vroeg hen of ze de betekenis kenden. Calvin, de oudste wist er wel een paar, maar de jongsten veel minder. Ook de oudste wist ze lang niet allemaal. Ik vroeg hen: 'Hoe zouden we er achter kunnen komen wat het allemaal betekent?' Evelien uit groep 3 wist dat er een boekje was waar spreekwoorden instaan. En Ilana uit groep 4 bedacht dat je het kon vragen aan mensen. Calvin noemde 'opzoeken op internet' nog als optie. Ik opperde: 'En wat als je die twee nu eens combineert? Vragen aan mensen óp internet?' En zo onstond, geheel uit het niets, spontaan en niet voorbereid, de ingeving om mensen via Twitter de betekenis van spreekwoorden te vragen. Ik stuurde een tweet de wereld in:
  3. En jaaaa! Er kwamen reacties. Toen het riedeltje klonk dat ik had ingesteld op mijn iPad voor reacties, schoot Calvin overeind om te kijken wat er was binnengekomen.
  4. Ik heb hem uitgelegd wat een #hashtag is, waarom je dat moet gebruiken en hoe je direct kon antwoorden of een algemene tweet de wereld in kon sturen. Hij had heel snel het principe door en F5-de mijn account en #CIE (Calvin, Ilana en Evelien) fanatiek.
  5. Na een poosje haakten de meisjes af, maar Calvin bleef fanatiek bezig. Hij twitterde dat het een lieve lust was. Ik hield een oogje in het zeil, terwijl hij met het boek van Meester Jaap naast zich alle betekenissen verzamelde.
1
Share

Share

Facebook
Google+