Embed

 1. 18.59 uur: Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft vanmiddag het nieuwe regeerakkoord (PDF) gepresenteerd. Een opsomming van de belangrijkste plannen vind je hier.

  De partijleiders erkenden dat het lang duurde voor ze eruit waren. Maar liefst 209 dagen heeft de formatie geduurd, een record. ,,Maar dan heb je ook wat'', stelden ze bij de presentatie. De werkgevers zijn het daar mee eens, maar de oppositie denkt daar heel anders over. Hun kritiek lees je hier.

  De Kamer gaat donderdagmorgen (10.15 uur) in debat met informateur Zalm. Daar krijgen de partijen de gelegenheid hem te bevragen over de lange formatie. Dat debat volg je uiteraard ook live op deze site.
 2. Politiek Den Haag reageert op regeerakkoord
 3. 18.09 uur: GroenLinks vindt het nieuwe regeerakkoord maar niets, zoveel is wel duidelijk.
 4. 17.48 uur: Rutte III wil het pensioenstelsel vernieuwen voor 2020. Er moeten individuele spaarpotten komen in plaats van het huidige systeem waarbij gespaard wordt in een algemene pot.
 5. 17.35 uur: De drie ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn zeer te spreken over het regeerakkoord. ,,Dit legt een goede basis om Nederland daadwerkelijk in versnelling te brengen,” reageren zij.
 6. 17.10 uur: Kinderen kunnen voorlopig niet meer dan twee wettelijk erkende ouders hebben. Het nieuwe kabinet gaat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn voor zo'n verandering van het familierecht.
 7. 17.07 uur: Dit kabinet plaatst multinationals boven mensen, aldus PvdA-leider en vertrekkend vicepremier Lodewijk Asscher. ,,Miljardencadeaus aan grote bedrijven, buitenlandse beleggers en grote vermogens en tegelijkertijd worden de boodschappen duurder, wordt de zorg duurder en betalen arbeidsgehandicapten de rekening'', vindt hij.
 8. Lodewijk Asscher reageert op regeringsformatie
 9. 16.48 uur: PvdD-leider Marianne Thieme zegt dat het nieuwe kabinet nu al over z'n eigen graf regeert. Het motto van de regeringscoalitie, Vertrouwen in de toekomst, betekent vooral erop rekenen dat volgende generaties doen wat wij nalaten, denkt ze.
 10. Marianne Thieme reageert op regeerakkoord
 11. 16.27 uur: Toekomstige missies van Nederlandse militairen worden langer in duur en groter in omvang. Daarbij wordt het uitzenden van strijdkrachten getoetst aan een nog te maken buitenland- en veiligheidsstrategie.
 12. 16.19 uur: Basisschoolleraren nemen geen genoegen met de 720 miljoen euro die Rutte III extra uittrekt voor het verhogen van de salarissen en verlagen van de werkdruk. Ze kondigen aan in november 2 dagen te gaan staken.
 13. 15.48 uur: Uiterlijk in 2030 moeten alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Verder mogen de milieuzones in grote steden blijven, maar aan de andere kant wordt de maximumsnelheid op de grote weg gehouden op 130 km/u.
 14. 15.34 uur: Bedrijven worden in de toekomst beter beschermd tegen aandeelhouders die grote veranderingen willen doorvoeren. Het nieuwe kabinet wil de bedrijven een bedenktijd geven van 250 dagen.
 15. 15.30 uur: Forum voor Democratie (FVD) is boos op D66 omdat het referendum verdwijnt, terwijl dat nu juist een kroonjuweel was van de toekomstige regeringspartij. Partijleider Thierry Baudet noemt het schandalig en roept op bij de partij te gaan klagen.
 16. Theo Hiddema reageert op de regeringsformatie
 17. 15.11 uur: De rekentoets telt niet meer mee voor een diploma op middelbare scholen. Het kabinet Rutte III komt met een alternatief voor de toets, die uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 ingevoerd zal worden.
 18. 15.05 uur: Er komt geen verbod op buitenlandse financiering van moskeeën, zoals VVD, CDA en ChristenUnie graag willen. Het nieuwe kabinet wil buitenlandse geldstromen naar Nederlandse organisaties wel ‘zoveel mogelijk beperken’.
 19. 14.56 uur: Geert Wilders noemt de plannen een 'verschrikkelijk gedrocht van een regeerakkoord'. Volgens de PVV-leider zijn terreur en islamisering de grootste bedreigingen van Nederland en Europa en 'komt het woord islam niet één keer in het hele regeerakkoord voor'.
Like
Share

Share

Facebook
Google+