Embed

 1. 15.03 uur: Dit liveblog is afgesloten.
 2. 15.01 uur: VVD-leider Mark Rutte is officieel aangewezen als formateur. Hij zal de komende week aan het werk gaan om alle ministerposten in te vullen. Rutte III moet dan op 26 oktober op het bordes staan.
 3. 15.00 uur: De motie van Baudet is verworpen. Daarmee komt er een einde aan dit debat.
 4. 14.51 uur: Thierry Baudet vraagt om een hoofdelijke stemming over het schrappen van de referendumwet.
 5. 14.30 uur: De partijleiders krijgen nog één keer het woord, vooral om moties in te dienen. Jesse Klaver (GroenLinks) dient een motie in waarin staat dat de btw-verhoging wordt geschrapt ten koste van de lastenverlichting voor bedrijven. Minus de SGP heeft hij steun van alle oppositiepartijen.
 6. 14.28 uur: GroenLinks-leider Jesse Klaver komt opnieuw terug over de verlaging van de dividendbelasting, dit keer probeert hij het bij VVD-leider Mark Rutte. Klaver wil weten wie daar om verzocht heeft; de partijen hebben het niet in hun verkiezingsprogramma staan. Ook Rutte wil er geen antwoord op geven, maar belooft alle ontvangen stukken op te sturen.
 7. 14.25 uur: We gaan verder met het debat. Mark Rutte (VVD) krijgt het woord en maakt de planning bekend: het nieuwe kabinet zou op 26 oktober op het bordes moeten staan. Het debat over de regeringsverklaring is op 31 oktober en 1 november.


 8. 13.45 uur: Informateur Zalm is klaar met zijn beantwoording. Het debat wordt een half uur geschorst voor de lunch. Daarna start de tweede termijn.
 9. 13.40 uur: Denk-leider Kuzu vraagt zich of Zalm vindt dat er nu een kabinet komt met brede steun vanuit de Kamer, zoals in zijn opdracht stond. Zalm: Ik denk dat er op een aantal terreinen steun is van meer partijen uit de kamer. Ik denk dus dat het geslaagd is."
 10. 13.25 uur: Zalm geeft kort antwoord: ,,Ik heb tijdens de formatie geen brief ontvangen met dit verzoek." Daar gaat Klaver niet mee akkoord: ,,Ik wil graag toch weten wie daar om heeft gevraagd, vandaag nog." Zalm herhaalt zijn antwoord maar zegt toe nog een keer in de archieven te kijken.
 11. 13.24 uur: Klaver breekt in. Hij wil weten wie heeft gevraagd om verlaging van de dividendbelasting. ,,Het staat in niemands verkiezingsprogramma, dus ik kom er niet uit wie hier om vredesnaam om gevraagd heeft."
 12. 13.17 uur: De Kamer is klaar met de eerste termijn. Nu is het woord aan informateur Gerrit Zalm, die antwoord zal geven op de paar vragen die gesteld zijn. Hij wil niet ingaan op inhoudelijke vragen, omdat hij vindt dat de formatiepartijen daarover gaan.
 13. 13.16 uur: Baudet wil de komende formateur (waarschijnlijk Mark Rutte), het advies meegeven te kiezen voor een zakenkabinet.
 14. 13.10 uur: Het woord is aan Thierry Baudet (FvD). ,,Dit debat is typerend voor de werkwijze in de Kamer. Het is een reis die al geboekt is, en terwijl het vliegtuig opstijgt, vraagt men waar wij eigenlijk naar toe zouden willen.

  Daarom is het referendum zo belangrijk. Waar Hans van Mierlo zijn hele leven voor heeft gestreden wordt door Pechtold nu afgeschreven." Baudet zegt alles in het werk te gaan stellen om het referendum te behouden.
 15. Tweede Kamer debatteert over eindrapport informateur
  Tweede Kamer debatteert over eindrapport informateur
 16. 13.04 uur: Van der Staaij is klaar, we gaan verder met Tunahan Kuzu van Denk. ,,Na 208 dagen is het zover: een regeerakkoord voor de gewone Nederlander. Een akkoord met een hoop gemiste kansen. De tweedeling zal in stand blijven." Kuzu stelt vast dat er niets aan onder meer discriminatie wordt gedaan. Kuzu hekelt daarnaast het vele lekken tijdens het formatieproces.
 17. 13.01 uur: De SGP zal het kabinet 'constructief' benaderen, zegt Van der Staaij. ,,Zoals u van ons gewend bent. Hij wil tijdens het debat over de regeringsverklaring, over een paar weken, terugkomen op een aantal zaken zoals de beslissing het euthanasiebeleid op de lange baan te schuiven.
 18. 13.00 uur: We gaan door met SGP-leider Kees van der Staaij, die direct begint met complimenten voor de formatiepartijen en informateur Zalm. ,,De vier partijen zijn elkaar niet juichend in de armen gevallen. Het is toch gebeurd. Niet omdat water daadwerkelijk in wijn is veranderd, maar wel omdat iedereen wat water bij de wijn heeft gedaan."
 19. 12.57 uur: Thieme is klaar, het woord is nu aan 50Plus-leider Henk Krol. Hij herinnert de Kamer eraan dat dit debat niet over de inhoud van het regeerakkoord gaat, maar over het formatieproces.

  Krol wil graag weten of informateur Zalm nog met andere partijen heeft gesproken dan de vier formatiepartijen. Ook wil hij graag weten wat de uitbreiding van het aantal bewindslieden gaat kosten.
Like
Share

Share

Facebook
Google+