ENTERRAREM EL TURISME BLANC?

Com podem superar les dificultats del repte que ens dóna el turisme blanc? El canvi climàtic ens presenta mil dificultats a les que haurem de fer front i estar preparats, per tal d'aconseguir que no ens agafi desprevinguts.

Embed

 1. • Què és el turisme blanc?
  • Quins són els seus orígens?
  • Quins són els països més importants d’aquesta tipologia de turisme?
  • Quins models tenim?
  • Com afectarà el canvi climàtic aquest tipus de turisme?
  • El turisme sostenible i els seus beneficis.
  • Propostes per evitar el desastre i desestacionalitzar les destinacions de turisme blanc, en el cas de Catalunya.
  • Les tecnologies 2.0 i el turisme blanc. 
  • Conclusions.
 2. Summits of My Life - Trailer
 3. Vídeo de "Summits of my life" de Kilian Jornet. Aquest vídeo proporciona moltes sensacions, vivències dins d'un món inexplorat durant anys. Tot i ser l'increïble Kilian Jornet, el qual poca gent el pot seguir, i tots sabem que és un dels millors esportistes i corredors, aquest home i la seva vida dins la muntanya ens mostra molt bé diferents estats els quals podem viure tots en ella. 
  Primerament, ens mostra el patiment de l'home a l'hora de conquerir la muntanya, aconseguir-ho per un mateix i no per mitjans de transport creats per l'home. Seguidament, ens ensenya els esports que s''hi poden realitzar com ara: esquí, alpinisme, córrer... I finalment, ens dóna a entendre que no es tracta només del que tu pots fer a la muntanya, sinó del què intentes trobar en ella, què és trobar-te a tu mateix, el recorregut que fa una persona per realitzar-se, i ens dóna entendre, que el lloc perfecte per fer-ho és a la misteriosa muntanya . A partir d'aquest vídeo,  donarem resposta a les preguntes que hem realitzat anteriorment. 
 4. Després de qüestionar-nos un miler de preguntes més sobre com hem d’actuar en aquest sector, què convé fer, quins són els punts forts a destacar i els punts febles a millorar. En aquest document desenvoluparem la idea del turisme blanc i donarem propostes per no deixar que vagi a la deriva, perquè així, podem allargar al màxim possible la vida d’aquest bé que ens proporciona la natura i que tants la gaudeixen cada dia més.

   


 5. • Què és el turisme blanc i quins són els seus orígens?

   

  Durant molts i molts segles les civilitzacions havien donat un valor espiritual a la muntanya, a més a més, la construcció de poblats era a les valls i no s’atrevien a posar un peu a la misteriosa muntanya, ja que ho veien com un lloc inaccessible. Al llarg del temps, la mentalitat de l’home va canviar i al s. XIX va néixer el concepte de la conquesta de la terra.

 6. La conquesta de la terra, significa l’interès per conquerir els espais que mai abans hi ha pogut accedir la societat. Es prenen la visió de la muntanya com un repte personal a superar. Durant aquest període, també, varen passar dos altres conceptes que varen acabar d’incentivar la pèrdua de por de la muntanya.


  Un d’ells és l’higienisme: associaven la muntanya amb la salut, pensaven que respirar aquell aire els beneficiaria llargament. 
  I l'altre, és la visió de la muntanya com un espai estètic, és a dir, poder contemplar la muntanya des de baix, però alhora, fer-la servir com a recurs per contemplar el que ofereix. 


  Així doncs, podem dir que els orígens del turisme blanc, neix a partir d’aquests tres conceptes.

  El turisme de neu, es va modernitzar el s. XIX, i diferents factors varen fer que s’anés fent famós.
  Per començar, al 1811 va néixer l’alpinisme, que fou un gran pas per la humanitat. Un altre factor importantíssim per l’accessibilitat a la muntanya fou el primer cremallera, al 1971. Aquest permetia una escalada vertical i oferia l’entrada a la muntanya, obrint les portes fàcilment a un món inexplorat. Per acabar, creiem que el factor que va fer que el turisme blanc esclatés i es popularitzés foren els Jocs Olímpics d'Hivern del 1924, els quals van donar la promoció necessària dels esports que es podien practicar a la muntanya.


 7. • Quins són els països més importants d’aquesta tipologia de turisme?
 8. Evidentment, al món hi ha al voltant de 70 països que ofereixen pistes d’esquí. No obstant, no tots ells són tant visitats com els hi agradaria.


  El rànquing de les dades que trobem; és el següent:
  Els països que tenen una afluència més gran de turistes són: EEUU, França, Àustria, Japó i Suïssa. D’aquesta manera, podem observar com la gran majoria es troben als famosos Alps. 


 9. Mapa de les estacions d'esquí del món, classificades per la quantitat de "resorts".

 10. Quins models tenim?

  El turisme blanc, durant el seu trajecte ha passat per diferents models:

  El primer model: Els pobles busquen viure a les valls o fins i tot a mitja muntanya, aquests actuen com una prestació de serveis pels turistes. No obstant, els turistes es veuen perjudicats a l'hora de la mobilitat, per no tenir els serveis que necessitarien a dalt de la muntanya. 

  El segon model: Consisteix en traslladar a poc a poc, alguns dels serveis que ofereix el poble a peu de pista. Això succeeix molt a la zona Alpina.

  El tercer model: Aquest model és un prototip de "resort", semblant als "resorts" de República Dominicana. Dit d'una altra manera, traslladen a dalt la muntanya els hotels, apartaments, restaurants, etc., perquè els clients deixin de tenir contacte amb el poble i ho tinguin tot a l'abast. Aquest model és extret del Canadà. 

  Finalment, avui dia s'està tornant el primer model. El turista vol tornar a veure el poble de la muntanya que es troba practicant esquí. Volen descobrir què hi ha més enllà de la neu. I aquest és un punt fort per tal de poder fer front a la desestacionalització i per buscar alternatives per aquelles pistes d'esquí que es poden trobar afectades pel canvi climàtic. 

 11. • Com afectarà el canvi climàtic aquest tipus de turisme ?


  Abans de res, per entendre com pot afectar un fenomen així a un sector, hem d'entendre què és exactament el canvi climàtic.


  El canvi climàtic és la variació de tot el clima de la Terra. Són tots aquells canvis que es produeixen en els paràmetres climàtics: com ara les precipitacions, els vents, la temperatura, etc. 

 12. National Geographic - Cambio Climatico
 13. A què són deguts els canvis? 


  Aquests són provocats per causes naturals, no obstant això, durant els últims anys, aquests canvis també han estat provocats per les activitats humanes.


  El turisme es pot veure repercutit pel canvi climàtic, i a més, aquest n'és un dels causants directes d'aquests canvis tant bruscos que estem patint. S'han de controlar els nivells d'emissió i cal remarcar que la indústria del turisme té una part de responsabilitat en la contaminació, que sobretot és provocada pel transport. Una proposta seria fer ús del carboni-neutral per disminuir les emissions de Co2.

 14. Hi ha altres punts a tenir en consideració. Un d'ells és l'increment de la construcció de serveis al territori, ocasionada per la consciència de la societat. Sabem que el turisme és una font d'ingressos molt important pel país que el rep, aleshores, no és gens estrany que intenti oferir una gran gamma de serveis i més qualitat. Tot i que aquest pensament afavoreix molt en el sector turístic, causa el contrari al medi ambient. 


  S'està ocupant massa espai, construint un gran nombre de facilitats que potser no són del tot necessàries. Aquests nous serveis que es construeixen, poden ocasionar una gran despesa d'energia que incrementa el procés del canvi climàtic i fins i tot, poden ocupar el lloc d'altres elements subestimats com són paisatges naturals. Sembla ser que no es té gaire en compte que la desforestació és un concepte clau que dóna lloc el canvi climàtic, cada vegada hi ha més tales d'arbres i tot i així, estem encegats per com es pot generar més riquesa, construint més allotjaments i més espais d'oci, en comptes de preservar la natura i oblidant que estem cavant la nostra pròpia fossa. 


  Un exemple d'aquests serveis que no són imprescindibles serien les estacions d'esquí amb neu artificial. Aquest innovador servei, permet que aquelles persones que habitaven una regió on no hi havia turisme blanc i que els suposava un gran desplaçament per practicar les activitats que ofereixen, puguin gaudir-lo des de més aprop. També, permet a les empreses dedicades al turisme de neu proveir-se de l'element clau artificialment quan hi ha escassetat durant la temporada alta. És irònic pensar, però, que part del personal que es dedica a oferir aquest tipus de turisme està d'acord en l'existència d'aquestes instal·lacions, perquè contribueix en el deteriorament del mateix sector. D'altra banda, també s'ha de tenir en consideració el punt de vista de la gent que se'n beneficia. Tothom hauria de tenir accés a aquestes activitats d'oci però alguns no es poden permetre el viatge que els suposaria. A més, encara que el poguessin efectuar, durant aquests viatges que s'haurien de fer, s'usarien mitjans de transport, com per exemple els avions, i també s'acabaria contribuint a la contaminació.   

 15. Encara hi ha molta incertesa en quines seran les conseqüències exactes que causa, però si continuem per aquest camí, possiblement acabarem enterrant el turisme de neu o es convertirà en una activitat exclusiva on molt poca gent hi tindrà accés a causa de la seva escassetat. El canvi climàtic també podria causar una alteració pel que fa les zones on sol nevar. Aquesta variació pot causar que deixi d'haver-hi neu parcial o definitivament on solia ser abundant, i que comenci a formar part d'un paisatge on mai abans havia estat tan present. Altrament, les estacions podrien canviar completament a nivell mundial, per exemple, allà on nevava a l'hivern pot sofrir una alteració brusca i que es converteixi en una època de calor. Això suposaria un tancament per les estacions d'esquí existents i probablement la creació d'altres en les noves zones amb neu.
 16. De totes maneres el canvi climàtic és inevitable i el mal ja està fet, tot i que es pot millorar i arribar a controlar. Dit això, cal tenir una mentalitat d'adaptació pel que fa les futures alteracions. Hem d'aturar el malgast del medi ambient, conservar-lo, potenciar-lo i procurar que les pròximes generacions puguin gaudir de tots aquests recursos naturals dels quals ens hem beneficiat. 

1
Share

Share

Facebook
Google+