La llei contra les descàrregues

Un breu recorregut de la lluita de l'Estat Espanyol i la SGAE contra la pirateria

Embed

 1. Degut a aquestes dades, el 2009 el govern socialista va incloure a l'avantprojecte de llei d''Economia Sotenible' la regulació d'aquesta pràctica. La llei seria coneguda com a 'llei Sinde' fent referència al cogom de la seva propulsora, Ángeles González-Sinde.

 2. La llei espanyola, tot i sorgir desprès de l'aprovació de l''Hadopi' a França, funcionaria de manera diferent. Mentre els gals apostaven per sancionar els usuaris que cometien la infracció, la futura llei espanyola només donaria potestad a l'Estat per tancar les pàgines web que allotgessin enllaços protegits amb drets d'autor.
 3. Diverses pàgines web de descàrregues com 'Cinetube', 'Series Yonkis', 'El Rincón de Jesús', 'Cine Gratis' o 'Por descarga directa' van tancar durant unes hores en protesta per la possible aprovació de la llei 'Sinde'.
 4. Ni la 'llei Sinde' ni la web del Congrès van aguantar la jornada de votació del 21 de desembre de 2010 i ambdues van caure. La llei finalment no va ser aprovada ja que el PSOE, el seu gran impuslor, es va quedar sol en la votació i durant la jornada, els 'hackers' de Anonymous van fer caure la pàgina web del Congrès com a protesta.
 5. Un mes desprès de que la 'llei Sinde' fos rebutjada al Congrès, PP, CiU i PSOE van fer front comú al Senat per tornar a intentar que s'aprovés. Esl tres partits van pactar per a que la llei tornés de nou a votar-se al Congrès.
 6. Davant la perspectiva de un canvi de govern i una davallada del PSOE, la ministra de Cultura va voler aprovar la llei antidescàrregues abans del final de la seva lesgislatura. Això no va ser possible, però el ministre de Cultura del nou Govern, José Ignacio Wert, va seguir amb el seu llegat i desprès d'arpovar finalment la llei, va prometre mà dura contra les decàrregues.
 7. La 'Llei Sinde', tal i com s'havia promès, no tindria res a veure amb la 'SOPA' americana o la 'Hadopi' francesa. El Govern no té la potestad de vigilar i d'actuar pel seu compte, sinò que respon a les denuncies dels usuaris. La Comissió de la Propietat Intel·lectual és l'encarregada de rebre les denúncies i de comprovar que aquella pàgina web allotja enllaços protegits amb drets d'autor. Si és així, s'envia un avís al propietari o al servidor i si al tecer avís segueix oberta, l'Estat pot tancar la pàgina web.
 8. L'1 de març de 2012 la llei d'Economia Sostenible va ser publicada al BOE i la 'llei Sinde-Wert' va entrar en vigor.
 9. Tres mesos desprès de l'entrada en vigor de la nova llei, va arribar el primer cas a la Comissió de Propietat Intel·lectual. L'artista Luz Casal va denunciar dues pàgines web que allotjaven un disc seu sense permís, i les pàgines van tancar.
 10. La 'llei Sinde' va sortir els seus efectes i durant el 2012 el nombre de cançons descarregades a través de P2P va disminuir un 26% respecte 2011, segons 'L'estudi anual de música' de NPD Group. 

 11. Però el nou ministre de Cultura, José Ignacio Wert, vol complir la seva promesa i posar encara més impediments a les descàrregues reformant la Llei de Propietat Intel·lectual. El divendres 26 d'abril va aprovar un avantprojecte de Llei --conegut com a 'llei Lassalle' en honor al secretari d'Estat de Cultura-- amb l'objectiu de posar pressió sobre les pàgines de descàrregues.
  Aquesta nova llei permetria multar les pàgines que allotgen enllaços protegits amb drets d'autor amb imports entre 30.000 i 300.000 euros i la possibilitat de clausurar-les. A més, tot i que hi ha dubtes que sigui possible, la llei permetria que el Govern actués en pàgines allotjades en servidors externs, que poden tenir una jurisprudència diferent. A més, la 'llei Lasalle' exigiria als operadors que facilitessin la identificació dels suposats infractors que estan darrere de les pàgines web.

 12. Sobre el debat que es va causar i s'ha causat al voltant de la restricció de les llibertats a Internet, en aquest reportatge del '30 minuts' trobareu més informació.
Like
Share

Share

Facebook
Google+