Embed

 1. 00.26 uur: De NS probeert alle mensen die op treinstations staan te wachten maandagavond en -nacht nog thuis te brengen. Dat zegt een woordvoerder van de NS. Hij laat weten dat het treinverkeer nog altijd ernstig ontregeld is. Tot hoe laat treinen nog blijven rijden, kon hij niet zeggen.

  Op diverse trajecten zoals rondom Amsterdam, Utrecht, Schiphol, Haarlem en Zaandam is de hele avond slechts beperkt treinverkeer mogelijk geweest. Op met name Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Schiphol wachtten veel reizigers op een trein.

  Volgens de NS waren er rond 20.00 uur ongeveer zestig (wissel)storingen. Op in ieder geval Utrecht Centraal werkten ook de informatieborden niet naar behoren. Reizigers werd geadviseerd hun reis maandagavond uit te stellen.
  Dinsdag start de normale dienstregeling. Reizigers moeten wel rekening houden met gevolgen van het weer maandag en de reisplanner in de gaten houden.
 2. 23.07 uur: Rotterdam The Hague Airport is zojuist weer opengegaan. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de twee vluchten van Transavia morgenochtend via de aangegeven dienstregeling vertrekken, aldus de luchthaven.
 3. 22.54 uur: Weercode rood wordt vanaf middernacht opgeheven. Dat meldt het KNMI. Er geldt dan nog wel code geel. Zowel het weerinstituut als Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid tijdens de ochtendspits. Dit moet u weten als u morgenvroeg de auto of trein wilt pakken.
 4. 22.34 uur: Sinds zondagavond 20.00 uur hebben strooiwagens in totaal 7 miljoen kilo zout gestrooid over de Nederlandse wegen. Om de gladheid op de weg te bestrijden zijn nog steeds 900 strooiwagens actief. De ingezette wagens hebben volgens Rijkswaterstaat gezamenlijk ruim 40.000 kilometer afgelegd, ofwel ongeveer een keer de aarde rond. ,,Ook vannacht gaan we door met volle inzet", zo laat de dienst weten.
 5. 22.26 uur: Op de luchthaven Schiphol zijn circa 1300 veldbedden neergezet voor gestrande reizigers. Ook worden deze mensen voorzien van eten en drinken, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Hij omschrijft de situatie als ,,druk maar beheersbaar". ,,Veel mensen proberen via een trein die rijdt of via een taxi van de luchthaven weg te komen. Sommige hebben bijvoorbeeld familie bij wie ze kunnen verblijven."
 6. 22.11 uur: Waar het op de wegen rustiger wordt, daar hebben vliegvelden nog wel veel last van het winterweer. Vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport is vanavond helemaal stil komen te liggen. De luchthaven liet weten dat er niet gevlogen kan worden vanwege de weersomstandigheden. Diverse vluchten van en naar de luchthaven zijn geannuleerd of zijn uitgeweken naar andere luchthavens. De verwachting is dat er de rest van de avond niet meer gevlogen wordt. Rotterdam The Hague Airport is tot zeker 23.00 uur vanavond gesloten.
 7. 22.10 uur: Het wordt langzamerhand een stuk rustiger op de Nederlandse wegen. Hier en daar wordt tegen 22.00 uur nog rustig gereden, wat leidt tot een beetje vertraging maar verder lossen files in ons land op, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,In de westelijke helft van de Randstad is het sneeuwen nu wel gestopt'', aldus een woordvoerder van de ANWB. ,,Dat betekent dat wat weg geveegd wordt, ook weg blijft. Dan komt een en ander weer op gang." Wel waarschuwt hij dat de code rood nog steeds geldt en dat het niet raadzaam is de weg op te gaan. In Rotterdam is de Beneluxtunnel op de A4 in noordelijke richting afgesloten omdat vrachtwagens de helling niet kunnen nemen wegens gladheid. Daardoor staat het verkeer daar al uren vast.
 8. 21.45 uur: De gewraakte Beneluxtunnel lijkt weer open.
 9. 21.25 uur: De wind draait en langzamerhand wint de dooi in de kustregio terrein, meldt Weerplaza. In het noordwesten en westen valt inmiddels natte sneeuw of regen en loopt de temperatuur op tot boven het vriespunt. De dooi is daar dus begonnen, maar de temperatuur van het asfalt is veelal nog wel onder nul. Het kan er dus nog zeer glad zijn, mede doordat de regen het gestrooide zout deels wegspoelt.

  Dieper in het binnenland sneeuwt het nog steeds. Ook het zuidoosten krijgt de komende uren met sneeuwval te maken. Uiteindelijk wordt het aan het einde van de nacht vrijwel overal droog, al kan er nog wel een enkele winterse bui vallen. Vanwege sneeuwresten en bevriezing van natte wegen kan het verraderlijk glad zijn in de nacht en tijdens de ochtendspits,met name in woonwijken en de wegen die niet flink bereden worden.
 10. 21.05 uur: Op Schiphol kunnen veel reizigers ondertussen geen kant meer op. De luchthaven heeft onder meer veldbedden neergezet in de nieuwe vertrekhal 1A. De KLM biedt gestrande reizigers een hotelovernachting aan. Zowel de accommodatie, het vervoer als de maaltijdkosten worden vergoed. De luchtvaartmaatschappij hoopt morgen iedereen naar de plaats van bestemming te vervoeren. Inmiddels staan er honderden mensen op Schiphol te wachten op een taxi.
 11. 20.50 uur: Het aantal kilometers file neemt langzaam af. Rond 21.00 uur stond er nog ongeveer 390 kilometer file. Het grootste knelpunt ligt op dit moment tussen Amersfoort en Amsterdam en rondom Zaandam. Deze situatie kan tot maandagavond laat duren, zegt Rijkswaterstaat.

  De problemen op het spoor worden er ook niet minder op. Op Utrecht Centraal zijn inmiddels alle borden met reisinformatie leeg, meldt een van onze verslaggevers. Ook is er tot 00.30 vannacht beperkt treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal.
 12. 20.35 uur: Op social media vinden veel mensen het jammer dat de 'sneeuwverslaggever' van de NOS, Gerri Eickhof, vandaag ontbrak in het NOS Journaal. Gerri, onder meer geliefd vanwege zijn karakteristieke bontmuts, heeft een paar dagen vrij moeten nemen om te herstellen van een heupoperatie.
 13. 20.30 uur: De sneeuw maakt de creativiteit in de mens los, zo blijkt maar weer in Breda. In Amsterdam zijn vandaag prachtige beelden gemaakt van onze besneeuwde hoofdstad.
Like
Share

Share

Facebook
Google+