Sessió .idea (12.3.2013)

Resum de la sessió .idea de l'ecotendència dedicada a l'Alimentació, la salut i el medi ambient.

Embed

 1. Josep Maria Monfort, director de l'IRTA, contextualitza la sessió assenyalant la seva oportunitat en un context en que les qüestions alimentàries, pel que fa a temes de seguretat i d'accés (crisi), tenen un paper important en les portades dels diaris.
 2. Propostes convidades: 


  1. Vins del Penedès. Josep Maria Albet, viticultor i elaborador de vins i president de la D.O Penedès: "... represento una empresa que fa més de 30 anys que es dedica al conreu ecològic, vam ser els primers. Això vol dir que molts ja veuen que això funciona perquè té dècades al darrera de feina i resultats. El sector del vi no està notant gaire la crisi, exportem molt (un 80%), i el sector ecològic encara la nota menys. Tenim una tendència que indica un lleuger creixement a l'alça. La vinya és el conreu amb més presència en el conjunt del cultiu ecològic, probablement perquè està molt ben adaptada. Volem ser la primera regió vinícola del món amb cultiu ecològic 100%, això ens faria pujar un nivell en la percepció de la marca col·lectiva. Això és clau per a la nostra D.O."

  2. Campus alimentació de Torribera (UB), Santa Coloma de Gramenet. Presenta Claudi Mans: "Oferim docència, recerca i transferència i responsabilitat social en els àmbits de nutrició humana, dietètica, ciència i tecnologia dels aliments i seguretat alimentària. Les tres sostenibilitats del campus: econòmica (viabilitat), ecològica (instal·lacions) i social. Intentem, en aquest darrer sentit: que sigui un campus saludable, la promoció de convenis amb IES propers, l'impuls d'expAliments, jornades de portes obertes, la participació en accions ciutadanes, el premi UB-Ferran Adrià, la unitat UB-Bullipèdia... o la Universitat dels Nens i les Nenes de Catalunya."

 3. Més amb menys:

 4. Sandra Gonzàlez, impulsora: 
  "El nostra sistema de consum de masses és obsolet i sostenible. Com transformar-lo a un sistema més cíclic i que no malbarati recursos ni persones? La de l'alimentació és una indústria més, responsable de greus desajustos: el problema de la fam al món no és de falta d'aliments sinó de gestió. La proposta Més amb menys vol fer un apartat outlet per a donar sortida a aliments que d'altra manera anirien a les escombraries: inclou un disseny de de 'packaging' per reembalar productes amb recipient defectuós o per avisar de la data de caducitat pròxima." 
 5. No en llencem ni una mica:

 6. Alfons López, Associació Espai Ambiental:
  "Produim aliments per alimentar el doble de la població del planeta, i tanmateix 1000 milions de persones passen gana. El malbaratament és a banda d'un problema humà, un problema ambiental. Ens basem en un decàleg: aprofita les restes, menja primer el que es puguif er malbé, serveix només el necessari, redueix el consum de carn, productes locals, conserva adequadament, cultiva els propis aliments i compra amb seny. Cal valorar el que mengem: recuperar la cultura de 'el menjar no es llença'."
 7. Elogi de l'hort urbà:

 8. Albert Vidal i Vanessa Prades:
  "Volem divulgar allò que creiem que hi ha rera el fenomen dels horts urbans a partir d'un llibre que s'editarà properament. El projecte surt de Lleure Agrari, a principis del 2009, el primer centre d'horts urbans de Catalunya. Observem molta diversitat en les motivacions dels agricultors. A partir d'allà comença la investigació. D'això deduïm que l'hort urbà és una pràctica sobretot simbòlica, ens parla d'on venim i de qui som, és un catalitzador de consciència social... enllaçat amb un model socioeconòmic alternatiu. " 
 9. Pagès Escola Pagès:

 10. Ariadna Claret, investigadora de la Fundació Indicis:
  "La cultura agrícola local com a eix vertebrador d'una alimentació saludable i de proximitat. Volem transmetre la importància de consumir productes d'agricultura de proximitat, ecològica i que recuperi varietats de la zona. És bo per la salut de la persona, del medi i de la societat. Volem apropar la figura del pagès a l'escola, fer-lo servir de transmissor. El nostre àmbit d'acció són els horts escolars. Cal conscienciar els infants, formaran la societat del futur."
Like
Share

Share

Facebook
Google+