Embed

 1. 7.30 uur: Dit liveblog is afgesloten. Lees hieronder alles terug.
 2. 7.00 uur: Eén van de doden is een hoogzwangere zwangere vrouw. Crystal Holcombe was acht maanden zwanger. Dat heeft een neef van de vrouw gezegd tegen persbureau AP.
 3. 6.53 uur: Instinkt, dat dreef de Amerikaan Johnnie Langendorff om de confrontatie aan te gaan met de schutter. Hij reed gisteren langs de kerk tijdens de schietpartij. Eén van de dorpsbewoners vluchtte zijn auto in en Langendorff ging er snel vandoor, op de voet gevolgd door de dader.

  Uiteindelijk crashte de schutter met zijn auto nadat hij de macht over het stuur verloor. Zijn bijrijder liep met zijn wapen naar de auto, maar de verdachte bewoog al niet meer. 5 tot 7 minuten later arriveerde de politie.
 4. 6.47 uur: De kerkgangers konden op geen enkele manier ontsnappen aan de kogels. De shutter begon met schieten voor hij de kerk binnen ging, bleef schieten toen hij door de kerk liep en schoot richting de ingang en naar buiten toen hij zich omdraaide.
 5. 6.23 uur: ,,We denken niet dat de schutter een connectie had met deze kerk. We hebben geen motief", aldus lokale sheriff Joe Tachlitt tegen CNN.
 6. 6.17 uur: Het motief van de dader is nog onduidelijk. Volgens CBS News was hij in 2014 ontslagen uit het leger, waar hij werkzaam was voor de luchtmacht. Aan CNN bevestigt de luchtmacht zijn ontslag, maar gaf verder geen details daaromtrent.
 7. 6.14 uur: Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat hij is overleden door een kogel die de man op hem afvuurde. Dat wordt onderzocht.

  6.10 uur: Eenmaal buiten schoot een man die naast de kerk woont op de dader. Daarop liet Kelley zijn wapen vallen, stapte in zijn auto en sloeg op de vlucht. De politie trof hem later dood aan in zijn auto.
 8. 6.00 uur: Volgens de politie is er geen sprake van terroristische motieven.
 9. 04.30 uur: Hoewel er van officiële zijde nog altijd geen bevestiging is gekomen over de identiteit van de schutter, komen er in de Amerikaanse media steeds meer details naar boven over de vermeende dader. De 26-jarige Devin P. Kelley zou in 2014 zijn ontslagen uit militaire dienst wegens mishandeling van zijn vrouw en zoon, zo zegt een woordvoerder in de Los Angeles Times. Naast ontslag kreeg Kelley een gevangenisstraf van een jaar opgelegd.
 10. 02:01 uur: De voormalige president Barack Obama heeft via Twitter gereageerd op de tweet van de Amerikaanse president Trump, waarin hij God om kracht vroeg om met dit vreselijke verlies om te gaan. ,,Moge God ons ook de wijsheid geven om onszelf af te vragen welke concrete stappen we kunnen nemen om dit geweld met wapens te verminderen'', zo twitterde Obama, die in zijn periode als president tevergeefs heeft geprobeerd de machtige Amerikaanse wapenlobby te trotseren.
 11. 01:00 uur: De jonge, blanke schutter was volgens de politie tijdens zijn daad volledig in het zwart gekleed en droeg een kogelwerend vest. De politie wil zijn identiteit nog niet prijsgeven en zei nog niets te weten over zijn motieven.
 12. 00:48 uur: De schutter gebruikte een automatisch wapen en was 'in full gear'. Het jongste slachtoffer is vijf jaar oud, het oudste slachtoffer 72. In totaal twee doden werden buiten de kerk gevonden.
 13. 00:39 uur: Gouverneur van Texas Gregory Wayne Abbott bevestigt dat er tot nu toe 26 doden zijn gevallen bij het bloedbad. Hij spreekt van 'de dodelijkste schietpartij in ons district'. ,,Zoveel families hebben dierbaren verloren. Dit wordt een lang rouwproces voor velen. We vragen God om hulp voor iedereen die nu lijdt. En ik vraag elke vader en moeder: geef je kind vanavond een knuffel en zeg hoeveel je van ze houdt.’’
 14. 00:31 uur: Vier kinderen uit hetzelfde gezin zouden slachtoffer zijn geworden van de schutter.
 15. 00:29 uur: De verdachte is volgens CBS News in 2014 oneervol uit het leger ontslagen.
 16. 00:24 uur: Uit zijn profielen op social media zou blijken dat Kelley heeft gediend in het Amerikaanse leger. Hij zou getrouwd zijn en kinderen hebben.
 17. 00:09 uur: De ATF, de Amerikaanse explosieven opruimingsdienst, zou op dit moment onderzoek doen in het huis van Kelley, een woning dichtbij de Amerikaanse plaats San Antonio. Hij zou niet uit Sutherland Springs komen en het is ook niet bekend of hij banden heeft met de kerk in Sutherland Springs.
 18. 00:07 uur: De man die rond 11.30 uur plaatselijke tijd een bloedbad aanrichtte in een kerk in Sutherland Springs, Texas zou een blanke man zijn met een militaire achtergrond.
 19. 23:49 uur: Volgens de New York Times zou de 26-jarige Devin P. Kelley verantwoordelijk zijn voor de schietpartij.
Like
Share

Share

Facebook
Google+