Όταν πέφτει το προσωπείο των ναζί...

Σαράντα άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στην Οδησσό, όταν Ουκρανοί νεοναζί έβαλαν φωτιά στο κτήριο που είχαν κρυφτεί...

 1. Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι απανθρακώθηκαν, όταν δέχθηκαν επίθεση με βροχή από βόμβες μολότοφ από Ουκρανούς νεοναζί την ώρα που ήταν κλεισμένοι μέσα στο στο κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Οδησσό.
  Φρικτές εικόνες από το Άουσβιτς και τα υπόλοιπα ναζιστικά κολαστήρια ήρθαν στη μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας στη θέα της πυρκαγιάς και των δεκάδων απανθρακωμένων πτωμάτων...
 2. Σε πραγματικό πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες η ανατολική Ουκρανία, καθώς συγκρούονται ανοιχτά πια φιλορώσοι διαδηλωτές με Ουκρανούς νεοναζί, τόσο στην Οδησσό όσο και στην επαρχία του Ντόνετσκ, όπου έχει εξαπολύσει επίθεση από το πρωί της Παρασκευής ο ουκρανικός στρατός στην προσπάθεια του να περιορίσει τις διαδηλώσεις των φιλορώσων που ζητάνε ένωση με τη Ρωσία.
 3. Αρωγοί τους στην προσπάθεια αυτή Ουκρανοί ακροδεξιοί, οι οποίοι συγκρούονται ανοιχτά με τους αντιπάλους τους στις βιαιότερες ταραχές που γνώρισε η πόλη τα τελευταία χρόνια. Πέτρες, ξύλα, ακόμα και εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούν το οπλοστάσιο των αντιμαχόμενων παρατάξεων, την ώρα που η αστυνομία παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει.
  Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, στις οποίες απεικονίζονται ανήλικα παιδιά να ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ, πολλές από τις οποίες μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του μοιραίου κτηρίου. Τακτική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πλατεί Ανεξαρτησίας του Κιέβου και όπως όλα δείχνουν αποτελεί πια μέρος του σχεδίου μάχης των Ουκρανών ακροδεξιών...
  Ταραχές είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Οδησσό, είναι όμως η πρώτη φορά που υπάρχουν νεκροί από αυτές, κάτι που γεννάει το φόβο για αντίποινα από την πλευρά των φιλορώσων.
 4. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία της πόλης, όπου δεν υπάρχουν καν τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση ακόμα και ενός απλού εγκαύματος.
  Όλα δείχνουν πως η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και εκφράζονται φόβοι πως η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μια νέα Συρία όσο δεν υποχωρούν από την επιθετική στάση τους τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν όσο και οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση...
 5. Την ίδια ώρα, τρεις τουλάχιστον Ουκρανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ουκρανικός στρατός στο Σλαβιάνσκ της επαρχίας του Ντόνετσκ για την ανακατάληψη των περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών.
 6. Σύμφωνα με ανακοίνωση της η Ουκρανική Κυβέρνηση ανέφερε πως ο στρατός έχει ανακαταλάβει πολλά από τα κτήρια που είχαν πάρει υπό τον έλεγχο τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα για ενεργή ανάμιξη της στην περιοχή, γεγονός που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.
  Κι όλα αυτά την ώρα που κλιμακώνονται τα αντιδυτικά αισθήματα των φιλορώσων της περιοχής, βλέποντας μάλιστα τόσο τον Μπάρακ Ομπάμα όσο και την Άγκελα Μέρκελ να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στον Λευκό Οίκο.  
Read next page