Embed

 1. 04.41 uur: Dit liveblog is gesloten. Woensdagavond rond 20.00 uur gaat het debat over de afschaffing van de wet-Hillen weer verder met de beantwoording van staatssecretaris Menno Snel en de tweede termijn van de Kamer.
 2. 04.39 uur: Daarmee komt er een einde aan het debat. Kamervoorzitter Arib bedankt alle Kamerleden en feliciteert Edgar Mulder (PVV), die vandaag jarig is.
 3. 04.28 uur: Nu CDA'er Pieter Omtzigt, de laatste spreker van vannacht. ,,Het afschaffen van de wet-Hillen kent een zeer royale overgangstermijn van 30 jaar", benadrukt hij.
 4. 04.19 uur: Het tempo zit er nu goed in. De volgende spreker is Eppo Bruins van de ChristenUnie. Bruins noemt de afschaffing van de wet-Hillen gerechtvaardigd, gezien het 'totale pakket aan maatregelen'.
 5. 04.14 uur: Snel verder met VVD-Kamerlid Aukje de Vries. ,,Het voelt oneerlijk dat je je huis hebt afbetaald, maar alsnog moet betalen. Het was voor de VVD dan ook niet gemakkelijk", zegt ze. Door het nemen van andere maatregelen, gaat elke Nederlander er volgens De Vries toch op vooruit. ,,Dat maakt deze maatregel verdedigbaar", zegt ze.
 6. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 7. 04.12 uur: Dan nu Elbert Dijkgraaf namens de SGP. ,,Ik kan heel kort zijn. Alle argumenten zijn wel zo'n beetje voorbij gekomen", zegt hij. Hij hekelt het 'veranderen van de spelregels tijdens het spel'. Bovendien vindt hij dat het afbouwpad verkeerd is. Daarom stemt de fractie tegen.
 8. 04.04 uur: We gaan verder met D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij vindt dat de wet-Hillen vanuit de 'financiële onhoudbaarheid' moet worden afgeschaft. Hij benadrukt dat er wel goed vinger aan de pols moet worden gehouden om te kijken of alles goed verloopt.
 9. Imgur: The most awesome images on the Internet
  Imgur: The most awesome images on the Internet
 10. 04.01 uur: Iedereen krijgt tien minuten spreektijd. Dat geldt ook voor PVV-Kamerlid Mulder, die nu verder mag. Hij bendrukt dat de coalitie voor de derde keer haar zin doordrijft, en noemt dat een grote schande.
 11. 03.57 uur: De uitslag: 78 voor, 1 tegen. De spreektijden worden dus verkort naar maximaal een kwartier. Het debat is voor 05.00 uur klaar.
 12. 03.55 uur: Ook de PVV-fractie lijkt - met uitzondering van Mulder - afwezig. Dat kan wel eens het einde betekenen van zijn plannen.
 13. 03.51 uur: De Vries (VVD) roept op het debat om 05.00 uur af te ronden. Er wordt nu over gestemd. Lang niet alle Kamerleden zijn nog in het gebouw, blijkt uit de grote hoeveelheid lege stoelen.

  Dat geldt overigens niet voor de D66-fractie.
 14. 03.50 uur: Voor de gelegenheid is Khadija Arib weer aangeschoven als voorzitter.
 15. 03.47 uur: De VVD doet een beroep op artikel 68 van de reglementen van orde.
 16. 03.44 uur: De plenaire zaal stroomt langzaam vol. We gaan over vijf minuten stemmen. De vraag is: zijn er genoeg Kamerleden aanwezig om de filibuster te stoppen?
 17. 03.26 uur: VVD-Kamerlid Aukje de Vries vraagt de Kamervoorzitter om de spreektijden te verkorten tot 15 minuten. Mulder brengt meteen in dat hij dan een hoofdelijke stemming wil. Het debat wordt even geschorst.
 18. 03.25 uur: Het debat wordt kort geschorst voor overleg. De overige partijen vinden dat Mulder nu direct tot de kern moet komen.
 19. 03.11 uur: Het geduld van de Kamer raakt op. De interrupties volgen elkaar nu in rap tempo op, met allemaal hetzelfde verzoek aan Mulder: 'Kom tot het onderwerp en laat alle rapporten die we vijf jaar geleden ook al gelezen hebben zitten'. Het lijkt erop dat de 'filibuster' niet lang meer duurt.
1
Share

Share

Facebook
Google+