Embed

 1. 22.19 uur: Dit liveblog is gesloten. Lees hieronder alle ontwikkelingen in Spanje nog eens rustig terug.
 2. 20.29 uur: Rajoy roept de Spaanse inwoners op geduld te hebben en vertrouwen te houden in de Spaanse regering.
 3. 20.27 uur: 21 december zullen er verkiezingen komen van een nieuwe Catalaanse regering. Dit zullen volgens Rajoy legale en schone verkiezingen worden, zonder leugens en fraude.
 4. 20.22 uur: Premier Rajoy laat weten dat er al maatregelen in werking zijn gesteld om wet 115 in werking te stellen. Hij kondigt gelijk het ontslag aan van de Catalaanse leider Puigdemont en zijn regering. Daarnaast laat hij het parlement ontbinden en moet ook de Catalaanse politiechef vertrekken.
 5. 20.12 uur: De Spaanse regering heeft aangegeven dat minister Mariano Rajoy om 20.15 uur met een verklaring komt. Deze verklaring volgt nadat het Spaanse parlement vanmiddag in spoedoverleg is gegaan naar aanleiding van het uitroepen van de onafhankelijkheid. Rajoy zei eerder deze week dat hij zou beginnen met het ontslaan van de Catalaanse overheid indien de onafhankelijkheid zou worden uitgeroepen.
 6. 19.19 uur: De Catalanen hoeven van geen enkel Europees land op steun te rekenen. Volgens Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, 'zal niemand in de Europese Unie deze verklaring erkennen'.
 7. 18.50 uur: Niet alle commotie in Spanje gevolgd? Verslaggever Edwin Winkels praat je binnen een minuut bij!
 8. Edwin Winkels over onafhankelijkheid Catalonië
 9. 18.42 uur: De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn steun gegeveb aan de Spaanse regering van Mariano Rajoy. ,,Ik heb maar één gesprekspartner namens Spanje en dat is premier Rajoy'', aldus het Franse staatshoofd.

  Zelfs de NAVO sprak zich uit over Catalonië. Het verbond noemde de onafhankelijkheidsverklaring een ,,interne kwestie die binnen de Spaanse grondwettelijke orde moet worden opgelost''.
 10. 18.07 uur: De discussie over Catalaanse onafhankelijkheid is een interne Spaanse aangelegenheid, binnen de Spaanse wet. Dat heeft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken gezegd. Zijlstra sprak vanmiddag al voordat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid had uitgeroepen.
 11. 17.52 uur: Na de EU en de Verenigde Staten laat ook Duitsland weten dat de Catalanen niet op steun hoeven te rekenen. De Duitsers erkennen de Catalaanse onafhankelijkheid dan ook niet.
 12. 17.45 uur: In de Catalaanse stad Gerona hebben burgers inmiddels de Spaanse vlag verwijderd van het stadhuis. In onderstaande video is te zien hoe de meest linker vlag wordt binnengehaald.
 13. 17.14 uur: De Catalaanse separatisten lijken internationaal grotendeels geïsoleerd te zijn. Zo lieten de Verenigde Staten weten de pogingen van Madrid te steunen om Spanje verenigd te houden. EU-president Donald Tusk twitterde dat Spanje ,,onze enige gesprekspartner'' blijft.
 14. 17.07 uur: PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen ziet het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid niet als de oplossing van het huidige conflict tussen Catalonië en de Spaanse regering. Volgens haar is het nu van het grootste belang dat de kalmte wordt bewaard en dat de partijen de dialoog aangaan: ,,Ik bel vandaag nog met de Spaanse sociaaldemocraten om met hen te bespreken wat er moet gebeuren om een uitweg uit dit conflict te vinden."
 15. 16.50 uur: Uitgelaten reacties op straat, wanneer de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen.
 16. Catalanen vieren feest na uitroepen onafhankelijkheid
 17. 16.48 uur: De onrust in Catalonië had ook een klein effect op de Spaanse beurs.
 18. 16.32 uur: De Catalaanse president Puigdemont roept de bewoners van Catalonië op om 'vreedzaam en waardig' te blijven in de komende uren. Puigdemont verwacht een stevige reactie vanuit Madrid, maar is zelf ook strijdbaar: ,,Ons legitiem gekozen parlement heeft een langverwachte stap genomen waar we lang voor gestreden hebben."
 19. 16.33 uur: Bekijk in onderstaande video het tellen van de stemmen van het Catalaanse parlement.
 20. Catalonië roept onafhankelijkheid uit
 21. 16.28 uur: De burgemeester van Barcelona, Adu Colau, heeft inmiddels ook gereageerd op de onrust in zijn regio. ,,Niet in mijn naam. Noch onafhankelijkheid, nocht artikel 155," luidt de neutrale reactie van de bestuurder.
Like
Share

Share

Facebook
Google+