Embed

 1. 13.29 uur: Dit is het einde van ons liveblog.
 2. 13.20 uur: Amsterdammers kunnen de komende dagen samen hun overleden burgemeester herdenken. Zo brengt De Balie vrijdagavond een ode aan Eberhard van der Laan met onder anderen zijn voorganger Job Cohen. Ook de multiculturele vereniging Assadaaka houdt een bijeenkomst.
 3. Op zaterdag kunnen mensen tussen 17.00 en 18.30 de burgemeester herdenken en aansluitend samen eten. ,,Hij was zeer geliefd, omdat hij echt burgemeester van alle Amsterdammers was. En daarom wordt hij nu ook gemist door alle Amsterdammers'', schrijft de vereniging. ,,In zijn nagedachtenis willen wij op dit verdrietige moment ook graag de verbinding opzoeken.
 4. 13.06 uur: Cabaretière Kiki Schippers schreef vanmorgen een lied voor Eberhard van der Laan.
 5. 12.52 uur: Ook de 64-jarige Hans Meijer vindt het overlijden van Van der Laan een verlies. ,,Amsterdam is een lastige stad om te besturen. Dat had hij goed in de hand. Het was een man die zei waar het op stond. Dat hebben we nodig hier.” Toch vindt Meijer de ‘heiligverklaring’ van de afgelopen weken wat overtrokken. ,,Hij heeft ook zijn minpunten gehad. Zie bijvoorbeeld het falen van het radicaliseringsproject.” Lees hier meer.
 6. 12.45 uur: Van der Laan was sinds 2010 burgemeester. De afgelopen acht maanden werd hij behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Half september bleek Van der Laan te ziek om nog te werken. Hij was uitbehandeld en legde zijn taken neer. Een paar dagen later kwamen honderden Amsterdammers naar zijn ambtswoning om voor hem te applaudisseren. Samen zongen ze het lied Aan de Amsterdamse grachten.
 7. 12.37 uur: Juf Mariska heeft de regenboog ook gezien met haar klas.
 8. 12.24 uur: Koning Willem-Alexander wordt tienduizenden keren per jaar gefotografeerd, maar geen beeld had zo veel impact als de foto waarop hij de ernstig zieke Amsterdamse burgemeester Van der Laan de helpende arm aanbiedt. ‘Hoffotograaf’ Vincent Mentzel: ‘Je ziet aan alles dat dit spontaan gebeurt en dat vind ik zo ontroerend’. Lees hier meer.
 9. 12.19 uur: Ook de gemeente Amsterdam heeft een condoleanceregister geopend.
 10. 12:02 uur: Inmiddels hebben meer dan 3.000 mensen het condoleanceregister op condoleance.nl getekend. Het is volgens de website erg druk, slechts een beperkt aantal reacties wordt daardoor getoond.
 11. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 12. 11.53 uur: Minister-president Mark Rutte meldt dat hij Van der Laans vrouw en kinderen heel veel sterkte heeft toegewenst in deze moeilijke tijd. De premier had regelmatig contact met Van der Laan en bracht onlangs nog een bezoek aan hem. ,,Wat ik zo bijzonder vind is hoe moedig hij de ziekte droeg, tegelijkertijd ook open, sterk maar ook kwetsbaar'', vertelde Rutte later nog. ,,Hij is echt in het harnas gestorven'', aldus de premier over de burgemeester die bijna tot het laatst heeft doorgewerkt.
 13. -
 14. 11.33 uur: Edwin van der Sar reageert aangeslagen op het overlijden van Van der Laan. ,,Wat deze man voor Ajax en Amsterdam heeft betekend is groot. Er heerst verslagenheid bij de rest van de directie.''
 15. 11.14 uur: ,,Voor ons is het vreselijk. Zonder hem was het kantoor er niet geweest. We zijn heel verslagen." Dat zegt partner Chris van Dijk van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, dat onder anderen door Eberhard van der Laan werd opgericht.
 16. ,,Ik kende hem 27 jaar. Hij was nogal een persoonlijkheid, een bevlogen advocaat die het beste uit zichzelf en anderen haalde. Warm en humorvol. Een sociaal bewogen mens, hij ging niet voor het geld maar voor maatschappelijke verbondenheid", aldus Van Dijk, die met Van der Laan mede-oprichter van het kantoor was.
 17. 11.02 uur: De aflevering van Zomergasten met daarin Eberhard van der Laan wordt zaterdagavond om 22.30 uur herhaald op NPO2. De drie uur durende aflevering trok ruim 1,1 miljoen kijkers. In onder meer in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum, De Balie, Het Ketelhuis en Q-Factory hingen grote schermen waarop Amsterdammers de uitzending gezamenlijk konden bekijken.
 18. 10.59 uur: Haagse collega's eren de gisteravond overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. De vlag op het stadhuis hangt halfstok.

  Krikkes voorganger Jozias van Aartsen sprak Van der Laan van 2010 tot vorig jaar geregeld in het burgemeestersoverleg van de vier grote steden. Van Aartsen: ,,Al was hij een gepassioneerd burgemeester, hij is altijd de behendige straatvechter gebleven waar de Amsterdammers zo van houden. Mijn hart gaat uit naar z'n vrouw en zijn jonge kinderen.’’
 19. 10.48 uur: Ongeloof heerst in Amsterdam: Maxim van Rijs was al een week doodziek. Maar toen hij vanochtend het nieuws hoorde, móest hij zijn nest uit. In trainingspak legt hij een boeket voor de ambtswoning. ,,Ik ga hem missen. Hij gaf een nieuwe impuls aan het burgervaderschap.” De doodsoorzaak van Van der Laan, longkanker, heeft hem ook aan het denken gezet. ,,Ik ga stoppen met roken.”
Like
Share

Share

Facebook
Google+