Embed

 1. Torsdag den 30 april 2015 spelas den sista stora fotbollsmatchen på Strömvallen, när Gefle IF möter IFK Göteborg i allsvenskan. Sportens Stisse Åberg har snabbspolat i den anrika arenans idrottshistoria och plockat en topplista med nio höjdpunkter från 1920-talet till nu. Här är sista delen där vi har fyllt på med plats 1–3 – scrolla nedåt och kolla!
 2. 9) Söndagen 2 augusti 1925: Brynäs vinner sitt första SM-guld

  Nej, det har inte spelats SM-finaler i ishockey på Strömvallen – men däremot en SM-final i fotboll. Arenan var två år gammal efter att ha invigts sommaren 1923 när det var dags för ett mästerskap.
  Det var strax över 2 000 åskådare på plats, biljetterna kostade förresten 1,50 kronor för huvudläktaren, när Brynäs mötte BK Derby från Linköping och vann med 4–2.
  Brynäs hade ett bra lag på den tiden, men om sanningen ska fram inte bäst i Sverige – SM-titeln avgjordes i cupspel mellan DM-segrarna medan de bästa lagen spelade i allsvenskan. Men Brynäs hade i alla fall vunnit uppsvenskan två år i rad, den högsta serien så här långt norrut på den tiden.
  Målen av Axel Hedström (2), Ivar Berglund, Elon Johansson gjorde att Brynäs vann och kunde lyfta Greve von Rosens pokal och det blev stor middag på Centralhotellet. För den unga klubben Brynäs IF, som bildades 1912, var det en stor händelse. Och det första SM-guldet!
  Frågan är om inte smeknamnen i alla fall höll SM-guldnivå. Kolla i laguppställningen bara, från målvakt och framåt (laget spelade efter den s k Hälsingborgsmodellen 2–3–2–3): Gustaf "Måns" Karlsson – Sigurd "Dixon" Andersson, Edvin "Nabben" Östman – Erik "Feten" Berglund, Ivar Berglund, Axel "Smasken" Östlund – Elon "Målron" Johansson, Axel Hedström – Harry "Murren" Eklund, Olle Bergström, Erik Nyström.

 3. 8) Söndag 22 april 1974: Brynäs slår IFK Norrköping med 4–0

  Gefle IF hade åkt ur allsvenskan i fotboll 1935 och Gävle hade väntat i nästan 40 år på fotboll i högsta serien.
  Brynäs gjorde VM-året 1974 sin enda säsong i allsvenskan och åkte ur – men det här handlar om hemmapremiären när 6 332 åskådare hade sökt sig till den lite upprustade Strömvallen. För att höja standarden hade man flyttat ståplatsläktare och pressläktare från gamla Isstadion på Nynäs, lite som det ser ut fortfarande faktiskt.
  Det stod 0–0 i paus.
  Det stod 4–0 när matchen var över efter ett målfyrverkeri som startade i den 49:e minuten. Ronnie Powell, engelsmannen, hade redan blivit historisk som den första utländske spelare i allsvenskan. Nu gjorde han mål också efter att tillsammans med Anders Ahlström ha "sågat sig igenom IFK Norrköpings försvar – som det stod i referatet i Arbetarbladet.
  Göran Sundfors avslutade med 4–0 elva minuter före slutet, men då hade publiken även fått se det här också:
  * Björn "Pliggen" Petterssons lobb från 25 meter till 2–0; "Som en stoppboll av Björn Borg", som han själv sa.
  * Kjell "Kulan" Johnsson göra 3–0 med vänsterfoten. Han som spelat hockey i Brynäs (sju SM-guld), bandy i SAIK och blev allsvensk i en tredje idrott. Såna karriärer finns inte längre.

 4. 7) Lördagen 18 september 1982: Den sjöblöta friidrottsolympiaden

  GD/GIF-olympiaden hade visserligen haft premiär redan 1979 och var redan på väg att växa sig fram till en succé.
  Men det var 1982 som den fjärde upplagen faktiskt såg till att flytta hela friidrotten bort från Strömvallen.
  Det regnade under den första tävlingsdagen.
  Eller förresten.
  Det vräkte ned.
  Och de gamla kolstybbsbanorna på Strömvallen visade sig från sin värsta sida när 1 600 ungar i årskurserna 3–6 sprang omkring i full fart.
  Debatten hade pågått ett tag i Gävle, redan från 1973 faktiskt, om en ny modern friidrottsarena – för det var omöjligt att få plats med allvädersbanor på Strömvallen.
  Men nu var det på gång, beslut var fattat i kommunstyrelsen men det var val den andra GD/GIF-olympiaddagen och beslutet kunde rivas upp.
  Så under sitt invigningstal sa dock kommunalrådet Eva Gillström ungefär så här:
  "Det här regnet kan vi inte göra något åt, men vi kan bygga ny banor. En röst på oss och friidrotten kommer att få sin nya anläggning i Gävle."
  Det regnade visserligen 1983 också.
  Men 1984 stod Gavlestadion, som numera heter Gunder Häggstadion, klar.

 5. 6) Lördagen 17 juni 1995: Bronsmatchen i dam-VM

  VM på Strömvallen? Jodå. När det andra dam-VM i historien avgjordes, det första gick i Kina 1991, så spelades det på fem platser i Sverige: Strömvallen, Olympia i Helsingborg, Arosvallen i Västerås, Tingvalla i Karlstad och Råsunda.
  Fem matcher gick i Gävle, som blev hemmaplan för ett av världens bästa damlag genom tiderna – de redan regerande mästarna USA som nu fick nöja sig med brons.
  USA spelade två av sina gruppspelsmatcher på Strömvallen, och sedan även kvartsfinalen mot Japan.
  Sedan avslutades VM i Gävle med att USA och Kina spelade bronsmatchen – medan finalen mellan Norge och Tyskland (2–0) gick på Råsunda. Men mästarlaget Norge hann också med att spela på Strömvallen när man slog Kanada med 7–0.
  USA trivdes tydligen på Strömvallen, där det var naturgräs på den tiden och där löparbanorna hade tagits bort så att arenan såg ungefär som nu, och vann bronsmatchen med 2–0.
  Många i USA:s lag blev sedan de första olympiska mästarna i damfotboll när de vann OS-finalen i Atlanta året efter: målvakten Briana Scurry, storstjärnorna Michele Akers-Stahl, Mia Hamm och Tisha Venturini och Kristine Lilly som till slut nådde ofattbara 349 landskamper.
  Matcherna på Strömvallen: USA–Kina 3–3 (4 635 åskådare), USA–Danmark 2–0 (2 704), Norge–Kanada (2 751), USA–Japan 4–0 (3 756), USA–Kina 2–0 (4 335).
  Med matcherna i dam-VM är Gästrikland unikt som spelplats för de nordligaste VM-slutspelsmatcherna i fotboll, eftersom två matcher i fotbolls-VM 1958 gick på Jernvallen i Sandviken.

 6. 5) Lördagen 28 jan 1951: Publikrekordet i bandy

 7. Det hade faktiskt spelats en SM-final i bandy på Strömvallen tidigare. 1939 vann IK Huge sitt första av två raka SM-guld efter 5–2 mot Nässjö inför 5 560 åskådare på Strömvallen.
  Men den största matchen spelades tolv år senare, då Forsbacka mötte Bollnäs i en seriefinal i div 1 norra. En seger skulle i stort sett innebära SM-final, och så nära en SM-final hade Forsbacka IK aldrig varit – och skulle aldrig komma. Det här var "Gula Farans", som laget kallades, största match.
  Nu fick man nöja sig med förlust med 2–3 mot Bollnäs Gif som sedan med Gösta "Snoddas Nordgren i laget vann sitt första av två SM-guld i finalen några veckor senare. "Snoddas" betygsattes dock efteråt som bara en "pressprodukt", och slog ju egentligen igenom året efter i Lennart Hyllands radioprogram Karusellen.
  Forsbacka förlorade alltså, men satte ändå ett publikrekord för bandy i Gästrikland genom tiderna och självklart för Strömvallen.
  Det kom 8 246 åskådare för att se den dramatiska matchen som stod 2–2 till fem minuter återstod sedan Ernst Hård och Stig Johansson gjort Forsbackas mål. Men fler mål lyckades man inte göra på Bollnäs skicklige målvakt Yppe Palmkvist.
  Publiksiffran var dock storartad, och gav också rejäla pengar för Forsbacka IK. Enligt Gefle Dagblad så blev publikintäkterna 17 093 kronor och 50 öre, varav 4 800 kronor gick till Forsbacka. Alla verkar ha tjänat på matchen. Strömvallen fick 4 377 kronor och 72 öre i planhyra, Svenska bandyförbundet skulle ha 40 procent av förtjänsten och Bollnäs 10 procent – och skattemyndigheten 2 501 kronor och 10 öre.
  Forsbackas lag: S Parling – J Sjöberg, T Nordström – T Rehnström, E Sundberg, G Skoglund – O Wiger, O Grönwall, S Johansson, E Hård, M Eidhagen.
  Jodå, målvakt var alltså Sigge Parling som sedan ingick i det svenska fotbollslandslag och som vänsterhalv där tog VM-silver 1958, och även tog SM-guld i både bandy (Sirius) och fotboll (Djurgården) och även VM-silver i bandy.

 8. 4) 3 juli 1949: Första världsrekordet

  Gunder Hägg satte massor av världsrekord under sin tid i Gefle IF – men aldrig på Strömvallen.
  Men sommaren 1949 var det äntligen dags för rekordjubel på arenan, lite lågmält sådant dock eftersom det bara var 1 700 på plats i sommarvärmen, efter ett rent beställningslopp av världens snabbaste brandkår, där alla de duktiga löparna jobbade.
  Gefle IF hade redan världsrekordet på 4 x1 500 m sedan 1947 och hade även sprungit åt sig rekordet på 4 x 1 engelsk mil 1948. Men det var inte så ofta som laget kunde springa tillsammans, de måste ju jobba också.
  Därför hade Gefle IF sett till att kapa åt sig arrangemanget av stafett-SM 1949 och Ingvar Bengtsson, Gösta "Sågmyra" Bergqvist, Olle Åberg och Henry Eriksson, guldmedaljören från London-OS gjorde genomförde ett perfekt tempolopp – det fanns ju ingen konkurrens, det var helt och hållet upp till den själva. Det var Bergqvists sista säsong, och Henry Eriksson var lite småskadad – men tiden blev ändå 15.30,2 sedan alla löparna satt årsbästa.
  Det var ett världsrekord som stod sig i fyra år innan Ungern slog det. Som svenskt rekord höll det i 25 år innan Mälarhöjden med Anders Gärderud i laget slog det.
  Publiken på Strömvallen har fått uppleva ytterligare tre världsrekord. Senare under 1949, vid galan 12 augusti så slog faktiskt belgaren Gaston Reiff just Gunder Häggs världsrekord på 3 000 meter genom att springa på 7.58,8.
  I augusti 1954 satte norrmannen Audun Boysen världsrekord på 1 000 m när han sprang på 2.19,5 och i augusti 1959 satte Dan Waern, som hade tävlat för GIF, nytt rekord på samma distans med 2.18,0.

 9. 3) Söndagen 2 oktober 1983: Gefle IF–IFK Göteborg 3–0

 10. Gefle IF var tvingat att vinna i den sista allsvenska omgången för att ha en chans att hänga kvar.
  Man möter IFK Göteborg, det regerande mästarlaget och det blivande mästarlaget, på Strömvallen – och gör en fantastisk match. Per Olsson, han ja!, gör 1–0 redan i den femte minuten. Per Eriksson dundrar in årets mål på Strömvallen till 2–0 förbi Thomas Wernersson, han ja!, i den 30:e minuten. Och i 87:e gör IFK Göteborg självmål.
  3–0 mot IFK Göteborg – men förutom måljublen är det dödstyst i rekordpubliken på 7 644.
  För på Strandvallen i Mjällby leder hemmalaget mot Malmö FF och då spelar det ingen roll att GIF gjort 3–0. Mjällby är före i tabellen.
  Matchen på Strömvallen tar slut. Alla väntar. Alla hoppas.
  Då börjar ett rykte via hörnsnäckor med Radiosporten i lurarna sprida sig – och sedan kommer speakerrösten, en annars så samlad Owe Söderberg som försöker hålla rösten stark:
  "...på Strandvallen i Mjällby har Malmö FF kvitterat till 1–1 genom Thomas Sunesson."
  3–0 här. 1–1 där. Gefle IF är kvar i allsvenskan – om inget händer.
  Men det kommer inget nytt besked ur högtalarna. Owe Söderberg har försökt lägga ut radiosändningen, men ser att ingen jublar och undrar varför nu när det är slut på Strandvallen.
  GIF-tränaren Stefan Lundin springer till slut över gräset och Söderberg öppnar undrande sitt fönster och säger: "...jo, det är slut."
  Men inte på Strömvallen – för där bryter det stora jublet ut. GIF är kvar i allsvenskan.
  Den gången. Säsongen efter tar turen slut när Göran Arnberg med ett långskott på Domnarvsvallen skickar GIF ur allsvenskan.

Like
Share

Share

Facebook
Google+