Embed

 1. 22.09 uur: Einde van het liveblog.
 2. 22.08 uur: 42 leden hebben voor gestemd, 102 tegen. De motie van wantrouwen tegen premier Rutte is verworpen.
 3. 22.03 uur: De stemming is begonnen. Alle parlementsleden moeten hun stem uitbrengen, dus het duurt een paar minuten.
 4. 22.01 uur: De schorsing is voorbij. Ook de SP zal de motie van wantrouwen tegen premier Rutte steunen, laat Marijnissen weten. PvdA-leider Asscher laat weten de motie niet te steunen, maar noemt het wel een 'pijnlijke avond voor de premier'.
 5. 21.40 uur: Einde van het debat. Om 22.00 uur volgt een hoofdelijke stemming over de motie van wantrouwen van de PVV tegen premier Rutte.
 6. 21.29 uur: Ook Forum voor Democratie steunt de motie van wantrouwen tegen de premier. ,,Dit is heel kwalijk, heel erg slecht, en de manier waarop de premier zich heeft verweerd is onvoldoende", aldus partijleider Baudet.
 7. 21.25 uur: PvdD-Kamerlid Ouwehand steunt de motie van wantrouwen van de PVV.
 8. 21.19 uur: Ook felle woorden van Marijnissen (SP) en Asscher (PvdA). ,,Als deze premier zegt dat liegen wel een zonde is, maar geen politieke doodzonde, dan vragen wij ons af wat hij wel een politieke doodzonde vindt", aldus Marijnissen. Asscher benadrukt dat een premier het landsbelang en partijbelang moet kunnen scheiden.
 9. 21.14 uur: Geert Wilders (PVV) dient een motie van wantrouwen in tegen premier Rutte. ,,Het gaat hier over de kern van ons functioneren. Als wij accepteren dat de grondwet opzij wordt gezet door de Volkskrant, dan is het einde zoek."
 10. Imgur: The magic of the Internet
  Imgur: The magic of the Internet
 11. 21.13 uur: Einde van de beantwoording van Rutte. De Kamer krijgt nu de gelegenheid nogmaals een inbreng te doen in de tweede termijn.
 12. 21.04 uur: PvdA-leider Asscher doet nogmaals de oproep bij de premier om na te gaan met wie hij over de situatie met Zijlstra heeft gesproken. ,,Als u het niet meer weet, vraag het dan aan de betrokken ambtenaren." Rutte heeft daar geen zin in. ,,Ik vind het niet relevant", reageert hij.
 13. Imgur: The magic of the Internet
  Imgur: The magic of the Internet
 14. 20.50 uur: Rutte krijgt een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de handen gedrukt, naar aanleiding van een vraag van Klaver (GroenLinks). Volgens het ministerie was samen met de Volkskrant vanaf 29 januari naar een geschikt moment gezocht voor het interview met Zijlstra. Dat bleek pas afgelopen zaterdag te zijn, omdat Zijlstra onder meer op reis was naar China en Japan, en ook nog even ziek is geweest. Van bewuste vertraging is dus geen sprake, stelt het ministerie.
 15. 20.47 uur: Rutte blijft erbij dat hij weliswaar een 'politieke inschattingsfout' heeft gemaakt door de situatie niet ernstig genoeg in te schatten, maar dat er geen sprake is van een politieke doodzonde. ,,Een naïeve inschatting", zegt hij.
 16. 20.40 uur: Asscher (PvdA) gelooft niks van Rutte's verhaal. ,,Nu is het moment om de waarheid te spreken", waarschuwt hij de premier.
 17. Imgur: The magic of the Internet
  Imgur: The magic of the Internet
 18. 20.36 uur: Wel vindt Rutte dat hij had moeten aanslaan op Zijlstra's verhaal over zijn aanwezigheid in de datsja van Poetin. ,,Ik was overigens niet de enige, maar ik had er absoluut op moeten aanslaan, dat is een goed punt", reageert hij op PvdD-Kamerlid Ouwehand.
 19. 20.33 uur: Rutte wordt nu aan alle kanten bestookt door de oppositie. Het kernpunt blijft de vraag waarom hij niet ingreep terwijl hij al weken op de hoogte was van de situatie met Zijlstra. ,,Ik snap het, daarom leg ik hier mijn overwegingen uit", reageert Rutte koeltjes.
 20. 20.17 uur: Ook Baudet (FvD) staat bij de microfoon. Hij wil graag van Rutte weten of die wel eens heeft bedacht dat Zijlstra mogelijk chantabel was door zijn leugen. Hij krijgt bijval van GroenLinks-leider Klaver. ,,Ik waarschuw de premier dit niet te veel te bagatelliseren." Rutte deelt 'die zienswijze' niet.
 21. 20.15 uur: Rutte is het daar niet mee eens, hoewel hij Wilders zegt te snappen. ,,Maar dat maakt niet dat mijn afweging een verkeerde is geweest."
Like
Share

Share

Facebook
Google+