Embed

 1. Minister Hennis stapt op
 2. 22.32 uur: Dit liveblog is afgesloten. Jeanine Hennis is vanavond opgestapt als minister van Defensie. Lees hieronder alles over het Kamerdebat terug.
 3. 22.00 uur: Generaal Tom Middendorp geeft nu een persconferentie over zijn aftreden. ,,Iedereen weet dat er aan ons werk risico's kleven, maar onze mensen mogen nooit onnodig gevaar lopen", zegt hij. ,,De kritiek dat missies voor de veiligheid van onze mensen zijn gegaan heeft mij diep geraakt. Ik heb in Uruzgan dagelijks zwaarwegende afwegingen gemaakt, ik weet dondersgoed welke belangen op het spel staan."
 4. 21.51 uur: Fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie: ,,Het opstappen is een goede beslissing, maar ik hoop niet dat ze ook nog terugkomt in een volgend kabinet. Dat ze eerst aftreedt en na het weekend weer vrolijk op het bordes staat. Dat is niet de bedoeling. Wat er gebeurd is, spreekt voor zich. Militairen worden met ondeugdelijk materieel op missie gestuurd. Dat kan niet.''
 5. 21.42 uur: Hennis wist vorige week donderdag al dat ze op zou stappen. ,,Helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken als het gaat om mijn positie'', zegt ze direct na het debat.
 6. 21.38 uur: ,,Het is een moedig besluit", vindt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Op de vraag of het onvermijdelijk was zegt hij: ,,Het was voor haar een logische conclusie. Het was dan ook een snoeihard rapport."
 7. 21.31 uur: GroenLinks-leider Jesse Klaver vond de verdediging van Hennis 'niet overtuigend'. Volgens Klaver nam Hennis wel de aanbevelingen maar niet de conclusies over van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ,,Geen sterke verdediging", aldus Klaver.

  De GroenLinks-leider constateerde wel dat Hennis ,,haar verantwoordelijkheid heeft genomen'' door af te treden. De vraag of ze nog kan terugkeren in een kabinetspost noemde hij 'vanavond niet aan de orde'.
 8. 21.18 uur: PVV-leider Geert Wilders noemt het opstappen van minister Hennis onvermijdelijk. Ze heeft het enige juiste besluit genomen dat ze had kunnen nemen, zegt hij: ,,Haar verantwoordelijkheid nemen.''

  Wilders denkt niet dat de VVD-politica kan terugkomen in het volgende kabinet. ,,Dat zou heel raar zijn." Hennis werd de afgelopen tijd genoemd als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.
 9. Debat over mortierongeval in Mali
  Debat over mortierongeval in Mali
 10. 21.13 uur: Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) toont respect voor de manier waarop Hennis zich heeft verdedigd. Hij weet niet of ze nog minister kan worden in Rutte III. ,,Dat is niet aan mij."
 11. 21.12 uur: 50Plus-voorman Henk Krol noemt het 'heel sjiek' dat Hennis zich in de Kamer wilde verantwoorden. ,,Het was duidelijk dat ze hierop zou aansturen. Ik heb daar respect voor."
 12. 21.10 uur: Hennis oogt emotioneel en moe maar ook opgelucht. Ze ontvangt knuffels en bedankjes van de Kamerleden.
 13. 21.00 uur: Minster Hennis stapt op, maakt ze bekend. ,,Ik heb jaren met plezier gewerkt bij defensie. Maar het stopt hier. Ik dien vanavond mijn ontslag in bij de koning." Hennis zegt dat op meerdere momenten 'menselijk handelen en niet-handelen tezamen de context hebben gevormd voor de tragische gebeurtenissen, waarbij twee van onze militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaargewond is geraakt. Dit is onverteerbaar.'

  Ook Commandant der Strijdkrachten Middendorp legt per direct zijn functie neer. Hij zou donderdag zijn commando overdragen.
 14. Debat over mortierongeval in Mali
  Debat over mortierongeval in Mali
 15. 20.52 uur: Hennis wil op korte termijn naar Groningen om nabestaanden van de omgekomen militairen te bezoeken. Maar ze betracht wel terughoudendheid: ,,Niet iedere familie zit op een politicus te wachten. Het kan werken als een rode lap op een stier."
 16. Debat over mortierongeval in Mali
  Debat over mortierongeval in Mali
 17. 20.50 uur: Volgens Hennis worstelen ook de landen om ons heen met dit soort problemen. De Britten hebben al een aantal maatregelen getroffen met betrekking tot veiligheid. Nederland houdt dit in de gaten om dit eventueel ook bij ons in te voeren.
 18. 20.39 uur: SP-Kamerlid Karabulut vraagt Hennis wat haar conclusie is over het OvV-rapport. Hennis wil daar nog niet op antwoorden.
 19. 20.27 uur: Hennis herhaalt zich door te zeggen dat ze niks wil bagatelliseren. Ze vindt dat Defensie de tijd moet krijgen op het rapport te reageren.
 20. 20.21 uur: Hennis zegt het op een aantal punten niet eens te zijn met de OvV, waardoor ze van de Kamer het verwijt krijgt dat ze niet wil leren van de gemaakte fouten. CDA-Kamerlid Knops scherp: ,,Is de minister het OVV-rapport aan het wegredeneren? Als u het er niet mee eens bent mag u dat aangeven, dan weten we tenminste wat uw opstelling is."
 21. 20.12 uur: Opnieuw zegt Hennis dat ze de conclusies van het OvV-rapport met betrekking tot de medische zorg omarmt, maar tegelijkertijd zegt ze dat Defensie bij een aantal zaken 'andere inzichten' heeft. Zo zegt ze dat na het ongeluk direct een arts naar het gebied is gestuurd. Die oordeelde dat het ziekenhuis van voldoende kwaliteit was voor de zorg.
Like
Share

Share

Facebook
Google+