Embed

 1. 16.02 uur: Het officiële gedeelte zit erop, dit liveblog is gesloten.
 2. 15.37 uur: Demissionair Premier Mark Rutte spreekt over een mooie en passende Troonrede voor deze Prinsjesdag, gezien de demissionaire status van het kabinet. ,,We kunnen vaststellen dat Nederland aan het einde van deze kabinetsperiode er weer sterk voor staat. Een enorm contrast met de economische situatie van toen wij aantraden'', aldus Rutte verder in zijn eerste reactie.

  Rutte benadrukt dat het demissionair kabinet terughoudend is geweest bij het opstellen van de begroting. ,,Het kabinet heeft ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de Nederlanders in 2018 hun koopkracht behoudt of een klein plusje heeft." Een groot deel, maar niet iedereen: een kwart van de gepensioneerden gaat er op achteruit.
 3. 15.01 uur: Denk-Kamerlid Selçuk Özturk: ,,Ik vond het een goed verhaal, maar ook wel gek. Het ging veel over de economie en was een soort evaluatie van de coalitie. Maar niks over duurzaamheid en over milieu. Ik sprak met collega’s van de Partij voor de Dieren en die zeiden: geen woord over de dieren! Maar het deel over elkaar opzoeken sprak me wel aan.”
 4. 14.59 uur: Theo Hiddema van Forum voor Democratie: ,,Ik vond het een tíkkeltje indrukwekkend. Het is een eervolle zaak. Ik heb geen kaartje hoeven kopen. Door het mandaat van al die kiezers ben ik zomaar op dat stoeltje terechtgekomen. Dat is toch bijzonder. De Troonrede? Die week niks af van de Troonrede die ik thuis op de televisie heb aanschouwd. Het is toch – mag ik dat zeggen? – clichématig. Maar dat perspectief voor de toekomst, de verbondenheid, dat vond ik wel goed. We moeten het toch samen doen.”
 5. 14.56 uur: Fractieleider Emile Roemer van de SP: ,,Ieder stapje in goede richting moet je omarmen. De afgelopen jaren ging het de andere kant op. Kijk maar naar de zorg: enorme bezuinigingen, 80.000 banen verdwenen. En als er gezegd wordt dat leraren er geld bij krijgen, dan is het maar de vraag hoeveel, en of het structureel wordt. Voor volgend jaar is er een bedrag, maar leraren zeggen al dat het een schijntje is."

  Roemer is blij dat de basisschooldocenten op 5 oktober gaan staken. ,,Dit voelt meer meer als traditie die je in ere houdt. Iedereen wacht met smart op een nieuw kabinet.''
 6. 14.51 uur: Attje Kuiken, van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer: ,,Er zit in deze begroting een aantal mooie dingen. Koopkrachtbeeld, extra loon voor leraren en extra geld voor zorg. Maar er zijn ook zaken die we niet hebben kunnen regelen, zoals het terugbrengen van het eigen risico (in de zorg). Dat is jammer.''
 7. 13.46 uur: Volgens SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij stond de troonrede niet bol van verrassingen. ,,Op economische vlak kan ik er een eind in meegaan'', maar hij vindt bijvoorbeeld nog wel de kloof tussen één- en tweeverdieners te groot, terwijl éénverdieners een extreme belastingdruk hebben. Daar gebeurt nog niets aan, laakt hij.
 8. 13.42 uur: Henk Krol van 50Plus: ,,Dit is een kabinet in blessuretijd, daar kun je niet te veel van verwachten. De koning stelde dat iedereen moet profiteren van economische groei. Dat is een waarheid als een koe. Wat mij zorgen baart is dat de afgelopen 15 jaar werkende en gepensioneerden verder uit elkaar zijn gegroeid. Petje af voor Hugo Borst en Carin Gaemers, die met hun manifest ervoor gezorgd hebben dat er meer geld naar de verpleeghuiszorg gaat.”
 9. Henk Krol arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.
  Henk Krol arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.
 10. 14.39 uur: PVV-leider Geert Wilders vond de troonrede dit jaar een 'slecht verhaal'. ,,Nederland is de afgelopen jaren geconfronteerd met belastingverhoging na belastingverhoging, met enorme bezuinigingen. En nu hebben we een situatie dat er enorme overschotten zijn. Dat is geen geld van Mark Rutte, dat is geld van de mensen thuis. Ik vind dat je dat geld nu terug moet geven.''
 11. 14.31 uur: Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD: ,,Uit deze Miljoenennota blijkt dat Rutte II zijn belofte heeft ingelost: economisch gezien staan alle seinen op groen. Het is verstandig dat het kabinet op de gebieden van veiligheid, ouderenzorg en onderwijs nog een aantal knelpunten oplost."

  ,,Nu is het zaak dat er snel een nieuw kabinet komt, zodat we er voor kunnen zorgen dat meer mensen de vooruitgang ook in hun eigen portemonnee gaan merken", zegt Zijlstra.
 12. Onderhandelaars weer om tafel
  Onderhandelaars weer om tafel
 13. 14.05 uur: GroenLinks-leider Jesse Klaver is blij dat de koning stilstond bij de ramp die Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius heeft getroffen. ,,Mooi dat hij aangaf dat de mensen er daar niet alleen voor staan."

  Klaver vindt wel dat er veel aandacht uitging naar de economische groei. ,,Het kabinet erkent onvoldoende dat nog niet iedereen daarvan profiteert en vergeet voor het gemak dat dat het gevolg is van politieke keuzes. De Troonrede bevatte de opdracht aan het nieuwe kabinet om dat anders te doen en iedereen mee te laten profiteren.''
 14. 13.58 uur: Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren mist groen in de troonrede:
 15. 13.57 uur: Maurice Limmen, voorzitter CNV Vakcentrale: ,,Hoog tijd dat gewone mensen eindelijk eens in de portemonnee voelen dat het beter gaat. In die sectoren waar het kan zet CNV dus in op meer loon, meer zekerheid en verlichting van werkdruk."

  Echte groei reflecteert zich volgens Limmen in vaste banen en zeker loon. ,,We roepen het toekomstig kabinet op om werkend Nederland weer meer zekerheid te bieden en de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt te stoppen."
 16. 13.51 uur: D66-voorman Alexander Pechtold is blij met de troonrede:
 17. 13.46 uur: Liane den Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO reageert direct op de troonrede: ,,Iedereen moet profiteren van de economische groei. En ik vertrouw er nog niet op dat dat gaat gebeuren."

  Den Haan roept de formerende partijen op tot actie: ,,Verklein de kloof tussen werkenden en niet-werkenden. En compenseer de mensen met een middeninkomen en een hoge zorgvraag.''
 18. 13.33 uur: De koning is klaar met de troonrede. Hij gaat nu naar de zogeheten 'koninginnenkamer' voor de 'jus-pauze'. Daarna gaat het koningspaar terug naar paleis Noordeinde voor de balkonscène. Lees hier de volledige troonrede terug.
 19. Prinsjesdag: Koning spreekt troonrede uit
  Prinsjesdag: Koning spreekt troonrede uit
 20. 13.30 uur: In de troonrede is veel aandacht voor het buitenland. Zo staat de koning onder meer stil bij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Hij noemt dat een 'teleurstellende stap'.
2
Share

Share

Facebook
Google+