Hvordan slå ihjel 10 timer på Gardermoen

Lange mellomlandinger trenger ikke være kjedelig. Spesielt ikke når du har massevis av spennende attraksjoner bare minutter unna.

Embed

 1. Istedenfor å vente i timesvis på flyplassen, hvorfor ikke benytte anledningen til å utforske spennende gravhauger, herskapelige boliger, flysimulator og krigshistorie?  Bare minutter unna ligger Gardermoen Kulturpark, med Ullensaker museum, Forsvarets flysamling og SAS Museet. Med buss, tog eller bil er det også kort vei til en rekke andre severdigheter i regionen. 

 2. SAS Museet
  Tar du buss 855 mot Maura i sju minutter kan du ta en unik tur tilbake i tid gjennomnorsk flyhistorie. SAS Museet ved Gardermoen Kulturpark gir deg et unikt tilbakeblikk på skandinavisk sivilluftfart. Gjennom spennende og informative utstillinger får du oppleve hvordan flyselskapet har utviklet seg fra  starten av forrige århundre og frem til i dag.

  I den tekniske utstillingen kan du prøve en avansert flysimulator, lære mer om den mystiske «Svarte boksen» og cockpitinstrumenter. Du får også et bli med inn bak kulissene i flykabinen og kan se utstillinger av ulike flymodeller.

 3. Se for deg 70-tallets slengbukser og 80-tallets puddelrockmote. Noen gang lurt på om det var slik over alt? I uniformsutstillingen har du i hvert fall muligheten til å se om det gjaldt for flyfarten. Dette er virkelig en godtepose for deg som liker klær og mote. Hele utstillingen erdedikert til uniformer brukt av selskapet gjennom historien og bygget opp i miljøer hvor de ble benyttet. Pilot- og kabinantrekket har endret seg mye på få år. Det samme gjelder tilbehør som hatter og luer. 
 4. Forsvarets flysamling

 5. Er du ute etter spennende oppdagelser, dramatisk historie og gode opplevelser, er Flysamlingen på Gardermoen definitivt stedet. Bare fem minutters kjøring sørvest for terminalen ved Oslo Lufthavn kan du få et helt spesielt innblikk i norsk militær flyvning, i krig såvel som fred. Samlingen består av over 30 fly, i tillegg til omfattende utstillinger av forskjellige slag. Ustillingene gir deg virkelig en bedre forståelse av hva det har kostet å sikre fred og sikkerhet i vår nyere historie. Ta for eksempel en titt på Norges første fly, med det passende navnet "Start", eller det siste tilskuddet til samlingen; Hercules 953 "Tor".
 6. Bilde av Forsvarets flysamling tatt av @joraasen på Instagram
 7. Ett av museets høydepunkter er muligheten til å se hvordans en flygers hverdag er, hvor du får prøve cockpiten i et ekte Viggen jagerfly. I tillegg er samtlige av Luftforsvarets jetjagere fra den kalde krigen representert i samlingen. 
 8. Bilde tatt av bruker @Vidard på Instagram
 9. Ullensaker museum
  Nysgjerrig på hvordan Ullensaker var før hovedflyplassen på Gardermoen ble bygd? Bak Clarion hotell Gardermoen, ikke mer enn fem minutter unna med bil, ligger Ullensaker museum. Selv om det er viet stedets rolle i norsk militærhistorie, har det også fokus på samferdselshistorie og lokalhistorie. 

 10. Museet ligger ganske passende rett ved Lilleplassen fra 1740, et av av Norges eldste ekserserplasser.  Tunet er omkranset av åtte verneverdige bygninger: Kornmagasinet, Depot 148, Telthuset, Østerrikegata 13, Ballonghuset, Rawindhuset, Posthuset og Furua. Foruten den gamle militærleiren, forvalter museet kommunens bygdesamling som gir en unik smak av lokalhistorie. Her kan du lære om det gamle skomakerlivet, besøke taterstua Furua som er satt i stand og innredet slik det var da taterne bodde der. og se hvordan folk levde i området oppgjennom historien.
 11. Raknehaugen – Ullensaker/Akershus
  Er du fascinert av historie og arkeologi, bør du ikke gå glipp av Raknehaugen, bare 13 minutter unna flyplassen. Dette erNorges og Nord-Europas største gravhaug. Med haug og fotgrøfter er gravanlegget hele 95 meter i diameter. I tillegg er den oppbygde haugen cirka 77 meter og 15 meter høy. 

 12. Bilde tatt av @mona_elise på Instagram.
 13. Ifølge et lokalt sagn sies haugen å romme kong Raknes grav. Her ligger visstnok kongen med en hvit hest på hver side, under lag på lag med tømmer og hviler.  Om det er mer enn et sagn er usikkert, men arkeologiske funn har vist at gravhaugen ligger ved et gammelt bosetningssentrum og ferdselsknutepunkt. I tillegg har funnene indikert at det har vært jordbruksbosetting i området siden siste del av steinalderen, fra omlag 2500 f.Kr.

 14. Trandumskogen
  For deg som er særlig opptatt av krigshistorie, nærmere bestemt andre verdenskrig, burde turen legges 10 minutter i retning Trandumskogen. En tur i skog og mark høres uskyldig nok ut, men her finner du åstedet for de første oppdagelsene av tyske massegraver på norsk jord i mai 1945. Ansvarlig for disse henrettelsene var den tyske bøddelen Oskar Hans, øverste offiser for avdelingen som utførte drapene. 

 15. Da krigen var over, brukte de norske landssvikfanger og ledende NS-folk til å grave opp gravene. I alt ble 173 nordmenn, 6 briter og 15 russere henrettet her. Flere ble dømt til døden av tyskerne, men mange også henrettet uten dom.

  I dag finner du et minnesmerke over alle de som ble henrettet her under krigen, og Trandumskogen har i dag status som nasjonalt minnesmerke.

 16. Bilde av minnesmerket på Trandumskogen tatt av @therese689 på Instagram
Like
Share

Share

Facebook
Google+