Embed

 1. Dit liveblog is gesloten. Lees hieronder alles terug over de intocht van Sinterklaas in Dokkum en de bijbehorende protesten rondom het uiterlijk van zwarte piet.
 2. 13.15 uur: Sint heeft mooie laatste woorden voor alle kinderen die naar Dokkum zijn gekomen. Ze mogen állemaal vanavond hun schoen zetten. De Sint ziet daar ook graag een mooie tekening in.

  De afgelaste protesten en de blokkades onderweg hebben geen invloed gehad op de aankomst van de Sint in het Friese Dokkum. Door het slechte weer waren er wel minder bezoekers dan verwacht.
 3. 13.05 uur: De optocht van Sint is niet zonder gevaar. Een van de pieten krijgt een onfortuinlijke paardenvoet op zijn eigen voet. Auw.

  Echt zachtjes gaan die trippeltrappelende paardenvoetjes klaarblijkelijk niet.
 4. 13.00 uur: Bij het lege protestvak wordt inmiddels door de initiatiefneemster van Project P. geposeerd voor een foto.
 5. 12.45 uur: Het Zielepietje heeft een mooie hoofdrol bij de aankomst van de sint. Ook allerlei mysterieuze meneren met rolkoffer maken hun opwachting.
 6. 12.30 uur: De sint is inmiddels in Dokkum op de kade geklommen en heeft van burgemeester Marga Waanders het grote boek gekregen. Inmiddels zit hij veilig en wel op zijn trouwe schimmel.
 7. 12.20 uur: In Dokkum wordt het steeds drukker nu ook het weer een beetje bijtrekt. Het demonstratievak blijft leeg.
 8. 12.15 uur: Het gelegenheidscollectief Stop Racisme 2017 is in Rotterdam gestart met een actie op de Erasmusbrug in Rotterdam. De groep van ongeveer 75 personen heeft een spandoek van de brug gehangen met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. Ook hebben zij een spandoek met de tekst 'Listen to black voices, don't make blackfaces'.
 9. 12.10 uur: Ondertussen is er van alle ophef rondom de protestactie niks te merken bij het publiek in Dokkum. De boot van de Sint en zijn pieten is gesignaleerd en langs de kant van het water worden luidkeels liedjes gezongen.
 10. 12.00 uur: De bussen met demonstranten van Kick Out Zwarte Piet worden naar huis begeleid door de politie. De politie roept op om te stoppen met blokkeren van de wegen rondom Dokkum.
 11. 11.51 uur: De politie meldt dat de demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum verboden is. Het verbod is afgekondigd door de locoburgemeester.
 12. Aanleiding voor het verbod zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de vrees voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan. Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en het publiek niet te garanderen, melden de politie en de gemeente.
Like
Share

Share

Facebook
Google+