Наслеђе- 19. Октобар

Embed

  1.  Године 1841. рођен је Никола Петровић Његош, владар Црне Горе, кнез и доцније краљ. После инвазије аустроугарских трупа, у јануару 1916. потписао је капитулацију и напустио Црну Гору. Велика Народна скупштина у Подгорици га је 26. новембра 1918. због издаје збацила са престола и прогласилa присаједињење Црне Горе и Србије. Имао је литерарне амбиције и сматрао је себе великим књижевником, али га је озбиљна књижевна критика сматрала дилетантом.

  2. Дипломатски односи између Краљевине Србије и Португала успостављени су 1917. године. У Лисабону је тада основано српско посланство.
  3.  У Загребу, 1918. године,  је Народно веће Срба, Хрвата и Словенаца донело Декларацију о уједињењу свих Јужних Словена у једну државу. Неколико дана потом делегација Већа је у Београду дала изјаву о уједињењу преосталог јужнословенског етничког простора бивше аустроугарске у јединствену државу са Србијом и Црном Гором, а регент Александар Карађорђевић је 1. децембра 1918. прогласио Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца – првобитно име било је Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

  4.  У Београду је, 1932. године, отворен Коларчев народни универзитет, задужбина Илије Милосављевића Коларца, који је у ту сврху тестаментно завештао огромну своту од око 50.000 дуката. Здање Коларчевог универзитета пројектовао је српски архитекта Петар Бајаловић.

  5.  У Ужицу је, 1941. године,  у Другом светском рату (Ужичка република) изашао први број обновљене ‘’Борбе’’.

  6. Године 1975. умро је српски класички филолог Милан Будимир , члан Српске Краљевске академије, професор Београдског универзитета. Проучавао је класичне језике и индоевропску лингвистику. Био је коуредник часописа Балканолошког института (тада Балканског) у Београду -  ‘"Revue internationale des etudes balkaniques’’. Дела“ О Илијади и њеном песнику“,“ Из класичне и савремене алоглатије“,“ Проблем букве и протословенске домовине“,“Црни и Пеласти“,“ Две врсте Аристотелове трагедије“,“ Са балканских источника“,“ Kармен арвале“,“ Patriculae Pelesticae“.

Like
Share

Share

Facebook
Google+