Embed

 1. 22:38 uur: Duitsers hebben vandaag gestemd op de partijen die zij de aankomende jaren het liefst in het parlement terugzien. Volgens de exitpolls wint de CDU/CSU van de huidige bondskanselier Angela Merkel met een riante voorsprong. De rechts-populistische AfD eindigt als derde. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een extreemrechtse partij zetels behaalt. Lees hier terug hoe de verkiezingsdag verliep.

 2. 22:41 uur: In meerdere Duitse steden zijn zondagavond honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die in de Bondsdag is gekozen.
 3. Voor het gebouw aan de Alexanderplatz in Berlijn waar AfD-kopstukken en -aanhangers hun verkiezingssucces vierden waren tegen de duizend mensen op de been. Ze riepen leuzen tegen de AfD en lieten met gefluit hun afkeuring blijken. Hier en daar vloog een fles of steen door de lucht, maar over het algemeen ging het er volgens de politie vreedzaam aan toe. Een vrouw die met een ei had gegooid werd uit de menigte geplukt en afgevoerd.
  Ook in andere steden werd gedemonstreerd, waaronder Keulen, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf. Veel mensen luchtten hun ongenoegen op Twitter. Onder de hashtag #87Prozent meldden zich mensen die zichzelf tot de 87 procent van de kiezers rekenen die níet op de AfD hebben gestemd.

 4. 21:42 uur: Merkel belooft dat er voor kerst een nieuwe regering is gevormd. Dat zegt de bondskanselier in een televisiedebat. Ze is niet van plan een minderheidscoalitie te vormen ,,Ik wil dat Duitsland een stabiele regering krijgt."

 5. 21.16 uur: Nog niet bekend met de rechts-populistische AfD en waar de partij voor staat? Verslaggever Gerben van 't Hof schreef een profiel dat je hier kan lezen.
 6. 21.13 uur: En het protest tegen AfD in Berlijn houdt aan.
 7. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 8. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 9. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 10. 21.06 uur: Woordvoerder van AfD Jörg Meuthen zegt tijdens het debat dat hij het oneerlijk vindt dat zijn partij extreemrechtse standpunten inneemt. Dat levert hem veel hoon van zijn discussiepartners op.
 11. 21.03 uur: Ook CDA-leider Sybrand Buma, een van Mark Ruttes aanstaande coalitiepartners, feliciteert Merkel en zegt uit te kijken naar de samenwerking met de Duitse kanselier.
 12. 20.54 uur: Schulz probeert Merkel te onderbreken terwijl ze reageert op de negatieve manier waarop het werk van de SPD/CDU wordt neergezet. De bondskanselier vraagt geagiteerd of ze haar zin mag afmaken.
 13. 20.39 uur: Nu al strubbelingen tussen de verliezende coalitiegenoten SPD en CDU/CSU: SPD-leider Schulz zegt in het grote tv-debat tegen Merkel dat zij de grootste verliezer is van de verkiezingen. Hij brak ook de volgens hem 'schandalige' verkiezingscampagne van Merkel af.
 14. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 15. 20.29 uur: Een van de leiders van de rechtse AfD partij geeft opmerkelijk genoeg antwoord op alle criticasters met een quote van de legendarische onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi. ,,Eerst zullen ze je negeren, dan belachelijk maken, dan bevechten en daarna win je.''
 16. 20.22 uur: Ook de leider van de centrale organisatie voor joden in Duitsland reageert vol afgrijzen op het nieuws over de AfD. ,,Ik verwacht dat de democratie de ware aard van de AfD en zijn loze populistische beloftes blootlegt'', aldus Josef Schuster.
 17. 20.13 uur: Het Joods Wereldcongres gruwt bij monde van voorzitter Ronald Lauder van de intrede in het Duitse parlement van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Hij spreekt van 'een schandelijke reactionaire beweging, die aan het ergste uit het verleden van Duitsland herinnert en verboden zou moeten worden'.
 18. 20.05 uur: Volgens politieke analytici moet Merkel voor haar nieuwe coalitie gaan praten met Christian Lindner van de FDP (Freie Demokratische Partei) en de Groene leiders Katrin Göring-Eckhardt en Cem Özdemir. De FDP ziet zo'n samenwerking wel zitten, maar staat op punten als milieubeleid recht tegenover de Groenen.
Like
Share

Share

Facebook
Google+