Un dia de Festa de la Ciència pels 25 anys del programa europeu LIFE

Enguany es celebra el 25 aniversari del programa europeu LIFE, l'instrument financer de la Unió Europea per fomentar projectes que impulsen la conservació mediambiental i l'acció climàtica. Per celebrar-ho, investigadors del projecte Trivers han participat a la Festa de la Ciència de la UB.

Embed

  1. El 21 de maig de 1992 es va aprovar el programa LIFE i la Directiva d'Habitats amb l'objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni natural europeu. Entre les fites d'aquests projectes es va crear la Xarxa Natura 2000 de zones protegides de la Unió Europea que consta de més de 27 000 llocs i un milió de quilòmetres quadrats a tota Europa.
  2. Per commemorar aquest aniversari, la comunitat de projectes LIFE organitza durant tot el mes de maig diferents esdeveniments arreu d'Europa. Des del projecte TRivers hem volgut participar amb una acció de divulgació en el marc de la 3era Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona.
  3. La Festa de la Ciència reuneix diferents activitats de divulgació per a públics no especialitzats i de totes les edats.
  4. A l'estand del projecte TRivers s'hi va acostar públic de tot tipus, començant pels més petits: alumnes de primària que van gaudir sobre tot amb les nostres reproduccions gegants dels macroinvertebrats dels rius!
  5. També van explicar la rellevància dels rius temporals i el seu estudi a estudiants de secòndaria e instituts de tota Catalunya.
  6. Durat tot el matí els assistents van aprendre a avaluar la qualitat ecològica dels rius. Amb fotos aèries de diversos trams de riu i fotos de detalls del paisatge adjacent van identificar el règim hidrològic (si el riu és temporal o permanent). Desprès van analitzar l'estat biològic, a partir de les característiques úniques dels macroinvertebrats aquàtics que van poder conèixer en directe!
  7. L'aplicació Riu.Net, un projecte de ciència ciutadana desenvolupat pel Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la UB que permet avaluar la qualitat ecològica dels rius, també va ser una de les protagonistes de la jornada. A més es van presentar algunes de les novetats de l'app, que incorpora un nou apartat per avaluar l'estat hidrològic.
  8. Tot plegat va ser una jornada molt especial per a TRivers i especialment per als investigadors Maria Soria, Daniel Castro i Núria Cid que van gaudir divulgant el projecte entre el públic.
  9. I per tancar aquesta jornada, la Comissió Europea fa oficial el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, que es celebrarà cada 21 de maig a tota Europa!
Like
Share

Share

Facebook
Google+